Iedere woensdagavond te beluisteren

Han vander Horst is al jaren een vaste waarde in De Late Avond. Hij is auteur van verschillende boeken en vaste schrijvende columnist bij Joop.nl van BNNVARA. Zijn kritieken, beschouwingen en voorstellen zijn altijd prikkelend, tot nadenken stemmend en humoristisch. Han spaart niets of niemand, maar doet dat op een prettige respectvolle wijze. Sinds januari 2016 is hij iedere woensdagavond te gast in de show. Let op: op alle teksten rust auteursrecht ©Han van der Horst

Reageren kan via han@delateavond.nl

Klik op de titel om de column te beluisteren.

 

Beluister hier de column

Lieve mensen, het behoort tot de algemeen aanvaarde waarheden in dit land dat er veel te veel regels zijn. Daar mopperen we graag over op verjaardagen. Of we maken er in onze moderne tijd tweets over. Ook bij U in de buurt hebben ze daar een handje van. Op het gemeentehuis zijn ze allemaal gek geworden of sadistisch. De ambtenaren en de wethouders hebben er bovendien niks te doen. Dus zitten ze allemaal ge- en verboden te verzinnen om de burger het leven zuur te maken. Tenminste als ze niet toevallig net eerst even de lasten aan verhogen zijn.. (read more…)

Afgelopen zaterdag was ik voor het eerst aan boord van het SS. Rotterdam. Zestig jaar nadat ik persoonlijk had gezien hoe ze te water gelaten werd. Eerlijk waar.

Ik was een jaar of tien en ik neusde al elke dag in Het Nieuwe Dagblad, een katholieke krant die al lang geleden is gesneefd. Daar stond in dat op een zaterdagmiddag het grootste schip in Nederland ooit gebouwd – of woorden van gelijke strekking, ik weet niet eens of de Rotterdam het grootste schip was, tot dan  toe in Nederland gebouwd, maar het kan best. Cornelis Verolme was toen nog niet aan zijn eerste supertanker toe – hoe dan ook in het Nieuwe Dagblad  stond dat de Rotterdam te water zou worden gelaten. (read more…)

Beluister hier de column

Lieve mensen, ik ga niet ook eens een duit in het zakje doen over de komst van het Eurovisie Songfestival naar Rotterdam. Er zijn de afgelopen dagen genoeg duiten in het zakje gedaan en de Rotterdammers zullen over een jaar of wat merken, dat er dán heel wat duiten uit hún zakje verdwenen zijn want de stad moet er op zijn minst tien miljoen in steken. Nou ja wat maakt het uit voor een geintje, voor een gebbetje, voor paar avonden uitzinnigheid. Dat mag best wat kosten. (read more…)

21-08-2019 Beluister hier de column

Ha mensen, ik dacht het loopt toch tegen middernacht. Laat ik voor de verandering eens een bloedserieus onderwerp aansnijden en wel de reputatie van de rechters in ons land. Dit naar aanleiding van de agent die zo tegen zijn nieren geschopt werd, dat hij bloed moest plassen. Waarna de zaak bij de politierechter op een vrijspraak van de verdachte uitdraaide. U hebt dat in de krant gelezen. U hebt daarover op de radio en op de televisie het een en ander meegekregen. Twitter ontplofte, roepen ze dan. De zaak was trending op de sociale media. Woedende columnisten gingen te keer over het feit, dat die rechter de onverschrokken gewonde agent nog een extra trap had gegeven, een trap na met die dolzinnige vrijspraak van hem. (read more…)

Beluister hier de column

Beste mensen, ditmaal wil ik het met U hebben over Vlaardingse toestanden, eigenlijk niet omdat die toestanden zo Vlaardings zijn maar omdat zij zich de komende weken in de voormalige haringstad voordoen. Heel onze streek heeft er op gezette tijden last van. Ja zelfs heel Nederland. (read more…)

03-08-2019 Beluister hier de column

Het weer, lieve mensen, is vandaag min of meer normaal voor de tijd van het jaar. Dit weekend viel de regen bij bakken uit de hemel. De hitte is weggespoeld als sneeuw voor de zon. Dit is een idiote formulering maar ze dekt wel de lading. We zijn het drama dat we zes dagen terug nog met zijn allen maakten over de tropische temperaturen  bijna vergeten. Net als het feit dat de hete periode verleden jaar veel langer aanhield dan nu. Het wordt wel bloedverziekend heet, zoals de kasteleinse van een mijner stamcafés het fijnzinnig formuleert maar na een paar dagen is het ook  voorbij.

Toch zullen zulke ongelooflijk warme dagen vaker gaan voorkomen en daar zijn wij, beste mensen, voor geen meter op voorbereid. We doen in dit land maar één ding als het warm wordt. Wij trekken zoveel mogelijk kleren uit. De heren lopen massaal in korte broek of bermuda op straat, wat in bijna alle gevallen geen gezicht is en een teken van slechte smaak. (read more…)

23-07-2019 beluister hier de column

Wees eens eerlijk lieve mensen: hebt U nou afgelopen vrijdag de vlag uitgestoken? Hebt U Uw personeel vrij gegeven om deze grote dag in de Nederlandse geschiedenis te vieren? Nee, U hebt gewoon naar de lucht gekeken en gedacht: ¨Er komt voor vier duiten¨. U hebt aan het weekend gedacht en hoe de zaterdag wel zou verregenen. En niet aan Nederland. Het was maar een heel klein groepje mensen dat besefte hoe betekenisvol de afgelopen vrijdag was. Ze gingen voor een viering naar het Dorts Museum om daar toespraken te beluisteren en een drankje te drinken. Het waren keurige mensen allemaal, grijskoppen als ik het goed bekijk. De voornaamste spreker was Sander Terphuis, een vluchteling uit Iran die voor Nederland heeft gekozen en daarom een geheel nieuwe voor- en achternaam heeft laten registreren. Hij legde zijn publiek, dat het natuurlijk al wist, nog eens uit hoe belangrijk vrijdag de 19e juli was voor de vaderlandse geschiedenis. (read more…)

24-07-2019

Ik zat verleden week aan de andere kant van het land, lieve mensen, om precies te zijn op de voormalige vliegbasis Twente, een steenworp van de Duitse grens. Toch zou het kunnen zijn dat ik op dezelfde enorme tribune zat samen met mensen die nu naar de radio luisteren. Mijn lief en ik waren naar het oosten van het land gereisd om daar Hanna van Hendrik te zien, de grote toneelproductie over het voormalige boerenleven in Twente, waar U zeker het een en ander over hebt gelezen of op de televisie iets over hebt gezien: het is die voorstelling met de levende koeien. Dat niet alleen: er reed ook nog zo´n oud Fiatje van vroeger in rond, een tractor en zelfs twee enorme veewagens. Naast de bromfietsen natuurlijk, de echte Zündapps van weleer. (read more…)

10-07-2016

Als U nu naar mij luistert, brave meneer, lieve mevrouw, is de kans groot dat U in een kleinere gemeente woont. Dat is dan een samenstel van een aantal dorpen met minimaal vijftien tot twintigduizend inwoners want door de vanwege de provincie afgedwongen fusiegolven zijn er bij ons in de streek geen echte kleine gemeentes meer zoals Piershil of Bergschenhoek. Maar goed, dat is oud zeer, daar wil ik het niet over hebben en dat ze nooit aan Lansingerland hadden moeten beginnen of zo. Dat is wat anders. Niet voor vandaag. (read more…)

03-07-2019 – Beluister het hier

Hallo lieve mensen, weet U wat een ritje met metro, tram of bus kost? Daar valt maar met moeite achter te komen. Bij het uitchecken flitst heel even het betaalde bedrag voorbij op een moment dat je aandacht op andere dingen gericht is: snel en toch veilig de stoep op stappen.

Als het aan de Metropoolregio ligt, wordt het nog een stuk ingewikkelder. Wat is dat de Metropoolregio? Dat is een soort samenwerkingsverband van gemeentes in het gebied waar U mijn stem over de radio kunt horen. Het gaat om de wijde omgeving van Den Haag en Rotterdam. In onderlinge discussies worden wethouders het eens over allerlei maatregelen, die hun burgers vaak geld kosten. Toch vindt dat overleg in de mist van de bureaucratie plaats. We zullen het wel merken. (read more…)

26-06-2019 Beluister het hier

De sfeer in het algemeen, lieve mensen, bevalt me al tijden lang niet meer. De mensen gaan zo te keer. Het is allemaal zo over the top. Het is ruzie-achtig allemaal en het lijkt dat de deugd van de vergeving is vergeten. Wie met zijn dronken kop wordt gefilmd, krijgt dat een leven lang voor de voeten geworpen. Wie nog gelooft in leven en laten leven, is een watje.

Het beviel me niet en ik kon er de vinger niet achter krijgen. Nu is het U ook wel eens overkomen, denk ik, lieve mevrouw, beste meneer, dat een ander ineens de spijker wel op de kop slaat. Je hoort dat en je denkt: precies! Zo is het! Daar hebben we het probleem! (read more…)

19-06-2019 – Meestervrouwen

Soms kom je dingen tegen, lieve mensen die zo mooi zijn dat je mond ervan open valt. Niet omdat het hoort en omdat je het zo geleerd hebt maar omdat het daadwerkelijk zo is en je middenin je hart raakt. Een paar weken geleden konden we op de televisie zien hoe de zaalwachten van het Louvre in Parijs staakten tegen de stormloop van bezoekers, elke dag weer. De zalen en de gangen leken wel een winkelstraat op de laatste koopavond voor kerst. Je ziet dat soort taferelen ook in Amsterdam bij het Rijks en het Van Gogh. Ik ben er van overtuigd dat heel veel bezoekers, misschien wel de meerderheid, een kaartje kopen omdat het zo hoort en niet omdat ze per se de Zonnebloemen willen zien van de tragische Vincent. (read more…)

05-06-2019 Maatwerk

Er zijn van die woorden die bij mij een machteloze woede oproepen, lieve mensen. Eerst bal ik mijn vuisten. Eerst denk ik bij mij zelf: waarom komt die bedrieger er nu mee weg? Deze luie denker? Deze incompetente zakkenvuller? Deze nitwit die staat te kijken of hij net het ei van Columbus heeft gepresenteerd? Waarom staat er niemand op om hem bij zijn strot te grijpen? Moet ik niet degene zijn die eindelijk op staat en hem bij zijn strot grijpt? Maar dan maakt de woede plaats voor een gevoel van machteloosheid. Wat je ook doet, dít zijn de machthebbers van de twintigste eeuw. Dit zijn de praatjesmakers waar je nooit van je lang zal ze leven tegenop kunt. Door de inertie van de mensen. Door hun lafheid. Door het gemak waarmee ze zich een rad voor de ogen draaien. Als je Jan Lul bent van de hogebomen, dan moet je niet verbaasd staan als een ander je als een Jan Lul van de hogebomen behandelt. (read more…)

Lieve mensen, het is natuurlijk geen verdienste als je in dezelfde buurt bent opgegroeid als een van Nederlands grootste schrijvers maar leuk is het wel. Daarom wijd ik mijn hele verhaal als Maarten Biesheuvel die net als ik uit het Westen van Schiedam kom. We zijn elkaar nooit tegen het lijf gelopen want Meneer Biesheuvel is tien jaar ouder dan ik. Toen hij zeventien was ging ik net naar de tweede klas van de lagere school. Ik droomde van wat Biesheuvel deed, althans daar schrijft hij over in zijn eerste boek ¨In de Bovenkooi¨. Hij ging naar zee. Ik niet. Ik schrok terug voor de wiskunde op de zeevaartschool. Zo werd ik een halve archiefrat.

(read more…)

22-09-2019 Gemeentehuizen

Lieve mensen, u weet hoe ik er over denk: gemeentelijke fusies altijd min tien. Het kost alleen maar geld. Als je niet oppast zet het college een of ander megalomaan kantoor neer in the middle of nowhere bij wijze van gemeentehuis waarna de gemeentelijke lasten omhoog moeten om de kosten op te vangen. De burger komt verder dan ooit van zijn bestuur te staan. Ambtenaren en wethouders doen allerlei ingrepen in de dorpen bij de hoofdplaats zonder dat zij enig gevoel hebben van wat de harteklop is van zo´n kleine gemeenschap. Goeree-Overflakkee, Hoeksche Waard, Lansingerland, daar hadden ze nooit aan moeten beginnen. (read more…)

15-05-2019: Maasfront

Het is vandaag, lieve mensen, een bijzondere dag al bestaat er in onze streek niet veel aandacht voor, behalve misschien in Rijsoord, dat kleine dorpje op Ijsselmonde vlakbij Heerjansdam. Op deze dag precies negenenzeventig jaar geleden vond hier een dramatische gebeurtenis plaats. Generaal Winkelman, opperbevelhebber van het Nederlandse leger verscheen om de capitulatieovereenkomst van alle troepen onder zijn bevel te tekenen. Na vijf dagen hadden deze strijdkrachten de strijd op moeten geven. (read more…)

8 mei 2019: Herdenking

Het is vandaag acht mei, lieve mensen. Dodenherdenking en Bevrijdingsdag zijn alweer achter de rug. We hoeven daar niet meer op terug te kijken. Volgend jaar discussiëren we wel weer over een gepaste viering. Die zal zeker uitgebreid zijn want 2020 is een soort kroonjaar, wanneer 75 jaar bevrijding wordt gevierd. Er zal zeker worden geopperd om het nog een keer groots aan te pakken om vervolgens het verleden te laten rusten. Het is allemaal zo lang geleden tenslotte. (read more…)

1 mei 2019 Sint Jozef

Het is vandaag een bijzondere dag, kameraden en U denkt nu allemaal dat ik het ga hebben over de eerste mei. Had ik kunnen doen maar in Nederland is het in tegenstelling tot in de rest van Europa nooit zo´n geweldige feestdag geworden, ook al vanwege de massieve concurrentie, die koninginnedag op 30 april bood. Nee, lieve mensen, ik wil het hebben over Sint Jozef, patroon van de arbeider die wij niet toevallig op de eerste mei gedenken. Zijne Heiligheid Paus Pius XII stelde dat in 1955 in. Hij zei erbij dat het allemaal facultatief was, hetgeen Sint Jozef, patroon van de arbeider meteen niet zo´n serieus karakter gaf. Het was ook allemaal een beetje mosterd na de maaltijd in het kader van de eerste mei, die door de proletariërs aller landen met rode vlaggen en spandoeken werd gevierd.

 

(read more…)

24-04-2019 Droge akkers

Het belangrijkste nieuws van de afgelopen week en misschien ook nog wel van deze, lieve mensen, vond ik in een verscholen hoekje van de editie Hoeksche Waard van het Algemeen Dagblad. Daar stond dat de boeren nu al hun akkers moeten beregenen. Anders wordt het niks met de oogst. De jonge plantjes steken net hun kopjes boven de aarde en nu al worden zij geconfronteerd met droogte. (read more…)

17-04-2019: Zwemles

Ik houd van Holland, lieve mensen. Dat besef daalde over mij neer, toen ik afgelopen donderdag afgestapt was in Neder-Hardinxveld of liever gezegd Giessendam, wat we spreken hier over een dubbeldorp. Aan de ene kant van het riviertje de Giessen ligt Giessendam en aan de andere kant Neder-Hardinxveld met zijn beroemde Peulenstraat. Beide dorpen hebben eigenlijk geen bijzondere monumenten of het moet de prachtige grenspaal zijn die een of andere edelman in vroeger eeuwen bij de brug plaatste om de onderlinge grens aan te geven. Het is de combinatie die het hem doet: lieve straten langs het water, een hervormde kerk van negentiende eeuwse soberheid, forse woningen uit diezelfde tijd. Ik moest een lezing houden in een monument van de wederopbouw, de Kerk met de Beelden. En voor aanvang versterkte ik de inwendige mens in het moderne winkelcentrum dat de hemel zij dank niet in maar direct naast het dorpshart was gebouwd.

 

(read more…)

10-04-2019: Zwemles

Verleden week zaterdag ging ik naar het zwembad op de Oostervantstraat in Rotterdam om te kijken naar een generale repetitie voor het b-diploma. Ik dacht terug aan de chloorsmaak en het koude water van het Sportfondsenbad in Schiedam, waar we met de hele klas iedere woensdagmiddag heen gingen om zwemmen te leren. Huiverend zaten we met elkaar op een lange bank te wachten tot de badmeester kwam met zijn bulderstem. Dan moesten wij het koude water in.

(read more…)

03-04-2019 Politieke daad / Stamppot in Dirksland

Dit, lieve mensen, is een tijd van de splijting en het wantrouwen, terwijl de uilen akelig roepen in de nacht. Via een meldpunt worden lijsten opgesteld van mensen die de verkeerde dingen zeggen. De burgemeester van Krimpen moest in de raad verantwoording afleggen over de aard van de boeken die hij op zijn Facebookpagina ter lezing had aanbevolen.

 

(read more…)

27-03-2019 Becak – riksja

Lieve mensen, het ligt natuurlijk voor de hand dat ik het vandaag met U ga hebben over Rob Roos, de provinciale coryfee van Forum voor Democratie, die in de Provinciale Staten de fractie aan gaat voeren. Misschien hebt U aan de nieuwe loopbaanstap van deze ICT-ondernemer uit Albrandswaard wel een bijdrage geleverd want er in de gemeentes waar De Late Avond te horen is nogal op de partij van Baudet gestemd. Zo van: hoe zal hij zich gedragen? Zou hij wel overweg kunnen met de leiding in Amsterdam, die nogal autoritair uit de hoek kan komen, naar het schijnt.. In het AD heeft Roos al gezegd dat hij een nuchtere Rotterdammer is , dit in tegenstelling tot Thierry Baudet. (read more…)

20-03-2019 Column Han van der Horst: Statenverkiezingen

Mensen, de stembussen zijn gesloten. De uitslag is bekend. En als U nu naar mij luistert, betekent het dat U even genoeg had van de cijfers en de landelijke politici die de resultaten allemaal naar zichzelf toe praten en aan de vrolijke grappenmakers van het genre Jair Ferwerda, die de politiek als een raar kijkspel benaderen omdat ze zoveel verachting hebben voor de intelligentie van U en mij, omdat ze denken dat wij dom zijn en daarom uitsluitend gefixeerd op de schoenen van Hugo de Jonge en niet op zijn hersens. (read more…)

13-03-2019: Energiehypotheek

Dr. Thierry Baudet mag het ontkennen, lieve mensen, maar het klimaatprobleem is de grootste dreiging voor het voortbestaan van de beschaving zoals wij die kennen. Er zijn structurele veranderingen gaande in het weer, die het leven voor het grootste deel van de mensheid heel moeilijk zal maken. Waarom? Omdat die zal leiden tot een stijging van de zeespiegel en en verreweg het grootste deel van de mensheid woont langs kusten en rivieren. Bijvoorbeeld want de opwarming van de aarde zal ook drastische gevolgen hebben voor de landbouw en dus voor de voedselvoorziening. Onderschat dat allemaal niet. Er is veel aan de hand. Laat je niet om de tuin leiden door ontkenners en wegkijkers die van hun houding een politiek verdienmodel hebben gemaakt. (read more…)

6-3-2019: Stoute kinderen

Lieve mensen, De laatste dagen moet ik denken aan de jaren vijftig toen wij nog een heilige eerbied hadden voor de juten. Dat waren in zwart uniform geklede bullenbakken die je bal in beslag namen als ze je zagen voetballen op de speelweiden tussen de flats van de nieuwbouwwijken. Je mocht daar wel op de van gemeentewege geplaatste klimrekken je nek breken maar voetballen was uit den bozen. Waarschijnlijk omdat men vreesde dat er dan ruiten konden worden ingetrapt. Of vanwege ons geschreeuw. We zetten dan ook waarnemers op de uitkijk die luidkeels “Juut, juut”, riepen als de wijkagent er op zijn fiets aankwam. Die schrok er trouwens niet voor terug om je op het bureau strafregels te laten schrijven wegens vuurtje stoken of zo. Het waren tedere, lieve tijden. (read more…)

27-02-2019: Winkels in Numansdorp

Koopjesjagers richten hun schreden nu vast naar het failliete Intertoys. Het liep ook storm oen de V&D winkels voor de laatste keer open gingen om de restvoorraden uit te verkopen. Weet U dat nog lieve mensen? Ondertussen gaat er waarschijnlijk weer een icoon verloren van de winkelstraten in onze steden en dorpen. Bart Smit had de handdoek al in de ring gegooid.

Intertoys, wordt er gezegd, is het zoveelste bewijs van de stelling dat winkelen voor een groot deel passé is. Je kunt je aankopen net zo goed op het internet doen. Dan worden ze nog netjes thuis bezorgd ook. En als het om vervanging van een wasmachine of zo gaat, dan nemen ze het kapotte exemplaar keurig voor je mee. Gemeentebesturen moeten naar andere middelen zoeken om hun centra aantrekkelijk te maken. Je kunt de winkelvoorraad beter bewust inkrimpen. (read more…)

20-2-2019: Bussen op Voorne-Putten

De tijden veranderen snel, lieve mensen. Nog geen kwart eeuw geleden moest ik nog wel eens voorlichting geven aan buitenlandse studenten die in Nederland gingen studeren. Zij kregen van te voren tips. Bijvoorbeeld: maak gebruik van het openbaar vervoer, want dat is goed en goedkoop. Het was nog in de tijd van de strippenkaart en dat was een probleem, want je kon gemakkelijk voordoen hoe zo´n ding werkte maar het was in woorden haast niet uit te leggen.

(read more…)

13-02-2019: Tredmolen

Zijn Uw kinderen nog wezen demonstreren in Den Haag, verleden week donderdag? Lieve dames, beste heren. Of heb je zelf meegelopen? Het is niet te berekenen hoeveel van de meer dan tienduizend milieustakers uit onze streek kwamen. Dat blijft een kwestie van gissen. Toch is het voor ons interessant om een paar conclusies te trekken uit die manifestatie.

(read more…)

06-02-2019: Columbus

Ai lieve  vrienden en vriendinnen, ik dacht verleden week: ik zet mijn camera vast in het kozijn. Dan kan ik een besneeuwde tuin fotograferen voor mijn kinderen en kleinkinderen. Voor hen zal dat iets bijzonders zijn. Ik wist zeker dat de sneeuw zou komen want de NS halveerde de dienstregeling. Er reden minder treinen maar sneeuw viel er nauwelijks in onze streek. Ik kon mijn camera weer opbergen. En dat is allemaal de schuld van Columbus. Althans een beetje. Althans als een stel Britse onderzoekers gelijk hebben. Wat heeft Columbus te maken met het kwakkelweer dat tegenwoordig voor winter doorgaat? Ja, als alles met alles samenhangt natuurlijk wel maar dan kun je net zo goed je mond houden. Is het dan net zo iets als de wiekslag van een vlinder in Peru die een reeks gebeurtenissen op gang brengt die eindigt met een orkaan? (read more…)

30-01-2019: Praatje Bombardier

Met de Randstadrail, lieve luisteraars, met de Randstadrail ging het aanvankelijk niet van een leien dakje. Het kwam voor dat de metrorijtuigen in de wijde bocht tussen Nootdorp en Leidschendam of zo ontspoorden. Tijdens een lezing leerde ik hoe dat kwam. Onder mijn gehoor zaten enkele gepensioneerde hoogleraren van de TU Delft, die niet alleen heel kritische vragen stelden over mijn historische onderwerp maar me ook op andere punten wijzer maakten. . Deze topingenieurs legden mij uit dat de asdruk van de treinstellen niet zwaar genoeg was. Ze reden met te licht materieel.

(read more…)

23-01-2019: Qbuzz

Lieve mensen, er zijn van die dingen die je razend maken. Daar moet je eigenlijk niet op de Late Avond mee aankomen want het is slecht voor de nachtrust maar sommige dingen kan ik niet voor me houden. Goed, rustig blijven nu. Even ademhalen. En dan het hele verhaal vertellen van het begin af aan.

Vroeger had je de NS, de RET, de bussen van de Citosa, de WSM, de RTM, de Twee Provinciën en de gebroeders van Gogh. (read more…)

16-01-2019: Rappers

Lieve mensen, geweldloze luisteraars van mij, beschermers der hulpdiensten, voorzichtige afstekers van siervuurwerk op oudjaar, de burgemeester van Rotterdam wil in gesprek met rappers. Waarom? Omdat hij vindt dat zij in hun clips het slechte voorbeeld geven. Zij verheerlijken daarin het wapenbezit. Na de moord op rapper Feis is het tijd dat rolmodellen voor jongeren eens goed gaan overwegen hoe zij zich aan hun fans presenteren. Brengen zij op jong Nederland de gedachte over dat geweld en dreiggedrag heel erg cool zijn. Dat de mooiste meiden dan op je af komen zoals insecten op een pot stroop. Dat je de grote held bent als je een spoor van vernielingen achter je laat en geen lul de behanger. (read more…)

09-01-2019: Gemeentenfusies!

Het is een beetje laat beste mensen, maar toch nog de beste wensen voor het nieuwe jaar. En in het bijzonder doe ik dat aan twee nieuwe gemeentes in het gebied waarin ons programma “De Late Avond” op de radio komt: de Hoeksche Waard en Molenlanden. Die laatste gemeente ligt aan de Merwede in het zuidelijk gedeelte van de Alblasserwaard.

(read more…)

02-01-2019: Het twintigste jaar

Toen gisterenochtend vroeg mijn nest in rolde, zag ik nog kans iets te bedenken. Dit is een bijzonder jaar, lieve mensen – de beste wensen trouwens – dit is een bijzonder jaar want het is al weer het twintigste van de eenentwintigste eeuw. Ik heb nog steeds het idee dat die net begonnen is en dat de millenniumwisseling nog maar kort achter ons ligt maar in werkelijkheid zijn we al een behoorlijk stuk op streek. Mijn grootvader werd geboren in 1895 en die had precies honderd jaar geleden al een hele wereldoorlog achter de rug. Hij was op zijn zeventiende naar zee gegaan. (read more…)

26-12-2018: Fijne kerstdagen

Fijne kerstdagen, wou ik zeggen, maar dat is eigenlijk mosterd na de maaltijd. ‘t Is nog net geen twaalf uur bij wijze van spreken. Fijne kerstdagen zou mosterd na de maaltijd zijn. Toch, lieve mensen, is dit een moment om elkaar de hand te drukken en een zucht van verlichting te slaken. Het is allemaal weer voorbij. Morgen komt het zonnetje weer op en dat is het een gewone dag. De winkels zijn open. Het is hier en daar markt. Natuurlijk, oudjaar komt eraan maar toch is alles weer normaal. En dat voelt heel goed. Tenminste bij mij. (read more…)

19-12-2018: Bambi

Wie een wandeling doet in het winkelcentrum, lieve mensen, komt daar op zeker herten tegen of om precies te zijn rendieren want een of andere Amerikaan heeft ooit verzonnen dat de Kerstman van de Noordpool kwam, in een slee voortgetrokken door deze dieren. Het is dan ook op een bepaalde manier ironisch dat juist in de adventsweek de afschot van de edelherten aan de Oostvaardersplassen is begonnen. Verleden week zagen wij op het Journaal hoe dat ging. Twee vrouwelijke boswachters – stoere meiden – waren in een soort Landrover op weg in het natuurgenbied. Ze gedroegen zich net als roofdieren. (read more…)

12-12-2018: Een duidelijke raad voor Vlaardingen

Mensen, laat ik er geen doekjes om winden: ik word een ouwe sukkelaar die begint te vinden dat vroeger alles beter was. Neem bijvoorbeeld nieuwjaar. Als de klok twaalf had geklonken, knalde niet alleen het vuurwerk. Je zag ook hoe buren de kerstboom de straat op wierpen en daar de brand in staken. Dat was een vast onderdeel van elke jaarwisseling en niemand zag er iets kwaads is. Een dag of wat later mocht ik dan aan de hand van mijn vader om een uur of zeven de straat op in plaats van dat ik zoals dat heette naar bed getremd werd. (read more…)

Column 5-12-2018: Pietenreferendum

Het begon eigenlijk dit weekend al af te lopen, lieve mensen, het feest van Sint Nicolaas en zijn knecht. Verleden week vrijdag al zag ik op de televisie reclames met een kerstthema. En morgenochtend, morgenochtend zult U in het winkelcentrum zien hoe overal maar dan ook overal elk spoor van de goedheiligman is uitgewist. Door de luidsprekers klinkt jingle bells en Rudolf the Rednosed Reindeer. Er hangen ballen en dennentakken. Er is kunstsneeuw. Op de landelijke radio zijn ze alweer klaar om met de top 2000 te beginnen. Ja Sinterklaas heeft de aftocht geblazen. Zo spectaculair als hij binnenkomt, zo stilletjes vertrekt hij weer. (read more…)

Column 28-11-2019: Bultrug

Humpback Whale underwater shot.jpgMensen, waar zullen we het nu eens over hebben?

Het is bijna december en december is in Nederland de maand van de culture wars geworden, zei Francisco van Jole een dag of wat geleden tegen mij. Hij heeft gelijk. Wat zal er op 1 december gebeuren als op de Nieuwe Binnenweg Sinterklaas zonder zijn Pieten verschijnt omdat deze kindervriend ook in de roetveegversie te controversieel wordt geacht, terwijl tegelijkertijd de partij Leefbaar Rotterdam pikzwarte pieten de stad instuurt om pepernoten uit te delen en aldus van hun kant het grote kinderfeest ook nog eens heftig te politiseren? (read more…)

Column 21-11-2018: Duurder kaartje OV

https://images1.persgroep.net/rcs/rHgI8dTCACx_i28QZ-o4H4GeFlo/diocontent/65902379/_crop/0/0/1848/1044/_fitwidth/694/?appId=21791a8992982cd8da851550a453bd7f&quality=0.9Weet U, fijne meneer, lieve mevrouw, wat een los kaartje in het openbaar vervoer binnenkort gaat kosten? Vier euro. Dat heeft dat schimmige wethoudersorgaan de Vervoerregio pas goedgekeurd. Vier euro.

Er zijn verschillende redenen voor deze verhoging. (read more…)

Column 14-11-2018: Alzheimer / Fototentoonstelling Marli Geerlinks met foto’s moeder Hugo Borst

http://cinemagogue.com/wp-content/uploads/2012/06/memento_xlg.jpegHij Het zou mij verbazen, lieve mensen, als er onder U luisteraars waren die nog nooit van Hugo Borst en zijn kruistocht voor betere toestanden in de verzorgingstehuizen hebt gehoord. Iedereen weet hoe ontroerend hij schreef en sprak over zijn moeder, wier geest langzaam maar zeker verduisterd werd door de ziekte van Alzheimer. Deze tragische levensavond is niet alleen beschreven, maar zoals de lezers van het Algemeen Dagblad weten, ook in beeld gebracht en wel door de fotografe Marli Geerlinks. Haar foto´s illustreerden de stukken van Hugo Borst over zijn moeder. (read more…)

Column 7-11-2018: Definitieve oplossing voor files!

Ik woon aan een brede weg, lieve mensen, waar het tot voor een jaar of wat vrij rustig was. Nu heb ik steeds vaker uitzicht op het befaamde langzaam rijdend verkeer. Hele colonnes automobielen passeren in slakkengang mijn voorkamerraam. Dat begint steeds vroeger en het eindigt steeds later.

(read more…)