Iedere woensdagavond te beluisteren

Han vander Horst is al jaren een vaste waarde in De Late Avond. Hij is auteur van verschillende boeken en vaste schrijvende columnist bij Joop.nl van BNNVARA. Zijn kritieken, beschouwingen en voorstellen zijn altijd prikkelend, tot nadenken stemmend en humoristisch. Han spaart niets of niemand, maar doet dat op een prettige respectvolle wijze. Sinds januari 2016 is hij iedere woensdagavond te gast in de show. Let wel: op alle teksten en geluidsopnamen rust auteursrecht © Han van der Horst / © delateavond.nl. Wilt u e.e.a. overnemen, vraag dan even om toestemming.

Reageren kan via han@delateavond.nl

Volg Han van der Horst op Facebook

Klik op de titel om de column te beluisteren.

 

Beluister hier de column

Twee weken geleden, lieve mensen, is dominee Arie Huijser uit Sliedrecht een bekende Nederlander geworden. Dat kwam voor een klein gedeelte door zijn prachtige witte vlinderstrik maar toch hoofdzakelijk door wat hij verkondigde: een online kerkdienst kan nooit een vervanging zijn voor het bijeenkomen van de gemeente onder Gods woord. Ook niet als de regering met een beroep op de volksgezondheid er sterk op aandringt om het kalm aan te doen met kerkdiensten.

Inmiddels zijn de meeste bevindelijke gemeentes in Nederland geweken voor de druk van de overheid. (read more…)

Beluister hier de column

Lieve mensen, laat ik maar weer eens wat bekennen in deze harde tijd. Ik sta wantrouwig ten opzichte van elke macht. Als je diep in mijn hart kijkt, kom je daar een motto tegen: de enige goede leiding is de waterleiding.

Dat zijn geen sentimenten die passen bij het tijdsgewricht. Er is echt niemand meer die nog denkt dat wij wat corona betreft het lek boven hebben. Integendeel, we zijn de sjaak. Het is erop of eronder. Alles wat tijdens de lockdown van de lente is bereikt, ging verloren. Kortom, dit is niet het moment voor opstand en opruiing al zullen de viruswappies daar anders over denken. (read more…)

Beluister hier de column

Nu dan mensen, U ziet er tegenop of U vindt dat het wel eens tijd wordt. Dat maakt allemaal niet uit. Het gaat toch gebeuren. We gaan met zijn allen aan het mondkapje. Tot nog toe beperkten we ons wat dat betreft tot het openbaar vervoer maar van de week zijn ze op steeds meer plekken de norm geworden: eigenlijk overal waar een dak op zit. Het hoeft natuurlijk niet maar de regering heeft het wel heel erg dringend aangeraden. Dan wordt het lastig om weerstand te bieden. Als alle neuzen dezelfde kant uit kijken en die van jou niet, dan ga je je toch geïsoleerd en eenzaam voelen. (read more…)

Beluister hier de column

Lieve mensen, we zitten middenin de tweede grote coronacrisis van dit jaar. Dat hoef ik U niet te vertellen. De overheid legt ons daarom beperkingen op en er zit vast nog wel het een en ander in het vat. De vraag is nu: wie gaat daarover? Wie vaardigt al die maatregelen uit. Vooralsnog zijn dat de nationale overheid en de voorzitters van de veiligheidsregio’s, altijd de burgemeester van een centrale gemeente zoals Rotterdam of Dordrecht. Soms treffen gemeentes extra maatregelen. Zo heeft burgemeester Lamers van Schiedam de Maasboulevard daar tussen tien uur ‘s-avonds en de vroege ochtend verboden terrein verklaard omdat het een verzamelpunt was geworden van jongeren. Die dreven de spot met de anderhalve meter maatregel vandaar. (read more…)

Beluister hier de column

O lieve mensen, het is al weer vijf dagen geleden dat minister Hugo de Jonge het einde der tijden aankondigde. Althans volgens de hele horeca. De kroegen mochten na twaalf uur geen nieuwe gasten meer toelaten en om één uur klepte definitief het klokje van verlangen. Iedereen de straat op en naar huis. Of zoals een roemruchte kelner van café Het Sterretje in Schiedam een halve eeuw of zo geleden rond die tijd placht te roepen: ¨Politie te paard. Tieft allemaal naar een kroket tent¨. (read more…)

Beluister hier de column

Lieve mensen, een aantal onder U zal zeggen, is dat nou nodig, nu al? Maar het kan niet anders. Ik moet het hebben over Sinterklaas en Zwarte Piet. Trouwens, toen ik kind was in de jaren vijftig van de vorige eeuw, hing de eerste voorbode van het heerlijk avondje ook al half september in de etalages van banketbakkerijen. Het was een affiche met het opschrift ¨Sint Nicolaas Overzee¨. Je kon in de winkel dan cadeaupakketten bestellen met vaderlandse lekkernijen voor de geëmigreerde familie in Canada, Zuid-Afrika, Australië of Nieuw-Zeeland. Dat moest tijdig want het vervoer geschiedde per vrachtschip. Een vliegtuig was toen veel te duur. (read more…)

Beluister hier de column

Lieve mensen, sinds een week al heeft een groot aantal luisteraars zich bij ons exclusieve gezelschap gevoegd en ik heb ze niet eens begroet of welkom geheten. Dat zijn de klanten van Stadsradio Delft die zich gevoegd heeft bij het grote aantal zenders in Zuid-Holland dat de Late Avond doorgeeft. Het is mij een genoegen, dames en heren, Delftenaren om vanaf deze plaats met U kennis te maken, zeker in deze moeilijke uren. Als ik het AD mag geloven, weet U namelijk niet precies hoe laat het is. Althans, Uw trouwe steun en toeverlaat in dit opzicht heeft U in de steek gelaten. De klok op de Nieuwe Kerk loopt niet meer en de wijzers staan vast op twaalf uur. (read more…)

Beluister hier de column

Hebt U, lieve mevrouw, beste meneer en iedereen die tussen die twee geen keuze wil maken, hebt U zich wel eens afgevraagd wie er eerder in Uw huis woonde? Wat zich allemaal tussen die muren heeft afgespeeld? Of voor de deur? In Dordrecht hebben, zo meldt het Algemeen Dagblad, twee senioren, Angeneta Balm en Jan Willem Boezeman er een dagbesteding van gemaakt  dat uit te zoeken. Ze schrijven op bestelling een geschiedenis van je huis. Je wilt tenslotte weten, aldus Boezeman, wie je spoken zijn. (read more…)

Het is mooi, lieve mensen, dat naast al het gedonder om corona in onze streek nog steeds ándere dingen de gemoederen zeer in beweging kunnen brengen. Dat leidt af. Het is vermoeiend en eentonig om je maar te blijven opwinden over een virus. Daarom moeten wij de steenrijke ICT-ondernemer Cees Monden dankbaar zijn. Hij heeft een groot conflict op gang gebracht met zijn nieuwe achterburen in Zwijndrecht. Alles staat op zijn kop. De hele raad is erbij betrokken. Er kwam heisa onder de ambtenaren op het gemeentehuis. Een hele buurt staat op stelten. (read more…)

Beluister hier de column

Soms is het jammer, lieve mensen, dat dit radio is en geen televisie. Begrijp me niet verkeerd: radio is geweldig en heeft zich in een eeuw onmisbaar gemaakt. Radio gaat nooit verloren en vaak genoeg kun je met geluid alleen indrukwekkender dingen doen dan met een camera erbij. Soms dus niet. Toen verleden week woensdag de mondkapjesplicht inging voor grote delen van de Rotterdamse binnenstad, vond er onmiddellijk een protestdemonstratie plaats. Voor ik tot het eigenlijke onderwerp van mijn praatje kom, valt het U ook zo op dat deelnemers aan een demonstratie door de media vaak worden aangeduid als protestanten? Dan lees je: de politie moest ingrijpen en verdreef de protestanten met een waterkanon. Of: groepjes protestanten richten vernielingen aan. (read more…)

Beluister hier de column

Lieve mensen, wij genieten in Nederland het voorrecht een vrij welwillende overheid te hebben. Ik ken iemand uit een ander werelddeel die al veertig jaar in onze streek woont en het nog steeds exotisch noemt dat je aan een loket van de gemeente in het algemeen wordt geholpen en niet tegengewerkt. Politie-agenten verlangen geen fooi en ze rekenen na hun bestelling in het shoarmahuis ook af. Tenminste, daar ga ik van uit. Je hoeft in het ziekenhuis de verpleegsters en de dokters niets in de hand te stoppen om een behoorlijke behandeling te krijgen. (read more…)

Beluister hier de column

Lieve mensen, ik heb een hekel aan voetbal. Altijd gehad. Op de lagere school behoorde ik tot de kleine minderheid die in het speelkwartier tikkertje speelde. Zolang je een van beide regenpijpen op de achtergevel maar vasthield, was je vrij. Ondertussen was de massa der leerlingen aan het voetballen. Het ¨pinantie, pinantie¨ klinkt me na meer dan zestig jaar nog glashelder in de oren. Maar daar wil ik het niet over hebben. De speelplaats van onze school was omgeven door een hoge muur en natuurlijk schoot daar wel eens een bal overheen. Je had buren en rotburen. Buren mikten de bal weer terug. Rotburen hielden hem bij zich. Zij klaagden ook over ons lawaai tijdens het speelkwartier en als we om twaalf en vier uur juichend de school uit holden. Het was een kleine minderheid. Iedereen wist dat je met zulke lui moest leren leven. (read more…)

Beluister hier de column

Lieve mensen, de kans is groot dat U een bewonderaar bent van de manier waarop premier Rutte zich opstelt  in het overleg met zijn EU-collega’s. Dat is namelijk het geval me 70% van dit ongelukkige Nederlandse volk.

Rutte is niet van het gratis geld. Hij is best bereid ondersteuning geven aan de door corona zwaar getroffen lidstaten maar dan wel onder voorwaarden. Eerst wilde Rutte alleen maar leningen verstrekken. Daarna verzette hij zich niet langer tegen giften maar dan moesten de ontvangers wel aan de strengste voorwaarden voldoen. Het komt erop neer dat zij het voorbeeld van Nederland moeten volgen en hervormen. (read more…)

Beluister hier de column

Lieve mensen, wat hebben Dordrecht en en de Zuid Koreaanse stad Samcheok gemeen? U mag drie keer raden en dan weet U het nog niet. Daarom zal ik het antwoord meteen geven: Dordrecht en Samcheok hebben allebei een piemelpark. Daarmee houdt de vergelijking meteen op want deze gelijksoortige parels aan de stedelijke kroon hebben wel een heel verschillende achtergrond.

Samcheok is een vissersplaats. Op een kwade dag verdronk een jonge bruid in zee nog voor de huwelijksnacht was aangebroken. De onbevredigde geest van het meisje zorgde er voor dat de netten leeg bleven. (read more…)

Beluister hier de column

Lieve mensen, U hebt het allemaal wel gehoord: Achmed Aboutaleb gaat op voor nog eens zes jaar burgemeesterschap in Rotterdam. Op die manier vindt de grootse afscheidsreceptie in 2026 plaats want tegen die tijd zullen we corona wel onder de knie hebben. En anders is er  geen geld meer voor een afscheid want dan heeft zoveel jaren anderhalve meter economie ons allemaal aan de bedelstaf gebracht.

Leefbaar Rotterdam stemde tegen de herbenoeming omdat die partij vindt dat de bevolking nauwer betrokken moet worden bij burgemeestersbenoemingen. (read more…)

Beluister hier het programma via Programma Gemist 

Eigenlijk wilden we een dag of veertien naar Berlijn, lieve mensen maar daar heeft Corona een stokje voor gestoken. We moesten ons dus behelpen. Op ons beider verjaardagen aten wij Duitse biefstuk. Dezer dagen vertelde mijn lief dat zij nooit van haar leven in Oud Beijerland was geweest. Ook daar komt een B in voor. Net als Buenos Aires trouwens, wat ook op het verlanglijstje staat maar inmiddels ver is opgeschoven en geen streefdatum meer kent. We namen op het Zuidplein de bus naar Oud Beijerland. (read more…)

Beluister hier het programma via Programma Gemist 

Ze zeggen wel eens, lieve mensen, dat gemeentelijke bestuurders zo dicht bij de mensen staan. Dat was een jaar of vijf geleden voor de regering hét officiële argument om veel overheidstaken juist naar de gemeente te brengen. Die lui waren specialisten in maatwerk. We weten allemaal: dat was een smoesje, een leugentje om bestwil voor bezuinigingen. Toch zijn er veel mensen die het geloven, dat gemeentebestuurders zo dicht bij het volk staan.

Misschien was dat vroeger zo, toen de meeste gemeentes maar duizend of tweeduizend inwoners telden en de boeren met het problemen door de achterdeur bij de wethouder binnen kwamen. (read more…)

Beluister hier de column

Deze tijd, hoog gewaardeerde luisteraars, brengt voor een heer steeds nieuwe uitdagingen met zich mede. Vroeger hoefde je er alleen maar voor te zorgen, dat stropdas en pochet bij elkaar pasten. Nu komt daar ook nog het mondkapje bij. Dat mag qua kleurstelling niet vloeken met de rest. En het het is allesbehalve een theoretisch probleem. Zonder een dergelijke lap voor het gezicht  word je zonder mankeren het openbaar vervoer uitgezet net als vroeger wanneer je mét een niqaab de tram in stapte. Of nee: het boerkaverbod werd in de praktijk nooit zo gehandhaafd maar de bestuurders en conducteurs zijn er nu wél scherp op dat niemand hun voertuig betreedt zónder kledingstuk dat het gezicht bedekt. (read more…)

Beluister hier de column

Lieve mensen, het zonnetje schijnt, je mag  naar het terras als je een paar voorzorgen neemt. Er is weer sprake van woon- werkverkeer. Dan ga je licht vergeten dat ons loodzware tijden te wachten staan. Premier Rutte heeft twee maanden terug zoveel bedrijven  op slot gedaan dat wij nu oog in oog staan met de zwaarste economische crisis uit onze geschiedenis. Veel journalisten en duiders zeggen daar dan bij: ¨Sinds de val van Wall Street in 1929¨ maar dat komt omdat ze van oudere economische depressies niets weten. 1857 is ze onbekend  en 1873 net zo goed. De eerste moderne economische crisis dateert trouwens van 1772. Een belangrijke maar lang niet de enige oorzaak was speculatie met suiker, slaven en Surinaamse plantages zodat je hier wel van verdiende loon kunt spreken. (read more…)

Beluister hier de column

Lieve mensen, wie zijn stem laat horen op de radio moet natuurlijk proberen voor zoveel mogelijk mensen interessant te blijven. Vanavond is dat niet het geval. Ik hoop dat U mij dat wilt vergeven. Troost U met de gedachte dat U best mee mag luisteren ook als het volgende niet voor U bestemd is. Ik wil mij namelijk vooral richten tot een specifieke categorie luisteraars, : namelijk diegenen onder U die als hoofdberoep of bijverdienste zorgen voor de beschikbaarheid van voldoende drugs aan de basis van de maatschappij. Ik bedoel: als tegenwoordig nog de bel gaat, dan denk je: het is zeker de cocaïneboer van de buren die op het verkeerde knopje heeft gedrukt. Of niet soms? Tot in Ouddorp is het witte spul ruimschoots voorhanden. Ook in deze tijden van corona. (read more…)

Beluister hier de column

Ik weet niet of U al te laat bent beste mensen, maar bij boer Bruynzeel in Piershil op de Hoeksche Waard liggen tienduizend kilo rabarber te koop. Hij hoopt dat de consument de weg naar zijn bedoening weet te vinden want anders blijft hij er mee zitten. Een grote vaste klant  heeft het laten afweten. Hij is niet de enige boer die zulke problemen heeft.  Sommigen lukt het niet genoeg seizoensarbeiders in te huren om de oogst tijdig binnen te halen, anderen zitten ineens met overproductie. Zo zijn de aardappelen aan de straatstenen niet kwijt te raken, nu de frietfabrikanten de productie grotendeels hebben stilgelegd omdat er geen vraag meer  naar is uit de horeca. (read more…)

Beluister hier de column

Lieve mensen, we verheugen ons nu al op de heropening van de horeca. Toch ligt die  datum nog een eind weg: twintig nachtjes slapen. Dan kun je pas plaats nemen aan de toog. Tenminste als je van te voren hebt gereserveerd want meer dan dertig personen tegelijk mag de Horecaffer niet over de vloer hebben, zichzelf en zijn personeel incluis.

Dan heb je ook nog kans dat het allemaal niet doorgaat. Daar heeft premier Rutte nadrukkelijk op gewezen. Als de coronacijfers tegen vallen, dan blijven de cafés en de restaurants dicht. (read more…)

Beluister hier de column

Lieve mensen,

De dagen van herdenking en bevrijding zijn weer voorbij, dat wil zeggen voor de rest van Nederland. Rotterdam zal begin volgende week  nog terugblikken op het bombardement. Daarna is het echt afgelopen.

Het was ook een unieke herdenking en niet omdat we een soort kroonjaar meemaken,  vijfenzeventig jaar bevrijding. Het is omdat we voor het eerst sinds het einde van de bezetting op 4 mei niet meer konden gaan en staan waar we wilden. (read more…)

Beluister hier de column

Lieve mensen, is het mogelijk om in een rubriek als deze corona buiten de deur te houden? Als zich een wezenlijk onderwerp voordoet – zelfs in het licht van het noodlot dat ons treft – dan wel. Het is alweer een jaar of veertig geleden dat ik geschiedenisles gaf op een middelbare school. Toen werd mij al snel het volgende duidelijk: leerlingen zijn ongeveer tot hun vijftiende geïnteresseerd in geweld en seks en daarna in seks en geweld. Deze zeer wezenlijke drijfveer in de mens overstijgt alles. Welnu, de afgelopen week hebben zich in onze streek twee gevallen voorgedaan, waar seks, gender en benepenheid elkaar ontmoetten. Dat leidde tot veel gedoe en persoonlijke ellende, die – als je er goed over nadenkt – volstrekt overbodig is. (read more…)

Beluister hier de column

Mag ik met je lopen voor een droppie? Vroeger zeiden de kindertjes dat tegen elkaar toen drop nog een grote en zeldzame schat was. Maar nu, lieve mensen, mag je nu die vraag nog stellen? In coronatijden is anderhalve meter tussenruimte de norm. Kun je nog met goed fatsoen verliefd worden of ben je dan een asociaal en dood door schuld type die willens en wetens meewerkt aan de verspreiding van een potentieel dodelijk virus. Kan dat nog wel, verkering krijgen? Of plaatst dan de BOA zich tussen jullie met zijn bonnenboekje, 390 euro per persoon. En als ze je nog eens betrappen opnieuw. (read more…)

Beluister hier de column

Ik ben benieuwd, lieve mensen, ik ben benieuwd of er onder U nog zijn die in het Zeehospitium hebben gelegen. In Katwijk. Of die thuis van ooms, tantes, ouders of opa en oma verhalen hebben gehoord over dat bijzondere ziekenhuis met zijn tunnel naar het strand.

Het Zeehospitium was een Rotterdams initiatief. Het was bedoeld voor kinderen met tuberculose die daar konden worden geplaatst om genezing te vinden. Het was een zogenaamd sanatorium. Daar waren er nog wel meer van  bij ons in de buurt, bijvoorbeeld in Scheveningen en Dordrecht. Het waren vaak grote instellingen. (read more…)

Beluister hier het programma via Programma Gemist 

Lieve mensen, er rust een zware last op het land. Dat geldt zeker voor de gebieden waar mijn causerie te horen is. Niet te vergeten de Costa Blanca.  Luisteraars naar Calpe FM  langs de Middellandse Zee!  blijf overeind in deze tijden van quarantaine en beperkte bewegingsvrijheid. Dat virus komt er niet door. Mis caros, mis corajosos oyentes, recuerde el noble grito: no pasarán. (read more…)

Beluister hier de column

Detail, lieve mensen, detail uit de stroom van ver- en geboden die burgemeesters en veiligheidsregio’s op ons los laten. Allemaal goed bedoeld. Allemaal om de verspreiding van het Corona virus tegen te gaan.

In alle recreatiegebieden zijn de  sanitaire voorzieningen zonder uitzondering per direct gesloten. Daar doen immers – om de woorden van Maarten ‘t Hart te gebruiken de mensen, de mannen in ieder geval gezamenlijk hun gevoeg zonder de verplichte anderhalve meter tussenruimte. Van in de rij staan of steeds een pisbak overslaan hebben de hoogmogende dames en heren blijkbaar niet gehoord. (read more…)

Beluister hier de column

Dappere luisteraars in de beslotenheid van jullie huizen, zoals het er nu naar uit ziet, is het coronavirus vooral gevaarlijk voor mensen met geringe weerstand. Dat zijn ouderen en mensen met een of andere – meestal chronische kwaal. We zijn snel gewend geraakt aan de term ¨onderliggend lijden¨. Dat is voor een gezond persoon in de kracht van zijn of haar leven een woord dat opluchting brengt. Anderen maakt het bang: zij zijn straks het haasje. Zij stellen zich al voor hoe het RIVM hun naam op de lijst van overledenen plaatst om het dodental van de dag uit te kunnen rekenen. Er waren weer veel hoogbejaarden bij, zegt de nieuwslezer dan en de jongste was 63. (read more…)

Beluister hier de column

Beste mensen, onze relatie is ideaal voor deze krankzinnige tijd. We houden sociale afstand. Op geen enkele manier kunnen we elkaar met de vochtpartikeltjes uit onze keel bereiken. Handen schudden is onmogelijk. U hoort alleen mijn stem. Ik kan U besmetten met mijn verhalen maar niet met mijn ziektekiemen. Virologen knikken instemmend als zij merken hoe wij met elkaar omgaan. We zitten allemaal in onze eigen kamers. Daar zullen we de komende tijd minder dan ooit uit komen en we weten niet hoe lang die komende tijd zal duren. Hoeveel maanden we nog klem zitten terwijl om ons heen de maatschappij bevriezingsverschijnselen vertoont. (read more…)

Beluister hier de column

Nou lieve mensen, ik heb het geprobeerd maar het is uiteindelijk toch mislukt. Als wij niet naar het Coronavirus komen dan komt het Coronavirus wel naar ons. Ook in Zuid-Holland heeft het zich inmiddels gevestigd. Wij moeten allemaal ons best doen om het op een afstand te houden door onze handen te wassen en voor het overige zoveel mogelijk normaal te doen.

Maar onder die normaliteit zitten allemaal ontwikkelingen die ons gaan raken. Neem bijvoorbeeld de teruggang van de economie. (read more…)

Beluister hier de column

Ha mensen, dit zijn akelige dagen vol onrustbarend nieuws en even onrustbarende ontwikkelingen. Ik kan Uw avond verder bederven door ze met elkaar in verband te brengen en vervolgens een doemscenario te schetsen voor U en de buren maar daar schiet niemand iets mee op.

Daarom wil ik graag met U een thema behandelen dat in al het waan van de dag geweld als door een stormwind uit de aandacht is weggeblazen. De vasten: die is vanavond precies een week gaande. Alleen de vrome staatssecretaris Leo Blokhuis heeft ons er op gewezen. (read more…)

Beluister hier de column

Afgelopen week mocht ik op audiëntie komen bij voormalig hoofdcommissaris Jan Blaauw, de man bij wie ik als jong agentje vroeger op het matje moest komen om een vermanend woord tot mij te krijgen, immer begeleid door ’s mans pretoogjes want eigenlijk vond hij al die kwajongensstreken wel leuk. Maar dat mocht hij natuurlijk niet zeggen. Van audiëntie was overigens geen sprake. Het was gewoon een gezellig onderonsje in zijn tot politiemuseum omgebouwde woning in Berkel – Rodenrijs. (read more…)

Beluister hier de column

De Rotterdamse gemeenteraad wil kinderen gratis openbaar vervoer geven, lieve mensen. Het denkbeeld stamt van raadslid Faouzi Achbar. Wethouder Judit Bokhove wil graag uitzoeken of dat betaalbaar is. De Maasstad kent tenslotte al een precedent: AOW-ers mogen gratis met bus tram en metro als ze maar niet buiten Rotterdam en randgemeentes komen.

Raadslid Achbar wil op deze manier het autoverkeer beperken. Je bent immers een hoop geld kwijt als je met de kinderschaar het openbaar vervoer betreedt. Dan kun je net zo goed de wagen nemen. Dat is vaak genoeg zelfs goedkoper. (read more…)

Beluister hier de column

Er is de laatste tijd in Dordt nogal wat te doen rond dakloosheid, lieve mensen. Bewoners van de buurt Kromhout verzetten zich tegen de uitbreiding van de opvangfaciliteiten voor thuislozen omdat ze hun aanwezigheid als overlast ervaren. En pas nog gaven handhavers van de gemeente twee seksende daklozen een bekeuring voor deze verboden liefdesdaad. Daarbij lieten ze het niet, ze zetten ze ook op de kiek. Dat plaatje heeft – met geblurde gezichten – nog een dag op hun website gestaan voordat een wijze superieur het liet weghalen.  Het schijnt trouwens wel vaker voor te komen, seks aan de openbare weg in Dordrecht. (read more…)

Beluister hier de column

Ik hoef het U niet nog eens een keer te vertellen, beste mensen, want het is al vaak genoeg in het nieuws geweest, maar ik doe het toch: het aantal daklozen is de afgelopen jaren verdubbeld tot zo’n veertigduizend. Daar horen ook gezinnen met kinderen bij. Dat is tegenwoordig heel normaal. En je moet ook nog uitkijken dat de autoriteiten die kinderen niet afpakken als je om welke reden dan ook je huis en haard kwijt bent. Het loopt tegenwoordig in een razend tempo mis als je in scheiding ligt of je baan kwijt raakt. (read more…)

Beluister hier de column

We hebben hoog bezoek gehad in mijn vaderstad, lieve mensen. Pete Hoekstra de bekende ambassadeur van de Verenigde Staten kwam in onze stad een kijkje nemen.

U kent hem wel. Hij is trots op zijn Groningse afkomst. Hoekstra’s ouders emigreerden naar de Verenigde Staten toen hij pas drie was.

(read more…)

Beluister hier de column

U kent het bekende gezegde wel, dames en heren. Heel het raderwerk staat stil als de stikstofwet het wil. Heel wat economische activiteiten in dit land moeten op de schop, voortaan op een geheel andere wijze worden uitgevoerd. Anders zijn ze onwettig. En terecht. Onze overheid heeft belangrijke maatregelen met betrekking tot het klimaatbeleid en de bescherming van onze natuur zo consequent halfhartig toegepast en op de lange baan geschoven, dat nu de wal het schip keert. We moeten noodmaatregelen nemen om te voorkomen dat het schip van staat dwars op de golven komt te liggen. (read more…)

Beluister hier de column

Dry january is aangetreden en dan wordt er voor de verandering eens niet kritisch gewezen op uw aansteker en de dure sigaren in uw humidor maar daarentegen op de prachtige glazenvoorraad in de kast en de mooie flessen die daar prijken. Want U bent een genieter en geen verslaafde.

Ja hoor, U bent een genieter en geen verslaafde. Een opmerking vooraf: als u zich hebt voorgenomen om het komende decennium nooit maar dan ook nooit meer te roken, laat dan ook bier, sterke drank of wijn staan. Alcohol heeft een liberaliserend effect. Ze spreekt moed in: (read more…)

Beluister hier de column

Nog heel even, fijne luisteraars, dan zijn de feestdagen voorbij. Dan gaat de zon op en breekt er een gewone dag aan. Dan zien we hier en daar nog vuurwerkresten, natuurlijk en als we Spanjaarden waren, dan klopte vol verwachting ons hart vanwege de cadeautjes die de Drie Koningen ons kwamen brengen maar we zijn geen Spanjaarden en de drie koningen gaan geruisloos aan ons huisje voorbij.

Het ligt allemaal achter ons. Er zijn mensen die een zucht van opluchting slaken als december de feestmaand eindelijk voorbij is. (read more…)

Beluister hier de column

Ik ben nog net op tijd, lieve mensen, om u allemaal een gezegende, vredige en fijne kerst toe te wensen. Al is het eigenlijk mosterd na de maaltijd want de tweede kerstdag moeten we natuurlijk niet serieus nemen. In ’n hele hoop landen is dat gewoon een werkdag omdat ze weten dat teveel van het goede in zijn tegendeel verkeert. Ik heb een keer kerst gevierd in Brazilie en daar viel het hoogtepunt op de vierentwintigste. We begonnen laat in de avond met ’n fantastische maaltijd. Ook werden er cadeautjes uitgedeeld. De vijfentwintigste was bestemd voor het uitbuiken en pas tegen de avond gingen we voorzichtig buiten een luchtje scheppen. (read more…)

Beluister hier de column

Lieve mensen, het is nu al weer een week geleden dat wij met zijn allen op het Journaal hebben gezien hoe hoe staatssecretaris Menno Snel zijn baantje redde uit de puinhopen van de Belastingdienst. Met de gedupeerden in tranen op de publieke tribune. Hij hoeft niet bang te zijn dat kerstmis bij hem thuis niet gevierd kan worden. Geen mens probeert beslag te leggen op zijn salaris.

U denkt: wat een mosterd-na-de-maaltijd-verhaal. Bovendien zal dit allemaal op den duur worden rechtgezet. Dit is een gaaf land maar ook in een gaaf land ontspoort er wel eens iets. (read more…)

Beluister hier de column

Lieve Sint Nicolaas, dit is natuurlijk bij uitstek de avond om een open brief aan U uit te spreken maar dat zal helaas niet gaan. U bent namelijk weggeconcurreerd door iemand anders die ons hier in deze  delta en aan deze  riviermondingen ook een groot cadeau geeft. Zijn naam is Karel de Boer. Zijn cadeau heet Fair Ferry. Hij opent een passagiersverbinding tussen Rotterdam en New York. Met zeilschepen. Dat is al heel lang niet meer vertoond. Al honderdvijftig jaar niet meer, schat ik zo. En nou komt het allemaal weer terug. Omwille van het milieu. De overtocht duurt twee weken en de passagiers moeten stevig meewerken om het schip op koers te houden. Er kunnen er maar veertien per keer mee. Het is duidelijk dat het unique selling proposal van De Boer niet de prijs zal zijn maar het avontuur. (read more…)

Beluister hier de column

Het kan U niet ontgaan zijn, lieve mensen. Afgelopen zondag was het groot feest in Rotterdam. De hele Doelen was gevuld met fans die hun idool, de nachtburgemeester van de stad Jules Deelder kwamen feliciteren met zijn 75e verjaardag. Het werd een gedenkwaardige avond en het feestvarken liet het zich allemaal gaarne aanleunen. De hele vorige week eigenlijk want de media besteedden enorm veel aandacht aan het heugelijke feit. Deelder mocht bij Pauw komen om zijn levensstijl toe te lichten. En die is niet misselijk. Dat weten we allemaal. (read more…)

Beluister hier de column

Vandaag, lieve mensen, wil ik het een beetje hebben over Maarten Struijvenberg. Die krijgt een nieuwe baan. Hij wordt voor de lokale Leefbaarpartij wethouder in Capelle aan de IJssel. Daarmee treedt hij voor de tweede maal toe tot een college van B en W want hij bekleedde die functie eerder in Rotterdam. Maarten is er helemaal klaar voor, liet hij de media weten. Nu Leefbaar Rotterdam in de oppositie zit, schoot er voor hem alleen een raadszetel over. Het lukt niet zo makkelijk en zo vlug om daarnaast een nieuwe baan te vinden. De uitnodiging uit Capelle kwam als geroepen. (read more…)

Beluister hier de column

De VVD is sinds een week of wat vroem-partij af. De zich noemende liberalen nemen elke dag een beetje meer afstand van het doorjakkeren dat heel lang hun geestesmerk bepaalde. De stikstofcrisis zorgt ervoor dat binnen een paar weken de maximumsnelheid op de autowegen wordt teruggebracht tot honderd kilometer per uur. Want dan kunnen we wel een beetje bouwen.

In de Hoeksche Waard probeert de VVD te redden wat er te redden valt van het oude imago. Als het dan niet met snelheid kan, dan moet het maar met asfalt. De liberalen op dit eiland maken zich zorgen over de bereikbaarheid. (read more…)

Beluister hier de column

Vandaag, lieve mensen, wil ik het hebben over Nissewaard. Dat is een recente  gemeente die bestaat uit Spijkenisse en onderhorigheden. Zoals gezegd  in 2 Koningen hoofdstuk 22, vers twee: mijn toorn tegen deze stad is hoog opgelaaid en zal niet meer doven¨.

Ja, er zijn van die momenten dat razernij zich van mij meester maakt. Dat oudtestamentische woede opgloeit in mijn gemoed. Beste mensen, als ik echt door het dolle heen ben,  word ik doodkalm. Dán moet je echt voor me uitkijken als die verschrikkelijke rust zich over mij heen heeft gevlijd. Vanavond dus.

(read more…)

Beluister hier de column

Lieve mensen, laten we elkaar geen mietje noemen. U luistert nu niet naar een doelgroepenzender die zich richt tot een bepaald segment van de bevolking. Wij richten ons  met De Late Avond – die binnenkort weer een mijlpaal bereikt en een soort van jubileert – wij richten ons niet specifiek op de jeugd of op gezinnen uit de middenklasse met jonge kinderen en het verlangen om op een dorp te wonen zodat zij bereid zijn voor een of andere bouwval de hoofdprijs te betalen.  En evenmin richten wij ons op nieuwkomers in dit land of lager opgeleide autochtonen of vrouwen in de overgang, nee wij richten ons op iedereen die via de radio of het internet ons kan ontvangen. Wij zijn er voor U allemaal en ik dus ook. (read more…)

Beluister hier de column

Beste mensen, hebben jullie wel eens last van nachtmerries? Ik wel. Een paar keer per week krijg ik in mijn dromen de grootste problemen. Het heeft het er vaak mee te maken dat ik word tegengehouden. Het lukt mij niet om een bepaalde plek te bereiken waar ik heel nodig moet zijn. Steeds weer doen zich hinderpalen voor of kijk ik om mij heen in een volstrekt vreemde omgeving. Of ik sta voor gek: twee jaar geleden werd ik uitgenodigd voor een publieksinterview met generaal Petraeus, de voormalige Amerikaanse opperbevelhebber in Irak. U denkt: dat is zeker iemand van Griekse afkomst. Misgegokt. (read more…)

Beluister hier de column

Er is een beetje gedoe over de gemeente Molenlanden, dames en heren, waar ze het vloeken bij verordening hebben verboden. Een groot deel van de bevolking is qua religie nogal zwaar op de hand, wat je wel vaker tegenkomt in de Alblasserwaard en dan krijg je die dingen. Men heeft er ongetwijfeld met ontstemming gereageerd op de intrekking van de landelijke wet op de smadelijke godslastering, die een paar jaar geleden op instigatie van D66 geschiedde.

U denkt natuurlijk dat is een voorschrift van eeuwen her, maar dan hebt u het mis. (read more…)

Beluister hier de column

Ik hoop, lieve mensen, dat U vandaag niet aan de beurt was voor een of andere niet zo spoedeisende behandeling in het Rotterdamse Sint Franciscus Ziekenhuis of het Vlietland in Schiedam. Grote kans dat ze u hebben opgebeld voor een nieuwe afspraak want het protest van de verpleegkundigen heeft nu ook onze streek bereikt. Ze voeren al een paar weken actie voor vermindering van de werkdruk en een verhoging van het loon met vijf procent. Echt staken willen ze niet. Daarom beperken zij zich tot het uitvoeren van zondagsdiensten op gewone werkdagen. (read more…)

Beluister hier de column

Lieve mensen, het behoort tot de algemeen aanvaarde waarheden in dit land dat er veel te veel regels zijn. Daar mopperen we graag over op verjaardagen. Of we maken er in onze moderne tijd tweets over. Ook bij U in de buurt hebben ze daar een handje van. Op het gemeentehuis zijn ze allemaal gek geworden of sadistisch. De ambtenaren en de wethouders hebben er bovendien niks te doen. Dus zitten ze allemaal ge- en verboden te verzinnen om de burger het leven zuur te maken. Tenminste als ze niet toevallig net eerst even de lasten aan verhogen zijn.. (read more…)

Afgelopen zaterdag was ik voor het eerst aan boord van het SS. Rotterdam. Zestig jaar nadat ik persoonlijk had gezien hoe ze te water gelaten werd. Eerlijk waar.

Ik was een jaar of tien en ik neusde al elke dag in Het Nieuwe Dagblad, een katholieke krant die al lang geleden is gesneefd. Daar stond in dat op een zaterdagmiddag het grootste schip in Nederland ooit gebouwd – of woorden van gelijke strekking, ik weet niet eens of de Rotterdam het grootste schip was, tot dan  toe in Nederland gebouwd, maar het kan best. Cornelis Verolme was toen nog niet aan zijn eerste supertanker toe – hoe dan ook in het Nieuwe Dagblad  stond dat de Rotterdam te water zou worden gelaten. (read more…)

Beluister hier de column

Lieve mensen, ik ga niet ook eens een duit in het zakje doen over de komst van het Eurovisie Songfestival naar Rotterdam. Er zijn de afgelopen dagen genoeg duiten in het zakje gedaan en de Rotterdammers zullen over een jaar of wat merken, dat er dán heel wat duiten uit hún zakje verdwenen zijn want de stad moet er op zijn minst tien miljoen in steken. Nou ja wat maakt het uit voor een geintje, voor een gebbetje, voor paar avonden uitzinnigheid. Dat mag best wat kosten. (read more…)

21-08-2019 Beluister hier de column

Ha mensen, ik dacht het loopt toch tegen middernacht. Laat ik voor de verandering eens een bloedserieus onderwerp aansnijden en wel de reputatie van de rechters in ons land. Dit naar aanleiding van de agent die zo tegen zijn nieren geschopt werd, dat hij bloed moest plassen. Waarna de zaak bij de politierechter op een vrijspraak van de verdachte uitdraaide. U hebt dat in de krant gelezen. U hebt daarover op de radio en op de televisie het een en ander meegekregen. Twitter ontplofte, roepen ze dan. De zaak was trending op de sociale media. Woedende columnisten gingen te keer over het feit, dat die rechter de onverschrokken gewonde agent nog een extra trap had gegeven, een trap na met die dolzinnige vrijspraak van hem. (read more…)

Beluister hier de column

Beste mensen, ditmaal wil ik het met U hebben over Vlaardingse toestanden, eigenlijk niet omdat die toestanden zo Vlaardings zijn maar omdat zij zich de komende weken in de voormalige haringstad voordoen. Heel onze streek heeft er op gezette tijden last van. Ja zelfs heel Nederland. (read more…)

03-08-2019 Beluister hier de column

Het weer, lieve mensen, is vandaag min of meer normaal voor de tijd van het jaar. Dit weekend viel de regen bij bakken uit de hemel. De hitte is weggespoeld als sneeuw voor de zon. Dit is een idiote formulering maar ze dekt wel de lading. We zijn het drama dat we zes dagen terug nog met zijn allen maakten over de tropische temperaturen  bijna vergeten. Net als het feit dat de hete periode verleden jaar veel langer aanhield dan nu. Het wordt wel bloedverziekend heet, zoals de kasteleinse van een mijner stamcafés het fijnzinnig formuleert maar na een paar dagen is het ook  voorbij.

Toch zullen zulke ongelooflijk warme dagen vaker gaan voorkomen en daar zijn wij, beste mensen, voor geen meter op voorbereid. We doen in dit land maar één ding als het warm wordt. Wij trekken zoveel mogelijk kleren uit. De heren lopen massaal in korte broek of bermuda op straat, wat in bijna alle gevallen geen gezicht is en een teken van slechte smaak. (read more…)

23-07-2019 beluister hier de column

Wees eens eerlijk lieve mensen: hebt U nou afgelopen vrijdag de vlag uitgestoken? Hebt U Uw personeel vrij gegeven om deze grote dag in de Nederlandse geschiedenis te vieren? Nee, U hebt gewoon naar de lucht gekeken en gedacht: ¨Er komt voor vier duiten¨. U hebt aan het weekend gedacht en hoe de zaterdag wel zou verregenen. En niet aan Nederland. Het was maar een heel klein groepje mensen dat besefte hoe betekenisvol de afgelopen vrijdag was. Ze gingen voor een viering naar het Dorts Museum om daar toespraken te beluisteren en een drankje te drinken. Het waren keurige mensen allemaal, grijskoppen als ik het goed bekijk. De voornaamste spreker was Sander Terphuis, een vluchteling uit Iran die voor Nederland heeft gekozen en daarom een geheel nieuwe voor- en achternaam heeft laten registreren. Hij legde zijn publiek, dat het natuurlijk al wist, nog eens uit hoe belangrijk vrijdag de 19e juli was voor de vaderlandse geschiedenis. (read more…)

24-07-2019

Ik zat verleden week aan de andere kant van het land, lieve mensen, om precies te zijn op de voormalige vliegbasis Twente, een steenworp van de Duitse grens. Toch zou het kunnen zijn dat ik op dezelfde enorme tribune zat samen met mensen die nu naar de radio luisteren. Mijn lief en ik waren naar het oosten van het land gereisd om daar Hanna van Hendrik te zien, de grote toneelproductie over het voormalige boerenleven in Twente, waar U zeker het een en ander over hebt gelezen of op de televisie iets over hebt gezien: het is die voorstelling met de levende koeien. Dat niet alleen: er reed ook nog zo´n oud Fiatje van vroeger in rond, een tractor en zelfs twee enorme veewagens. Naast de bromfietsen natuurlijk, de echte Zündapps van weleer. (read more…)

10-07-2016

Als U nu naar mij luistert, brave meneer, lieve mevrouw, is de kans groot dat U in een kleinere gemeente woont. Dat is dan een samenstel van een aantal dorpen met minimaal vijftien tot twintigduizend inwoners want door de vanwege de provincie afgedwongen fusiegolven zijn er bij ons in de streek geen echte kleine gemeentes meer zoals Piershil of Bergschenhoek. Maar goed, dat is oud zeer, daar wil ik het niet over hebben en dat ze nooit aan Lansingerland hadden moeten beginnen of zo. Dat is wat anders. Niet voor vandaag. (read more…)

03-07-2019 – Beluister het hier

Hallo lieve mensen, weet U wat een ritje met metro, tram of bus kost? Daar valt maar met moeite achter te komen. Bij het uitchecken flitst heel even het betaalde bedrag voorbij op een moment dat je aandacht op andere dingen gericht is: snel en toch veilig de stoep op stappen.

Als het aan de Metropoolregio ligt, wordt het nog een stuk ingewikkelder. Wat is dat de Metropoolregio? Dat is een soort samenwerkingsverband van gemeentes in het gebied waar U mijn stem over de radio kunt horen. Het gaat om de wijde omgeving van Den Haag en Rotterdam. In onderlinge discussies worden wethouders het eens over allerlei maatregelen, die hun burgers vaak geld kosten. Toch vindt dat overleg in de mist van de bureaucratie plaats. We zullen het wel merken. (read more…)

26-06-2019 Beluister het hier

De sfeer in het algemeen, lieve mensen, bevalt me al tijden lang niet meer. De mensen gaan zo te keer. Het is allemaal zo over the top. Het is ruzie-achtig allemaal en het lijkt dat de deugd van de vergeving is vergeten. Wie met zijn dronken kop wordt gefilmd, krijgt dat een leven lang voor de voeten geworpen. Wie nog gelooft in leven en laten leven, is een watje.

Het beviel me niet en ik kon er de vinger niet achter krijgen. Nu is het U ook wel eens overkomen, denk ik, lieve mevrouw, beste meneer, dat een ander ineens de spijker wel op de kop slaat. Je hoort dat en je denkt: precies! Zo is het! Daar hebben we het probleem! (read more…)

19-06-2019 – Meestervrouwen

Soms kom je dingen tegen, lieve mensen die zo mooi zijn dat je mond ervan open valt. Niet omdat het hoort en omdat je het zo geleerd hebt maar omdat het daadwerkelijk zo is en je middenin je hart raakt. Een paar weken geleden konden we op de televisie zien hoe de zaalwachten van het Louvre in Parijs staakten tegen de stormloop van bezoekers, elke dag weer. De zalen en de gangen leken wel een winkelstraat op de laatste koopavond voor kerst. Je ziet dat soort taferelen ook in Amsterdam bij het Rijks en het Van Gogh. Ik ben er van overtuigd dat heel veel bezoekers, misschien wel de meerderheid, een kaartje kopen omdat het zo hoort en niet omdat ze per se de Zonnebloemen willen zien van de tragische Vincent. (read more…)

05-06-2019 Maatwerk

Er zijn van die woorden die bij mij een machteloze woede oproepen, lieve mensen. Eerst bal ik mijn vuisten. Eerst denk ik bij mij zelf: waarom komt die bedrieger er nu mee weg? Deze luie denker? Deze incompetente zakkenvuller? Deze nitwit die staat te kijken of hij net het ei van Columbus heeft gepresenteerd? Waarom staat er niemand op om hem bij zijn strot te grijpen? Moet ik niet degene zijn die eindelijk op staat en hem bij zijn strot grijpt? Maar dan maakt de woede plaats voor een gevoel van machteloosheid. Wat je ook doet, dít zijn de machthebbers van de twintigste eeuw. Dit zijn de praatjesmakers waar je nooit van je lang zal ze leven tegenop kunt. Door de inertie van de mensen. Door hun lafheid. Door het gemak waarmee ze zich een rad voor de ogen draaien. Als je Jan Lul bent van de hogebomen, dan moet je niet verbaasd staan als een ander je als een Jan Lul van de hogebomen behandelt. (read more…)

Lieve mensen, het is natuurlijk geen verdienste als je in dezelfde buurt bent opgegroeid als een van Nederlands grootste schrijvers maar leuk is het wel. Daarom wijd ik mijn hele verhaal als Maarten Biesheuvel die net als ik uit het Westen van Schiedam kom. We zijn elkaar nooit tegen het lijf gelopen want Meneer Biesheuvel is tien jaar ouder dan ik. Toen hij zeventien was ging ik net naar de tweede klas van de lagere school. Ik droomde van wat Biesheuvel deed, althans daar schrijft hij over in zijn eerste boek ¨In de Bovenkooi¨. Hij ging naar zee. Ik niet. Ik schrok terug voor de wiskunde op de zeevaartschool. Zo werd ik een halve archiefrat.

(read more…)

22-09-2019 Gemeentehuizen

Lieve mensen, u weet hoe ik er over denk: gemeentelijke fusies altijd min tien. Het kost alleen maar geld. Als je niet oppast zet het college een of ander megalomaan kantoor neer in the middle of nowhere bij wijze van gemeentehuis waarna de gemeentelijke lasten omhoog moeten om de kosten op te vangen. De burger komt verder dan ooit van zijn bestuur te staan. Ambtenaren en wethouders doen allerlei ingrepen in de dorpen bij de hoofdplaats zonder dat zij enig gevoel hebben van wat de harteklop is van zo´n kleine gemeenschap. Goeree-Overflakkee, Hoeksche Waard, Lansingerland, daar hadden ze nooit aan moeten beginnen. (read more…)

15-05-2019: Maasfront

Het is vandaag, lieve mensen, een bijzondere dag al bestaat er in onze streek niet veel aandacht voor, behalve misschien in Rijsoord, dat kleine dorpje op Ijsselmonde vlakbij Heerjansdam. Op deze dag precies negenenzeventig jaar geleden vond hier een dramatische gebeurtenis plaats. Generaal Winkelman, opperbevelhebber van het Nederlandse leger verscheen om de capitulatieovereenkomst van alle troepen onder zijn bevel te tekenen. Na vijf dagen hadden deze strijdkrachten de strijd op moeten geven. (read more…)

8 mei 2019: Herdenking

Het is vandaag acht mei, lieve mensen. Dodenherdenking en Bevrijdingsdag zijn alweer achter de rug. We hoeven daar niet meer op terug te kijken. Volgend jaar discussiëren we wel weer over een gepaste viering. Die zal zeker uitgebreid zijn want 2020 is een soort kroonjaar, wanneer 75 jaar bevrijding wordt gevierd. Er zal zeker worden geopperd om het nog een keer groots aan te pakken om vervolgens het verleden te laten rusten. Het is allemaal zo lang geleden tenslotte. (read more…)

1 mei 2019 Sint Jozef

Het is vandaag een bijzondere dag, kameraden en U denkt nu allemaal dat ik het ga hebben over de eerste mei. Had ik kunnen doen maar in Nederland is het in tegenstelling tot in de rest van Europa nooit zo´n geweldige feestdag geworden, ook al vanwege de massieve concurrentie, die koninginnedag op 30 april bood. Nee, lieve mensen, ik wil het hebben over Sint Jozef, patroon van de arbeider die wij niet toevallig op de eerste mei gedenken. Zijne Heiligheid Paus Pius XII stelde dat in 1955 in. Hij zei erbij dat het allemaal facultatief was, hetgeen Sint Jozef, patroon van de arbeider meteen niet zo´n serieus karakter gaf. Het was ook allemaal een beetje mosterd na de maaltijd in het kader van de eerste mei, die door de proletariërs aller landen met rode vlaggen en spandoeken werd gevierd.

 

(read more…)

24-04-2019 Droge akkers

Het belangrijkste nieuws van de afgelopen week en misschien ook nog wel van deze, lieve mensen, vond ik in een verscholen hoekje van de editie Hoeksche Waard van het Algemeen Dagblad. Daar stond dat de boeren nu al hun akkers moeten beregenen. Anders wordt het niks met de oogst. De jonge plantjes steken net hun kopjes boven de aarde en nu al worden zij geconfronteerd met droogte. (read more…)

17-04-2019: Zwemles

Ik houd van Holland, lieve mensen. Dat besef daalde over mij neer, toen ik afgelopen donderdag afgestapt was in Neder-Hardinxveld of liever gezegd Giessendam, wat we spreken hier over een dubbeldorp. Aan de ene kant van het riviertje de Giessen ligt Giessendam en aan de andere kant Neder-Hardinxveld met zijn beroemde Peulenstraat. Beide dorpen hebben eigenlijk geen bijzondere monumenten of het moet de prachtige grenspaal zijn die een of andere edelman in vroeger eeuwen bij de brug plaatste om de onderlinge grens aan te geven. Het is de combinatie die het hem doet: lieve straten langs het water, een hervormde kerk van negentiende eeuwse soberheid, forse woningen uit diezelfde tijd. Ik moest een lezing houden in een monument van de wederopbouw, de Kerk met de Beelden. En voor aanvang versterkte ik de inwendige mens in het moderne winkelcentrum dat de hemel zij dank niet in maar direct naast het dorpshart was gebouwd.

 

(read more…)

10-04-2019: Zwemles

Verleden week zaterdag ging ik naar het zwembad op de Oostervantstraat in Rotterdam om te kijken naar een generale repetitie voor het b-diploma. Ik dacht terug aan de chloorsmaak en het koude water van het Sportfondsenbad in Schiedam, waar we met de hele klas iedere woensdagmiddag heen gingen om zwemmen te leren. Huiverend zaten we met elkaar op een lange bank te wachten tot de badmeester kwam met zijn bulderstem. Dan moesten wij het koude water in.

(read more…)

03-04-2019 Politieke daad / Stamppot in Dirksland

Dit, lieve mensen, is een tijd van de splijting en het wantrouwen, terwijl de uilen akelig roepen in de nacht. Via een meldpunt worden lijsten opgesteld van mensen die de verkeerde dingen zeggen. De burgemeester van Krimpen moest in de raad verantwoording afleggen over de aard van de boeken die hij op zijn Facebookpagina ter lezing had aanbevolen.

 

(read more…)

27-03-2019 Becak – riksja

Lieve mensen, het ligt natuurlijk voor de hand dat ik het vandaag met U ga hebben over Rob Roos, de provinciale coryfee van Forum voor Democratie, die in de Provinciale Staten de fractie aan gaat voeren. Misschien hebt U aan de nieuwe loopbaanstap van deze ICT-ondernemer uit Albrandswaard wel een bijdrage geleverd want er in de gemeentes waar De Late Avond te horen is nogal op de partij van Baudet gestemd. Zo van: hoe zal hij zich gedragen? Zou hij wel overweg kunnen met de leiding in Amsterdam, die nogal autoritair uit de hoek kan komen, naar het schijnt.. In het AD heeft Roos al gezegd dat hij een nuchtere Rotterdammer is , dit in tegenstelling tot Thierry Baudet. (read more…)

20-03-2019 Column Han van der Horst: Statenverkiezingen

Mensen, de stembussen zijn gesloten. De uitslag is bekend. En als U nu naar mij luistert, betekent het dat U even genoeg had van de cijfers en de landelijke politici die de resultaten allemaal naar zichzelf toe praten en aan de vrolijke grappenmakers van het genre Jair Ferwerda, die de politiek als een raar kijkspel benaderen omdat ze zoveel verachting hebben voor de intelligentie van U en mij, omdat ze denken dat wij dom zijn en daarom uitsluitend gefixeerd op de schoenen van Hugo de Jonge en niet op zijn hersens. (read more…)

13-03-2019: Energiehypotheek

Dr. Thierry Baudet mag het ontkennen, lieve mensen, maar het klimaatprobleem is de grootste dreiging voor het voortbestaan van de beschaving zoals wij die kennen. Er zijn structurele veranderingen gaande in het weer, die het leven voor het grootste deel van de mensheid heel moeilijk zal maken. Waarom? Omdat die zal leiden tot een stijging van de zeespiegel en en verreweg het grootste deel van de mensheid woont langs kusten en rivieren. Bijvoorbeeld want de opwarming van de aarde zal ook drastische gevolgen hebben voor de landbouw en dus voor de voedselvoorziening. Onderschat dat allemaal niet. Er is veel aan de hand. Laat je niet om de tuin leiden door ontkenners en wegkijkers die van hun houding een politiek verdienmodel hebben gemaakt. (read more…)

6-3-2019: Stoute kinderen

Lieve mensen, De laatste dagen moet ik denken aan de jaren vijftig toen wij nog een heilige eerbied hadden voor de juten. Dat waren in zwart uniform geklede bullenbakken die je bal in beslag namen als ze je zagen voetballen op de speelweiden tussen de flats van de nieuwbouwwijken. Je mocht daar wel op de van gemeentewege geplaatste klimrekken je nek breken maar voetballen was uit den bozen. Waarschijnlijk omdat men vreesde dat er dan ruiten konden worden ingetrapt. Of vanwege ons geschreeuw. We zetten dan ook waarnemers op de uitkijk die luidkeels “Juut, juut”, riepen als de wijkagent er op zijn fiets aankwam. Die schrok er trouwens niet voor terug om je op het bureau strafregels te laten schrijven wegens vuurtje stoken of zo. Het waren tedere, lieve tijden. (read more…)

27-02-2019: Winkels in Numansdorp

Koopjesjagers richten hun schreden nu vast naar het failliete Intertoys. Het liep ook storm oen de V&D winkels voor de laatste keer open gingen om de restvoorraden uit te verkopen. Weet U dat nog lieve mensen? Ondertussen gaat er waarschijnlijk weer een icoon verloren van de winkelstraten in onze steden en dorpen. Bart Smit had de handdoek al in de ring gegooid.

Intertoys, wordt er gezegd, is het zoveelste bewijs van de stelling dat winkelen voor een groot deel passé is. Je kunt je aankopen net zo goed op het internet doen. Dan worden ze nog netjes thuis bezorgd ook. En als het om vervanging van een wasmachine of zo gaat, dan nemen ze het kapotte exemplaar keurig voor je mee. Gemeentebesturen moeten naar andere middelen zoeken om hun centra aantrekkelijk te maken. Je kunt de winkelvoorraad beter bewust inkrimpen. (read more…)

20-2-2019: Bussen op Voorne-Putten

De tijden veranderen snel, lieve mensen. Nog geen kwart eeuw geleden moest ik nog wel eens voorlichting geven aan buitenlandse studenten die in Nederland gingen studeren. Zij kregen van te voren tips. Bijvoorbeeld: maak gebruik van het openbaar vervoer, want dat is goed en goedkoop. Het was nog in de tijd van de strippenkaart en dat was een probleem, want je kon gemakkelijk voordoen hoe zo´n ding werkte maar het was in woorden haast niet uit te leggen.

(read more…)

13-02-2019: Tredmolen

Zijn Uw kinderen nog wezen demonstreren in Den Haag, verleden week donderdag? Lieve dames, beste heren. Of heb je zelf meegelopen? Het is niet te berekenen hoeveel van de meer dan tienduizend milieustakers uit onze streek kwamen. Dat blijft een kwestie van gissen. Toch is het voor ons interessant om een paar conclusies te trekken uit die manifestatie.

(read more…)

06-02-2019: Columbus

Ai lieve  vrienden en vriendinnen, ik dacht verleden week: ik zet mijn camera vast in het kozijn. Dan kan ik een besneeuwde tuin fotograferen voor mijn kinderen en kleinkinderen. Voor hen zal dat iets bijzonders zijn. Ik wist zeker dat de sneeuw zou komen want de NS halveerde de dienstregeling. Er reden minder treinen maar sneeuw viel er nauwelijks in onze streek. Ik kon mijn camera weer opbergen. En dat is allemaal de schuld van Columbus. Althans een beetje. Althans als een stel Britse onderzoekers gelijk hebben. Wat heeft Columbus te maken met het kwakkelweer dat tegenwoordig voor winter doorgaat? Ja, als alles met alles samenhangt natuurlijk wel maar dan kun je net zo goed je mond houden. Is het dan net zo iets als de wiekslag van een vlinder in Peru die een reeks gebeurtenissen op gang brengt die eindigt met een orkaan? (read more…)

30-01-2019: Praatje Bombardier

Met de Randstadrail, lieve luisteraars, met de Randstadrail ging het aanvankelijk niet van een leien dakje. Het kwam voor dat de metrorijtuigen in de wijde bocht tussen Nootdorp en Leidschendam of zo ontspoorden. Tijdens een lezing leerde ik hoe dat kwam. Onder mijn gehoor zaten enkele gepensioneerde hoogleraren van de TU Delft, die niet alleen heel kritische vragen stelden over mijn historische onderwerp maar me ook op andere punten wijzer maakten. . Deze topingenieurs legden mij uit dat de asdruk van de treinstellen niet zwaar genoeg was. Ze reden met te licht materieel.

(read more…)

23-01-2019: Qbuzz

Lieve mensen, er zijn van die dingen die je razend maken. Daar moet je eigenlijk niet op de Late Avond mee aankomen want het is slecht voor de nachtrust maar sommige dingen kan ik niet voor me houden. Goed, rustig blijven nu. Even ademhalen. En dan het hele verhaal vertellen van het begin af aan.

Vroeger had je de NS, de RET, de bussen van de Citosa, de WSM, de RTM, de Twee Provinciën en de gebroeders van Gogh. (read more…)

16-01-2019: Rappers

Lieve mensen, geweldloze luisteraars van mij, beschermers der hulpdiensten, voorzichtige afstekers van siervuurwerk op oudjaar, de burgemeester van Rotterdam wil in gesprek met rappers. Waarom? Omdat hij vindt dat zij in hun clips het slechte voorbeeld geven. Zij verheerlijken daarin het wapenbezit. Na de moord op rapper Feis is het tijd dat rolmodellen voor jongeren eens goed gaan overwegen hoe zij zich aan hun fans presenteren. Brengen zij op jong Nederland de gedachte over dat geweld en dreiggedrag heel erg cool zijn. Dat de mooiste meiden dan op je af komen zoals insecten op een pot stroop. Dat je de grote held bent als je een spoor van vernielingen achter je laat en geen lul de behanger. (read more…)

09-01-2019: Gemeentenfusies!

Het is een beetje laat beste mensen, maar toch nog de beste wensen voor het nieuwe jaar. En in het bijzonder doe ik dat aan twee nieuwe gemeentes in het gebied waarin ons programma “De Late Avond” op de radio komt: de Hoeksche Waard en Molenlanden. Die laatste gemeente ligt aan de Merwede in het zuidelijk gedeelte van de Alblasserwaard.

(read more…)

02-01-2019: Het twintigste jaar

Toen gisterenochtend vroeg mijn nest in rolde, zag ik nog kans iets te bedenken. Dit is een bijzonder jaar, lieve mensen – de beste wensen trouwens – dit is een bijzonder jaar want het is al weer het twintigste van de eenentwintigste eeuw. Ik heb nog steeds het idee dat die net begonnen is en dat de millenniumwisseling nog maar kort achter ons ligt maar in werkelijkheid zijn we al een behoorlijk stuk op streek. Mijn grootvader werd geboren in 1895 en die had precies honderd jaar geleden al een hele wereldoorlog achter de rug. Hij was op zijn zeventiende naar zee gegaan. (read more…)

26-12-2018: Fijne kerstdagen

Fijne kerstdagen, wou ik zeggen, maar dat is eigenlijk mosterd na de maaltijd. ‘t Is nog net geen twaalf uur bij wijze van spreken. Fijne kerstdagen zou mosterd na de maaltijd zijn. Toch, lieve mensen, is dit een moment om elkaar de hand te drukken en een zucht van verlichting te slaken. Het is allemaal weer voorbij. Morgen komt het zonnetje weer op en dat is het een gewone dag. De winkels zijn open. Het is hier en daar markt. Natuurlijk, oudjaar komt eraan maar toch is alles weer normaal. En dat voelt heel goed. Tenminste bij mij. (read more…)

19-12-2018: Bambi

Wie een wandeling doet in het winkelcentrum, lieve mensen, komt daar op zeker herten tegen of om precies te zijn rendieren want een of andere Amerikaan heeft ooit verzonnen dat de Kerstman van de Noordpool kwam, in een slee voortgetrokken door deze dieren. Het is dan ook op een bepaalde manier ironisch dat juist in de adventsweek de afschot van de edelherten aan de Oostvaardersplassen is begonnen. Verleden week zagen wij op het Journaal hoe dat ging. Twee vrouwelijke boswachters – stoere meiden – waren in een soort Landrover op weg in het natuurgenbied. Ze gedroegen zich net als roofdieren. (read more…)

12-12-2018: Een duidelijke raad voor Vlaardingen

Mensen, laat ik er geen doekjes om winden: ik word een ouwe sukkelaar die begint te vinden dat vroeger alles beter was. Neem bijvoorbeeld nieuwjaar. Als de klok twaalf had geklonken, knalde niet alleen het vuurwerk. Je zag ook hoe buren de kerstboom de straat op wierpen en daar de brand in staken. Dat was een vast onderdeel van elke jaarwisseling en niemand zag er iets kwaads is. Een dag of wat later mocht ik dan aan de hand van mijn vader om een uur of zeven de straat op in plaats van dat ik zoals dat heette naar bed getremd werd. (read more…)

Column 5-12-2018: Pietenreferendum

Het begon eigenlijk dit weekend al af te lopen, lieve mensen, het feest van Sint Nicolaas en zijn knecht. Verleden week vrijdag al zag ik op de televisie reclames met een kerstthema. En morgenochtend, morgenochtend zult U in het winkelcentrum zien hoe overal maar dan ook overal elk spoor van de goedheiligman is uitgewist. Door de luidsprekers klinkt jingle bells en Rudolf the Rednosed Reindeer. Er hangen ballen en dennentakken. Er is kunstsneeuw. Op de landelijke radio zijn ze alweer klaar om met de top 2000 te beginnen. Ja Sinterklaas heeft de aftocht geblazen. Zo spectaculair als hij binnenkomt, zo stilletjes vertrekt hij weer. (read more…)

Column 28-11-2019: Bultrug

Humpback Whale underwater shot.jpgMensen, waar zullen we het nu eens over hebben?

Het is bijna december en december is in Nederland de maand van de culture wars geworden, zei Francisco van Jole een dag of wat geleden tegen mij. Hij heeft gelijk. Wat zal er op 1 december gebeuren als op de Nieuwe Binnenweg Sinterklaas zonder zijn Pieten verschijnt omdat deze kindervriend ook in de roetveegversie te controversieel wordt geacht, terwijl tegelijkertijd de partij Leefbaar Rotterdam pikzwarte pieten de stad instuurt om pepernoten uit te delen en aldus van hun kant het grote kinderfeest ook nog eens heftig te politiseren? (read more…)

Column 21-11-2018: Duurder kaartje OV

https://images1.persgroep.net/rcs/rHgI8dTCACx_i28QZ-o4H4GeFlo/diocontent/65902379/_crop/0/0/1848/1044/_fitwidth/694/?appId=21791a8992982cd8da851550a453bd7f&quality=0.9Weet U, fijne meneer, lieve mevrouw, wat een los kaartje in het openbaar vervoer binnenkort gaat kosten? Vier euro. Dat heeft dat schimmige wethoudersorgaan de Vervoerregio pas goedgekeurd. Vier euro.

Er zijn verschillende redenen voor deze verhoging. (read more…)

Column 14-11-2018: Alzheimer / Fototentoonstelling Marli Geerlinks met foto’s moeder Hugo Borst

http://cinemagogue.com/wp-content/uploads/2012/06/memento_xlg.jpegHij Het zou mij verbazen, lieve mensen, als er onder U luisteraars waren die nog nooit van Hugo Borst en zijn kruistocht voor betere toestanden in de verzorgingstehuizen hebt gehoord. Iedereen weet hoe ontroerend hij schreef en sprak over zijn moeder, wier geest langzaam maar zeker verduisterd werd door de ziekte van Alzheimer. Deze tragische levensavond is niet alleen beschreven, maar zoals de lezers van het Algemeen Dagblad weten, ook in beeld gebracht en wel door de fotografe Marli Geerlinks. Haar foto´s illustreerden de stukken van Hugo Borst over zijn moeder. (read more…)

Column 7-11-2018: Definitieve oplossing voor files!

Ik woon aan een brede weg, lieve mensen, waar het tot voor een jaar of wat vrij rustig was. Nu heb ik steeds vaker uitzicht op het befaamde langzaam rijdend verkeer. Hele colonnes automobielen passeren in slakkengang mijn voorkamerraam. Dat begint steeds vroeger en het eindigt steeds later.

(read more…)