Iedere woensdagavond te beluisteren

Han vander Horst is al jaren een vaste waarde in De Late Avond. Hij is auteur van verschillende boeken en vaste schrijvende columnist bij Joop.nl van BNNVARA. Zijn kritieken, beschouwingen en voorstellen zijn altijd prikkelend, tot nadenken stemmend en humoristisch. Han spaart niets of niemand, maar doet dat op een prettige respectvolle wijze. Sinds januari 2016 is hij iedere woensdagavond te gast in de show. Let wel: op alle teksten rust auteursrecht ©Han van der Horst

Reageren kan via han@delateavond.nl

Klik op de titel om de column te beluisteren.

 

22-09-2019 Gemeentehuizen

Lieve mensen, u weet hoe ik er over denk: gemeentelijke fusies altijd min tien. Het kost alleen maar geld. Als je niet oppast zet het college een of ander megalomaan kantoor neer in the middle of nowhere bij wijze van gemeentehuis waarna de gemeentelijke lasten omhoog moeten om de kosten op te vangen. De burger komt verder dan ooit van zijn bestuur te staan. Ambtenaren en wethouders doen allerlei ingrepen in de dorpen bij de hoofdplaats zonder dat zij enig gevoel hebben van wat de harteklop is van zo´n kleine gemeenschap. Goeree-Overflakkee, Hoeksche Waard, Lansingerland, daar hadden ze nooit aan moeten beginnen. (read more…)

15-05-2019: Maasfront

Het is vandaag, lieve mensen, een bijzondere dag al bestaat er in onze streek niet veel aandacht voor, behalve misschien in Rijsoord, dat kleine dorpje op Ijsselmonde vlakbij Heerjansdam. Op deze dag precies negenenzeventig jaar geleden vond hier een dramatische gebeurtenis plaats. Generaal Winkelman, opperbevelhebber van het Nederlandse leger verscheen om de capitulatieovereenkomst van alle troepen onder zijn bevel te tekenen. Na vijf dagen hadden deze strijdkrachten de strijd op moeten geven. (read more…)

8 mei 2019: Herdenking

Het is vandaag acht mei, lieve mensen. Dodenherdenking en Bevrijdingsdag zijn alweer achter de rug. We hoeven daar niet meer op terug te kijken. Volgend jaar discussiëren we wel weer over een gepaste viering. Die zal zeker uitgebreid zijn want 2020 is een soort kroonjaar, wanneer 75 jaar bevrijding wordt gevierd. Er zal zeker worden geopperd om het nog een keer groots aan te pakken om vervolgens het verleden te laten rusten. Het is allemaal zo lang geleden tenslotte. (read more…)

1 mei 2019 Sint Jozef

Het is vandaag een bijzondere dag, kameraden en U denkt nu allemaal dat ik het ga hebben over de eerste mei. Had ik kunnen doen maar in Nederland is het in tegenstelling tot in de rest van Europa nooit zo´n geweldige feestdag geworden, ook al vanwege de massieve concurrentie, die koninginnedag op 30 april bood. Nee, lieve mensen, ik wil het hebben over Sint Jozef, patroon van de arbeider die wij niet toevallig op de eerste mei gedenken. Zijne Heiligheid Paus Pius XII stelde dat in 1955 in. Hij zei erbij dat het allemaal facultatief was, hetgeen Sint Jozef, patroon van de arbeider meteen niet zo´n serieus karakter gaf. Het was ook allemaal een beetje mosterd na de maaltijd in het kader van de eerste mei, die door de proletariërs aller landen met rode vlaggen en spandoeken werd gevierd.

 

(read more…)

24-04-2019 Droge akkers

Het belangrijkste nieuws van de afgelopen week en misschien ook nog wel van deze, lieve mensen, vond ik in een verscholen hoekje van de editie Hoeksche Waard van het Algemeen Dagblad. Daar stond dat de boeren nu al hun akkers moeten beregenen. Anders wordt het niks met de oogst. De jonge plantjes steken net hun kopjes boven de aarde en nu al worden zij geconfronteerd met droogte. (read more…)

17-04-2019: Zwemles

Ik houd van Holland, lieve mensen. Dat besef daalde over mij neer, toen ik afgelopen donderdag afgestapt was in Neder-Hardinxveld of liever gezegd Giessendam, wat we spreken hier over een dubbeldorp. Aan de ene kant van het riviertje de Giessen ligt Giessendam en aan de andere kant Neder-Hardinxveld met zijn beroemde Peulenstraat. Beide dorpen hebben eigenlijk geen bijzondere monumenten of het moet de prachtige grenspaal zijn die een of andere edelman in vroeger eeuwen bij de brug plaatste om de onderlinge grens aan te geven. Het is de combinatie die het hem doet: lieve straten langs het water, een hervormde kerk van negentiende eeuwse soberheid, forse woningen uit diezelfde tijd. Ik moest een lezing houden in een monument van de wederopbouw, de Kerk met de Beelden. En voor aanvang versterkte ik de inwendige mens in het moderne winkelcentrum dat de hemel zij dank niet in maar direct naast het dorpshart was gebouwd.

 

(read more…)

10-04-2019: Zwemles

Verleden week zaterdag ging ik naar het zwembad op de Oostervantstraat in Rotterdam om te kijken naar een generale repetitie voor het b-diploma. Ik dacht terug aan de chloorsmaak en het koude water van het Sportfondsenbad in Schiedam, waar we met de hele klas iedere woensdagmiddag heen gingen om zwemmen te leren. Huiverend zaten we met elkaar op een lange bank te wachten tot de badmeester kwam met zijn bulderstem. Dan moesten wij het koude water in.

(read more…)

03-04-2019 Politieke daad / Stamppot in Dirksland

Dit, lieve mensen, is een tijd van de splijting en het wantrouwen, terwijl de uilen akelig roepen in de nacht. Via een meldpunt worden lijsten opgesteld van mensen die de verkeerde dingen zeggen. De burgemeester van Krimpen moest in de raad verantwoording afleggen over de aard van de boeken die hij op zijn Facebookpagina ter lezing had aanbevolen.

 

(read more…)

27-03-2019 Becak – riksja

Lieve mensen, het ligt natuurlijk voor de hand dat ik het vandaag met U ga hebben over Rob Roos, de provinciale coryfee van Forum voor Democratie, die in de Provinciale Staten de fractie aan gaat voeren. Misschien hebt U aan de nieuwe loopbaanstap van deze ICT-ondernemer uit Albrandswaard wel een bijdrage geleverd want er in de gemeentes waar De Late Avond te horen is nogal op de partij van Baudet gestemd. Zo van: hoe zal hij zich gedragen? Zou hij wel overweg kunnen met de leiding in Amsterdam, die nogal autoritair uit de hoek kan komen, naar het schijnt.. In het AD heeft Roos al gezegd dat hij een nuchtere Rotterdammer is , dit in tegenstelling tot Thierry Baudet. (read more…)

20-03-2019 Column Han van der Horst: Statenverkiezingen

Mensen, de stembussen zijn gesloten. De uitslag is bekend. En als U nu naar mij luistert, betekent het dat U even genoeg had van de cijfers en de landelijke politici die de resultaten allemaal naar zichzelf toe praten en aan de vrolijke grappenmakers van het genre Jair Ferwerda, die de politiek als een raar kijkspel benaderen omdat ze zoveel verachting hebben voor de intelligentie van U en mij, omdat ze denken dat wij dom zijn en daarom uitsluitend gefixeerd op de schoenen van Hugo de Jonge en niet op zijn hersens. (read more…)

13-03-2019: Energiehypotheek

Dr. Thierry Baudet mag het ontkennen, lieve mensen, maar het klimaatprobleem is de grootste dreiging voor het voortbestaan van de beschaving zoals wij die kennen. Er zijn structurele veranderingen gaande in het weer, die het leven voor het grootste deel van de mensheid heel moeilijk zal maken. Waarom? Omdat die zal leiden tot een stijging van de zeespiegel en en verreweg het grootste deel van de mensheid woont langs kusten en rivieren. Bijvoorbeeld want de opwarming van de aarde zal ook drastische gevolgen hebben voor de landbouw en dus voor de voedselvoorziening. Onderschat dat allemaal niet. Er is veel aan de hand. Laat je niet om de tuin leiden door ontkenners en wegkijkers die van hun houding een politiek verdienmodel hebben gemaakt. (read more…)

6-3-2019: Stoute kinderen

Lieve mensen, De laatste dagen moet ik denken aan de jaren vijftig toen wij nog een heilige eerbied hadden voor de juten. Dat waren in zwart uniform geklede bullenbakken die je bal in beslag namen als ze je zagen voetballen op de speelweiden tussen de flats van de nieuwbouwwijken. Je mocht daar wel op de van gemeentewege geplaatste klimrekken je nek breken maar voetballen was uit den bozen. Waarschijnlijk omdat men vreesde dat er dan ruiten konden worden ingetrapt. Of vanwege ons geschreeuw. We zetten dan ook waarnemers op de uitkijk die luidkeels “Juut, juut”, riepen als de wijkagent er op zijn fiets aankwam. Die schrok er trouwens niet voor terug om je op het bureau strafregels te laten schrijven wegens vuurtje stoken of zo. Het waren tedere, lieve tijden. (read more…)

27-02-2019: Winkels in Numansdorp

Koopjesjagers richten hun schreden nu vast naar het failliete Intertoys. Het liep ook storm oen de V&D winkels voor de laatste keer open gingen om de restvoorraden uit te verkopen. Weet U dat nog lieve mensen? Ondertussen gaat er waarschijnlijk weer een icoon verloren van de winkelstraten in onze steden en dorpen. Bart Smit had de handdoek al in de ring gegooid.

Intertoys, wordt er gezegd, is het zoveelste bewijs van de stelling dat winkelen voor een groot deel passé is. Je kunt je aankopen net zo goed op het internet doen. Dan worden ze nog netjes thuis bezorgd ook. En als het om vervanging van een wasmachine of zo gaat, dan nemen ze het kapotte exemplaar keurig voor je mee. Gemeentebesturen moeten naar andere middelen zoeken om hun centra aantrekkelijk te maken. Je kunt de winkelvoorraad beter bewust inkrimpen. (read more…)

20-2-2019: Bussen op Voorne-Putten

De tijden veranderen snel, lieve mensen. Nog geen kwart eeuw geleden moest ik nog wel eens voorlichting geven aan buitenlandse studenten die in Nederland gingen studeren. Zij kregen van te voren tips. Bijvoorbeeld: maak gebruik van het openbaar vervoer, want dat is goed en goedkoop. Het was nog in de tijd van de strippenkaart en dat was een probleem, want je kon gemakkelijk voordoen hoe zo´n ding werkte maar het was in woorden haast niet uit te leggen.

(read more…)

13-02-2019: Tredmolen

Zijn Uw kinderen nog wezen demonstreren in Den Haag, verleden week donderdag? Lieve dames, beste heren. Of heb je zelf meegelopen? Het is niet te berekenen hoeveel van de meer dan tienduizend milieustakers uit onze streek kwamen. Dat blijft een kwestie van gissen. Toch is het voor ons interessant om een paar conclusies te trekken uit die manifestatie.

(read more…)

06-02-2019: Columbus

Ai lieve  vrienden en vriendinnen, ik dacht verleden week: ik zet mijn camera vast in het kozijn. Dan kan ik een besneeuwde tuin fotograferen voor mijn kinderen en kleinkinderen. Voor hen zal dat iets bijzonders zijn. Ik wist zeker dat de sneeuw zou komen want de NS halveerde de dienstregeling. Er reden minder treinen maar sneeuw viel er nauwelijks in onze streek. Ik kon mijn camera weer opbergen. En dat is allemaal de schuld van Columbus. Althans een beetje. Althans als een stel Britse onderzoekers gelijk hebben. Wat heeft Columbus te maken met het kwakkelweer dat tegenwoordig voor winter doorgaat? Ja, als alles met alles samenhangt natuurlijk wel maar dan kun je net zo goed je mond houden. Is het dan net zo iets als de wiekslag van een vlinder in Peru die een reeks gebeurtenissen op gang brengt die eindigt met een orkaan? (read more…)

30-01-2019: Praatje Bombardier

Met de Randstadrail, lieve luisteraars, met de Randstadrail ging het aanvankelijk niet van een leien dakje. Het kwam voor dat de metrorijtuigen in de wijde bocht tussen Nootdorp en Leidschendam of zo ontspoorden. Tijdens een lezing leerde ik hoe dat kwam. Onder mijn gehoor zaten enkele gepensioneerde hoogleraren van de TU Delft, die niet alleen heel kritische vragen stelden over mijn historische onderwerp maar me ook op andere punten wijzer maakten. . Deze topingenieurs legden mij uit dat de asdruk van de treinstellen niet zwaar genoeg was. Ze reden met te licht materieel.

(read more…)

23-01-2019: Qbuzz

Lieve mensen, er zijn van die dingen die je razend maken. Daar moet je eigenlijk niet op de Late Avond mee aankomen want het is slecht voor de nachtrust maar sommige dingen kan ik niet voor me houden. Goed, rustig blijven nu. Even ademhalen. En dan het hele verhaal vertellen van het begin af aan.

Vroeger had je de NS, de RET, de bussen van de Citosa, de WSM, de RTM, de Twee Provinciën en de gebroeders van Gogh. (read more…)

16-01-2019: Rappers

Lieve mensen, geweldloze luisteraars van mij, beschermers der hulpdiensten, voorzichtige afstekers van siervuurwerk op oudjaar, de burgemeester van Rotterdam wil in gesprek met rappers. Waarom? Omdat hij vindt dat zij in hun clips het slechte voorbeeld geven. Zij verheerlijken daarin het wapenbezit. Na de moord op rapper Feis is het tijd dat rolmodellen voor jongeren eens goed gaan overwegen hoe zij zich aan hun fans presenteren. Brengen zij op jong Nederland de gedachte over dat geweld en dreiggedrag heel erg cool zijn. Dat de mooiste meiden dan op je af komen zoals insecten op een pot stroop. Dat je de grote held bent als je een spoor van vernielingen achter je laat en geen lul de behanger. (read more…)

09-01-2019: Gemeentenfusies!

Het is een beetje laat beste mensen, maar toch nog de beste wensen voor het nieuwe jaar. En in het bijzonder doe ik dat aan twee nieuwe gemeentes in het gebied waarin ons programma “De Late Avond” op de radio komt: de Hoeksche Waard en Molenlanden. Die laatste gemeente ligt aan de Merwede in het zuidelijk gedeelte van de Alblasserwaard.

(read more…)

02-01-2019: Het twintigste jaar

Toen gisterenochtend vroeg mijn nest in rolde, zag ik nog kans iets te bedenken. Dit is een bijzonder jaar, lieve mensen – de beste wensen trouwens – dit is een bijzonder jaar want het is al weer het twintigste van de eenentwintigste eeuw. Ik heb nog steeds het idee dat die net begonnen is en dat de millenniumwisseling nog maar kort achter ons ligt maar in werkelijkheid zijn we al een behoorlijk stuk op streek. Mijn grootvader werd geboren in 1895 en die had precies honderd jaar geleden al een hele wereldoorlog achter de rug. Hij was op zijn zeventiende naar zee gegaan. (read more…)

26-12-2018: Fijne kerstdagen

Fijne kerstdagen, wou ik zeggen, maar dat is eigenlijk mosterd na de maaltijd. ‘t Is nog net geen twaalf uur bij wijze van spreken. Fijne kerstdagen zou mosterd na de maaltijd zijn. Toch, lieve mensen, is dit een moment om elkaar de hand te drukken en een zucht van verlichting te slaken. Het is allemaal weer voorbij. Morgen komt het zonnetje weer op en dat is het een gewone dag. De winkels zijn open. Het is hier en daar markt. Natuurlijk, oudjaar komt eraan maar toch is alles weer normaal. En dat voelt heel goed. Tenminste bij mij. (read more…)

19-12-2018: Bambi

Wie een wandeling doet in het winkelcentrum, lieve mensen, komt daar op zeker herten tegen of om precies te zijn rendieren want een of andere Amerikaan heeft ooit verzonnen dat de Kerstman van de Noordpool kwam, in een slee voortgetrokken door deze dieren. Het is dan ook op een bepaalde manier ironisch dat juist in de adventsweek de afschot van de edelherten aan de Oostvaardersplassen is begonnen. Verleden week zagen wij op het Journaal hoe dat ging. Twee vrouwelijke boswachters – stoere meiden – waren in een soort Landrover op weg in het natuurgenbied. Ze gedroegen zich net als roofdieren. (read more…)

12-12-2018: Een duidelijke raad voor Vlaardingen

Mensen, laat ik er geen doekjes om winden: ik word een ouwe sukkelaar die begint te vinden dat vroeger alles beter was. Neem bijvoorbeeld nieuwjaar. Als de klok twaalf had geklonken, knalde niet alleen het vuurwerk. Je zag ook hoe buren de kerstboom de straat op wierpen en daar de brand in staken. Dat was een vast onderdeel van elke jaarwisseling en niemand zag er iets kwaads is. Een dag of wat later mocht ik dan aan de hand van mijn vader om een uur of zeven de straat op in plaats van dat ik zoals dat heette naar bed getremd werd. (read more…)

Column 5-12-2018: Pietenreferendum

Het begon eigenlijk dit weekend al af te lopen, lieve mensen, het feest van Sint Nicolaas en zijn knecht. Verleden week vrijdag al zag ik op de televisie reclames met een kerstthema. En morgenochtend, morgenochtend zult U in het winkelcentrum zien hoe overal maar dan ook overal elk spoor van de goedheiligman is uitgewist. Door de luidsprekers klinkt jingle bells en Rudolf the Rednosed Reindeer. Er hangen ballen en dennentakken. Er is kunstsneeuw. Op de landelijke radio zijn ze alweer klaar om met de top 2000 te beginnen. Ja Sinterklaas heeft de aftocht geblazen. Zo spectaculair als hij binnenkomt, zo stilletjes vertrekt hij weer. (read more…)