Iedere woensdagavond te beluisteren

Han vander Horst is al jaren een vaste waarde in De Late Avond. Hij is auteur van verschillende boeken en vaste schrijvende columnist bij Joop.nl van BNNVARA. Zijn kritieken, beschouwingen en voorstellen zijn altijd prikkelend, tot nadenken stemmend en humoristisch. Han spaart niets of niemand, maar doet dat op een prettige respectvolle wijze. Sinds januari 2016 is hij iedere woensdagavond te gast in de show. Let wel: op alle teksten en geluidsopnamen rust auteursrecht © Han van der Horst / © delateavond.nl. Wilt u e.e.a. overnemen, vraag dan even om toestemming.

Reageren kan via han@delateavond.nl

Volg Han van der Horst op Facebook

Klik op de titel om de column te beluisteren.

 

Beluister hier de column

Lieve mensen, De krankzinnigheid van ons land blijkt uit de kleine voorbeelden. Zij leren ons veel over hoe het hier over het algemeen werkt of liever gezegd niet werkt. Dat heeft  te maken met een overdreven zucht naar  controle en tot het vermijden van alle risico´s. Wij willen niet alleen het heden beheersen maar ook de toekomst aan ons onderwerpen. Niets mag verkeerd gaan. Voorkomen is beter dan genezen. Neem bijvoorbeeld het stukje vrije natuur dat de Dordtse wijk Stadswerven aan het Wantij gaat flankeren. (read more…)

Beluister hier de column

Lieve mensen, U herinnert zich het vast nog wel; dat afschuwelijke ongeluk met een vrachtwagen in de buurtschap Zuidzijde. De chauffeur verloor de macht over het stuur. Hij daverde de dijk af zo een tent binnen waar de plaatselijke ijsvereniging een feest vierde. Zeven mensen verloren het leven. Er waren evenzovele gewonden. Dat is een zeer zware klap voor een gemeenschap met een dikke tweehonderd inwoners. (read more…)

Beluister hier de column

Lieve mensen, soms wordt ons op onverwachte wijze een voorbeeld gegeven dat tot nadenken stemt over onze eigen manier van leven. Verleden week maandag deed zich in Hoogvliet een gebeurtenis voor die tot een dergelijke bespiegeling aanleiding geeft. De hoofdrol werd gespeeld door de stier van een kudde Schotse Hooglanders. Deze enorme dieren worden door een anderhalve meter hoog hek van de mensenwereld gescheiden. (read more…)

Beluister hier de column

Lieve mensen, ik heb veel zin om aan te sluiten bij het koor van verontwaardiging over die oude mensen in Krimpen aan de IJssel. Dat wil zeggen, de bewoners van de luxe flat die geen kinderspeeltuin binnen gehoorsafstand willen hebben want dat geeft teveel lawaai. Onder hen bevindt zich de voormalige gemeentesecretaris.

Tot op Geen Stijl hebben deze mensen er van langs gehad. En menigeen greep de gelegenheid aan om in een moeite door de babyboomers onder handen te nemen. (read more…)

Beluister hier de column

Lieve mensen, ik wil vanavond een kleine zaak met U behandelen in een klein dorp. En daarmee tevens een stokpaardje van mij berijden. Daar gaat hij dan. De kans is groot dat U in een fusiegemeente woont. De afgelopen kwart eeuw is men in onze streek namelijk onverdroten aan het werk geweest vooral plattelandsgemeentes tot fusies te dwingen. Dat was zogenaamd nodig om een grotere bestuurskracht tot stand te brengen. (read more…)

Beluister hier de column

Lieve mensen, heb ik U wel eens verteld dat ik geschiedenis heb gestudeerd? Vast wel maar aan de andere kant hang ik het op de radiozenders van Zuid Holland Zuid niet echt aan de grote klok want meestal heeft het geen toegevoegde waarde. Nu wel. Het eerste wat historici leren is dat zij zich nooit moeten wagen aan toekomstvoorspellingen. Dat komt omdat de geschiedenis geen wetmatig verloop kent. Karl Marx dacht destijds van wel maar bij hem ging het dan om stromingen van zeer lange duur. En zelfs dat is door de feiten gelogenstraft. (read more…)

Beluister hier de column

De laatste dagen, lieve mensen, moet ik steeds denken aan de profeet Daniël uit het Oude Testament.  Daniël dan moest bij koning Nebukadnezar komen omdat die had gedroomd van een reus met een gouden hoofd, een zilveren borstkas, ijzeren benen en lemen voeten. Wat betekende dat? Het was zijn rijk, verklaarde Daniël. De koning dacht er het zijne van maar nam verder geen maatregelen. Wat dat betreft leek hij het demissionaire kabinet wel en de partijleiders die met informateur Putters niet spreken over de problemen maar over de vorm van hun mogelijke samenwerking. (read more…)

Beluister hier de column

Armoede is in Nederland opnieuw een probleem. Lieve mensen, dat kun je op straat zien.  Er wordt dan ook ongelooflijk veel over geluld. We hebben zelfs een minister die zich bezig houdt met armoedebeleid. Ook zij produceert voornamelijk woorden. De armen wordt ondertussen niets gevraagd. Dat is trouwens al een paar eeuwen het geval. Mijn vaderstad Schiedam is daar een voorbeeld van. Daar heeft men de gemeentelijke Rekenkamer per 1 januari 2024 opgeheven, Bij wijze van afscheid heeft die een rapport afgescheiden over armoe in de stad. (read more…)

Beluister hier de column

Lieve mensen, nou moet die Kim Putters Den Haag uit de problemen halen. Althans daar een begin mee maken. Hij komt uit ons deel van Nederland. Kim Putters is geboren en getogen in Hardinxveld . Volgens mij woont hij er nog.

Hardinxveld is een schilderachtige plaats in de buurt van de Merwede. Ik heb er wel eens een lezing gehouden in de zogenaamde Kerk met de Beelden. Die oogt van buiten groter dan hij van binnen blijkt te zijn. (read more…)

Beluister hier de column

Lieve mensen, de winter valt wel mee maar toch is het moeilijk voor het groeiend aantal daklozen dat door de straten van onze steden en dorpen zwerft. De daklozenopvang van de gemeente en het Leger des Heils kunnen de toevloed niet aan. Men stelt  trouwens allerlei eisen aan mensen die zich melden voor de nacht . Als je in Rotterdam een nachtverblijf nodig hebt en je bent ouder dan 23 jaar, dan moet je bij de gemeente eerst aantonen dat je niet bij familie, vrienden en kennissen terecht kunt. Ook als je kinderen hebt. (read more…)

Beluister hier de column

Lieve mensen, de provincie Zuid Holland koestert een haat jegens damherten. Dat kan niet anders. Met grote hardnekkigheid proberen haar ambtenaren de dieren uit te laten roeien. Ze horen hier niet, vinden ze op het Provinciehuis, en men heeft er last van. Om die reden staan de zestig damherten op het eiland Hoeksche Waard in principe onder schot. Zij zijn nog in veiligheid want inwoners hebben met enig succes geprobeerd de damherten te redden. Pas heeft een rechter bepaald dat de dieren voorlopig niet mogen worden afgeschoten. (read more…)

Beluister hier de column

Lieve mensen, opnieuw hebben twee bijzondere dikkopschildpadden een tijdelijk tehuis gevonden in diergaarde Blijdorp. De dieren – die meer dan een kilo wogen – zijn verzwakt. In dat geval fungeert de Rotterdamse diergaarde als een soort vakantiekolonie waar kinderen van mijn generatie heen gestuurd werden om aan te sterken. Een aantal van mijn generatiegenoten heeft  daar zelf traumatische herinneringen aan. En ik weet nog goed hoe mijn moeder dreigde met de vakantiekolonie als ik niet braaf mijn bordje  leeg at. (read more…)

Beluister hier de column

Lieve mensen, ik wil vanavond met U een pijnlijk onderwerp bespreken, iets waar mensen heel erg emotioneel over worden. Je loopt dan gauw het risico dat je wordt misverstaan. Toch durf ik het aan. Het onderwerp is er belangrijk genoeg voor.

Dezer dagen stond een Rotterdamse jongen van een jaar of vijfentwintig voor de rechter omdat hij op behoorlijke schaal pubers had gedwongen naaktvideo´s van zichzelf te maken. (read more…)

Beluister hier de column

Lieve mensen, soms stuit je op een persoon, die is een voorbeeld voor ons allen. Hij maakt waar waar wij alleen maar van dromen. Als zodanig is hij een voorganger in de meest letterlijke zin des woords. Of met een slecht Nederlands woord dat ik hier ter plekke verzin een voordoener.

Wie in het onderwijs gezeten heeft weet: goed voorbeeld, doet slecht volgen. Dat geldt niet alleen voor de klas al komt het daar wel heel pregnant tot uiting. (read more…)

Beluister hier de column

Lieve mensen, ik vraag me wel eens af of de achternaam iemands loopbaan kan bepalen. Omdat die wijst op het beroep of daar juist een soort negatief van is We herinneren ons allemaal hoe vroeger in de talkshows regelmatig een  voorzitter van de pilotenvakbond optrad met de naam Benno Baksteen. Ik had een tijd lang een bijzonder goede collega die van het Ministerie van  Justitie kwam. Hij heette Raymond Boef. Raymond heeft tegenwoordig geen last meer van grappen over zijn naam want hij is naar Brazilië geëmigreerd waar ze hem trouwens aanspreken met  Bo-ef. Over hen wil ik het verder niet hebben. (read more…)

Beluister hier de column

Lieve mensen, ik ben nog net op tijd om U allemaal het beste toe te wensen voor het nieuwe jaar. En natuurlijk ook veel heil en zegen. Als je de journaals een beetje volgt op de televisie, dan weet je meteen: we zullen het nodig hebben want er hangt ons van alles boven het hoofd waarvan we niet weten of het wel kan worden afgewend. (read more…)

Beluister hier de column

Lieve mensen, wie weet koestert U mooie herinneringen aan de gezelligheid van kerstmis. U hebt genoten van de familiekring. Of U hebt de vrije dagen gebruikt voor bezinning. Het kan ook zijn dat U een zucht van verlichting slaakt omdat U deze stormkaap heelhuids hebt gerond. Het water is nu even rustig. Straks moet U over wilde golven koersen langs de rotsen van het oude jaar. Maar daar komt U ook wel weer overheen. Zelf heb ik vroeger wel eens plannen gekoesterd om de feestdagen door te brengen in Bangkok of Kairo, in ieder geval ergens waar niemand zich om christelijke feestdagen bekommert maar in de praktijk is het daar nooit van gekomen en (read more…)

Beluister hier de column

Soms, lieve mensen, soms kom je op plekken en bijeenkomsten waarvan je denkt: dit gaat nergens over en tegelijkertijd gaat het over alles. Dit gaat over niemand maar het gaat over mij en ook over U. Zo iets  heb ik afgelopen vrijdag meegemaakt en daar wil ik iets over vertellen.

Mijn lief en ik waren uitgenodigd voor de presentatie van een gedichtenbundel in het zaaltje van boekhandel Donner op de Coolsingel in Rotterdam. (read more…)

Beluister hier de column

In de Hoeksche Waard, lieve mensen,  wordt een poging gedaan de hondenbelasting op te heffen. Men vindt die oneerlijk en discriminerend. Het is niet de enige gemeente waar dit punt steeds weer aan de orde komt  en verschillende in onze streek hebben er al een einde aan gemaakt.

Dit hangt duidelijk samen met het feit dat hondenbezitters tegenwoordig overal verplicht zijn een schepje en een plastic zak bij zich te hebben zodat ze de (read more…)

Beluister hier de column

Lieve mensen, er is in deze sombere tijden ook goed nieuws. Vandaag verdedig ik de stelling: ¨Vanuit Zwijndrecht begint de victorie¨. Daar zijn ze namelijk  begonnen zich te ontworstelen aan de tirannie van de energiereuzen in  ons land. Ze laten zich niet langer piepelen en ringeloren door grote bedrijven waarvan de aandelen in buitenlandse handen zijn, bijvoorbeeld de Zweedse staat of het Japanse Mitsubishi, dezelfde onderneming die destijds de vliegtuigen bouwden waarmee Pearl Harbor is gebombardeerd. Die aandeelhouders geven natuurlijk geen spat voor het belang van de Nederlanders en wij zijn het slachtoffer. (read more…)

Beluister hier de column

Ondanks de komende feestdagen,lieve mensen, wil ik toch een triest verhaal vertellen, net zo somber en grauw als het weer. Ik ga niet als een soort verzet vrolijk doen.

Nee, ik wil het niet over de uitslagen hebben. Daar bent U al voldoende mee doodgegooid. Ik wil vanavond wat gedachten met U delen over mentaliteit, over angst, over mensen die zichzelf niet durven zijn. (read more…)

Beluister hier de column

Lieve mensen, dit is een tijd van droevig stemmende berichten. Het is moeilijk opbeurende dingen te ontdekken ook als ze dat in eerste instantie lijken te zijn. Het Rotterdamse Openbaar Vervoer organiseert op Black Friday gratis bussen vanuit vijf grote parkeerplaatsen naar de binnenstad. Black Friday is net zo´n vernieuwing als Halloween waar ik het verleden week over had, maar dan heeft deze geen positieve aspecten: De middenstand maakt het koopjesjagend publiek wijs dat op de zogenaamde zwarte vrijdag alles veel en veel voordeliger is. (read more…)

Beluister hier de column

Lieve mensen, ik was het eigenlijk niet van plan, maar ik ga het toch hebben over de oorlog tussen Israël en Hamas. Dat komt omdat dit conflict in onze samenleving tot op het laagste niveau zoveel  heftige gevoelens oproept, veel heftiger dan wat er in Oekraïne gebeurt. Daar vinden momenteel heftige slagen plaats om een paar honderd vierkante meter grond maar dat is helemaal uit onze belangstelling verdwenen. (read more…)

Beluister hier de column

Vroeger, lieve mensen, begon het feestdagenseizoen zo rond half november als Sinterklaas zijn intrede deed. Nu is dat anders. Eind oktober – officieel op de 31e  maar in de praktijk gedurende het laatste weekend van die maand – vindt het eerste grote eindejaarsfeest plaats: Halloween. Dat is pas de laatste tien jaar echt tot Europa doorgedrongen. Niet alleen bij ons maar ook in Duitsland is het heel groot aan het worden. Verleden week donderdag kon ik maar met moeite door de Hoogstraat in het centrum van mijn vaderstad Schiedam komen, (read more…)

Beluister hier de column

Lieve mensen, de kans wordt steeds  groter dat het U ook overkomt: ´s-nachts zit U rechtop in bed vanwege een zware knal die de ruiten laat rinkelen en misschien zelfs vernielt. Bij een buurman is voor de deur een bom ontploft.

Aanvankelijk gebeurden dit soort zaken vooral in Rotterdam en andere grote steden. Tegenwoordig breidt deze nieuwigheid zich steeds verder uit. (read more…)

Beluister hier de column

Lieve mensen, afgelopen woensdag woonde ik in mijn vaderstad Schiedam samen met mijn geliefde de uitreiking bij van de Jillis Bruggemanpenning aan niemand minder dan Richard Groenendijk.

Jillis Bruggeman is in 1803  voor het stadhuis opgehangen omdat hij homoseksuele handelingen had verricht. Officier van Justitie Pielat van Bulderen had geëist dat hij met het koord zou worden gestraft waarna zijn lijk in zee moest worden gegooid. De rechtbank ging zo ver niet. Na de ophanging hoefde Jillis Bruggeman niet in zee te worden gegooid. (read more…)

Beluister hier de column

Lieve mensen, vanavond gaan we het hebben over Papendrecht. Het College van deze beklagenswaardige gemeente heeft namelijk een uitermate dom besluit genomen. Tegenwoordig is het bij de overheid vaak genoeg ¨slecht voorbeeld, doet goed volgen¨. Je hebt grote kans dat de bolleboffen waar U onder valt, denken: ¨Hee, goed idee. Dat doen wij ook¨.

Eerst wat algemene gegevens over Papendrecht. Het aantal inwoners bedroeg per 1 januari 32.267, die voor het grootste deel in de enige kern wonen, het verstedelijkte dorp Papendrecht. (read more…)

Beluister hier de column

Foto: Eric Fecken

Foto: Eric Fecken

Lieve mensen, ik wil het vandaag hebben over de Rotterdamse VVD-wethouder Vincent Karremans. Hij komt namelijk met een paar smerige insinuaties aan het adres van talloze burgers in onze streek. Hij heeft er de steun van het Rotterdamse college bij en van burgemeester Aboutaleb. Het gebeurt allemaal ook nog eens op kosten van de belastingbetalers.

Wat is het geval? De gemeente begint een grote campagne onder de titel  drugsimpactrotterdam.nl. ¨Er is niks party aan partydrugs¨ lees je  als je deze site aanklikt. Ik raad  absoluut aan dat te doen. Daaronder staat de vraag: wat weet jij over de impact van drugs op Rotterdam? (read more…)

Beluister hier de column

Lieve mensen, U weet het vast wel: de BCC is failliet. Daarmee verdwijnt weer een bekend logo uit de winkelcentra  want de BCC was best zichtbaar in onze contreien. Misschien nog wel meer dan de Mediamarkt. Je kunt daar je schouders over ophalen maar toch is het maatgevend voor wat er met onze winkels gebeurt.

Die BCC komt eigenlijk uit de hoofdstad. In 1945 begon ene Herman Bakker – de kop ongetwijfeld vol van bevrijdingsenthousiasme – in Amsterdam een radiowinkel. (read more…)

Beluister hier de column

Foto: PvdA Dordrecht

Lieve mensen, de kans dat U lijfelijk in aanraking gekomen bent met de gifstoffen PFOA en Genx is reëel. De Dortse vestiging van het multinationale concern Chemours heeft die wijd en zijd rond de fabrieken in het oppervlaktewater geloosd, zonder daar iets over te zeggen.  Beide stoffen zijn gevaarlijk. Mensen worden er chronisch ziek van. Wat weet, dat niet deert, meende de directie.

Nu alles aan  het daglicht is getreden, wordt het bedrijf aan alle kanten geconfronteerd met aanklachten van burgerij en overheidslichamen. (read more…)

Beluister hier de column

Lieve mensen, het is eigenlijk al oud nieuws. Het Rode Kruis is ook in Nederland begonnen met voedseluitdelingen omdat mensen er honger lijden. In dat kader kreeg ook het College van Rotterdam een brief. Er lopen in de grootste havenstad van Europa teveel mensen rond die niet genoeg te eten hebben. Vaak komt dat door een combinatie van lichamelijke en geestelijke problemen. Ik ontleen dit aan een commentaar van Peter Groenendijk in het Algemeen Dagblad.  (read more…)

Beluister hier de column

Lieve mensen, soms denk ik wel eens: ben ik daar vierenzeventig jaar voor geworden, dat ik dat nog mee moet maken? Keert terug wat onze generatie dacht te hebben opgeruimd? Dat overkomt me de laatste tijd steeds vaker. Vroeger hadden ze het over spruitjesgeur. Dat is een cliché en het is een verwijzing naar de tijd dat moeder de vrouw de spruitjes nog helemaal suf kookte. Dat bracht een specifieke onaangename geur met zich mee. Tegenwoordig aten  wij de spruitjes zo kort mogelijk in de pan en serveren die met snippertjes gebakken spek. (read more…)

Beluister hier de column

Lieve mensen, ik doe het niet graag maar ik wil het er toch maar eens met U over hebben: de Staatkundig Gereformeerde Partij. Die roept in Nederland de laatste jaren vooral vertedering op. Het is in de ogen van velen een fraaie loot aan de Nederlandse politieke stam. Fractievoorzitter in de Tweede Kamer Kees van der Staaij geldt zelfs als het geweten van Den Haag. (read more…)

Beluister hier de column

Lieve mensen, Ik weet soms niet wat ik moet doen: rustig alternatieven aanreiken zodat falende bestuurders er misschien hun voordeel mee  doen. Of gewoon zeggen waar het op staat waarna deze falende bestuurders hun hakken helemaal in het zand zetten en doorgaan met hun noodlottige beleid. Voor dat dilemma sta ik nu en de falende bestuurders vormen samen het College van Maassluis. Namen noemen, Han, altijd namen noemen. De burgemeester  heet Gregor Rensen. (read more…)

Beluister hier de column

Ze zeggen wel eens, lieve mensen: een hamer op je duim brengt meer te weeg dan een scheepsramp in Azië. Zo heeft een vlieg twee weken lang een deel van onze dagen beheerst. Het dier had de neiging op ons neer te strijken en daar word je op den duur tureluurs van. We probeerden hem de doodstraf te geven door hem te raken met zo´n plastic tennisracket die je met een batterij elektrisch kunt laden. Zo komen bij ons al jaren muggen aan hun eind. (read more…)

Beluister hier de column

Lieve mensen, op gevaar af dat ik vervelend wordt, gaan we het vandaag eens over daklozen hebben. Maakt U zich geen zorgen, het zijn er ditmaal maar twee. Ze kregen allebei de nodige aandacht in het Algemeen Dagblad en wat ik hier over ze meldt komt voornamelijk uit de journalistiek van onze streekkrant.

De eerste is Orwin Gomes. Zaterdagmiddag schitterde hij als King Orwin op het Rotterdamse Zomercarnaval. Met zijn verenpak maakte hij grote indruk. (read more…)

Beluister hier de column

Lieve mensen, bent U tegenwoordig ook zoveel tijd kwijt aan het inleveren van de lege flessen? Waar je vroeger tussendoor even langs de automaat liep, kom je nu een enorme wachtrij tegen. Sommige klanten hebben hele vuilniszakken vol blikjes bij zich. Die proberen duidelijk hun schamel inkomen  wat aan te vullen.

In de media lezen we over ontevreden klanten en klagende supermarkthouders. Zij hebben van deze nieuwe toeloop meer last dan gemak. (read more…)

Beluister hier de column

Er valt  niet aan te ontkomen ook al spreek ik nu voor mensen die juist geïnteresseerd zijn in hun eigen leefomgeving. Ik moet het over de gebeurtenissen in Den Haag hebben.

U en ik dachten vast dat het vertrek Van Renske Leijten uit de Tweede Kamer een geïsoleerd incident was. Nu, lieve mensen, blijkt dat zij alleen maar een voorloopster was. Het ene kopstuk  na het andere verlaat de Haagse politiek. (read more…)

Beluister hier de column

Lieve mensen, op het gevaar af dat U zich bij voorbaat al begint te vervelen, wil ik het toch nog een keer hebben over het slavernijverleden. En wel over het besluit van de Dordtse burgemeester Wouter Kolff om de excuses daarvoor namens het gemeentebestuur nog even uit te stellen. Eerst moet het nog lopende uitgebreide onderzoek worden afgerond, zegt hij. Dat duurt zeker nog een jaar. (read more…)

Beluister hier de column

Lieve mensen, de laatste dagen moet ik weer denken aan een van mijn leermeesters, de helaas veel te vroeg overleden Henk Bakker. Dat komt door de stompzinnigheid van de gemeente Nissewaard. Daar wil een raadsmeerderheid per se een eigen aansluiting op de A4. Daar is verder iedereen in bestuurlijk Nederland tegen maar dat deert niemand op het stadhuis. Wethouder Hottentot, die een lokale rapaljepartij van de bekende soort vertegenwoordigt, wethouder Hottentot heeft een ton uitgetrokken voor een vergeefse lobby om die aansluiting (read more…)

Beluister hier de column

Lieve mensen, we komen in de buurt van Keti Koti, de dag waarop de wettelijke maar niet feitelijke afschaffing van de slavernij in het koninkrijk der Nederlanden wordt gevierd en herdacht. De laatste tijd neemt die viering een een grote vlucht. In steeds meer gemeentes worden activiteiten georganiseerd. Tien tegen een ook niet zover van U vandaan. Maar ik wil het vandaag hebben over Delft. Daar is iets bijzonders gebeurd. Het College van B en W heeft een uitgebreid rapport in ontvangst genomen over het slavernijverleden van de stad. En de inhoud daarvan is onthutsend. (read more…)

Beluister hier de column

Lieve mensen, vandaag wil ik het hebben over een barbaarse daad van het soort zoals ze in onze streken nog maar al te vaak voorkomt. Het zou bij wijze van spreken bij U in de buurt kunnen gebeuren of liever gezegd in de kern waar U woont. En daarom is wat ik nu ga bespreken meer dan een dorpsdrama.

Kent U Geervliet? Als U wel eens op weg bent naar het strand van Oostvoorne of Rockanje, als U in Hellevoetsluis moet zijn of Brielle komt U er langs. (read more…)

Beluister hier de column

Lieve mensen, vandaag behandel ik een onderwerp dat voor U allemaal van groot belang is. Er zijn ook niet lieve mensen. En een paar van hen wil ik in deze donkere nacht belichten. Het zijn bewoners van Tweede Tol, een buurtschap tegen Dordrecht aan.

Zij zijn geschrokken. Zij voelen zich bedreigd. Ze hebben bezwaar aangetekend. Ze willen het niet hebben. (read more…)

Beluister hier de column

Lieve mensen, er wordt te weinig verdiend in Nederland. Dat zeg ik niet. Dat zegt minister Kaag. Er zijn natuurlijk – al dan niet na stakingen – behoorlijke loonsverhogingen geweest het laatste half jaar maar die dekken nauwelijks de inflatie. Zij zijn bedoeld om de koopkracht op peil te houden, niet om die te vergroten. Zelfs dat is  de werknemers en hun organisaties op waarschuwingen komen te staan. (read more…)

Beluister hier de column

Lieve mensen, de Zwijndrechtse woningbouwcorporatie Woonkracht10 heeft tonnen moeten betalen aan cybercriminelen die de computers hadden versleuteld. Ze dreigden bovendien de gegevens op de computers openbaar te maken. Daar hoorden bijvoorbeeld screenshots bij van identiteitsbewijzen, die huurders verplicht moeten inleveren.

Ze zijn het slachtoffer geworden van het programma Play. (read more…)

Beluister hier de column

Lieve mensen, het is vandaag de tiende mei en daar staat eigenlijk niemand bij stil. Toch begon op die dag – of liever gezegd in de heel vroege ochtend – voor Nederland de Tweede Wereldoorlog. Mijn moeder vertelde er wel eens over. Ze zei dan: ¨We hoorden op straat mensen roepen: ¨Het is oorlog. Het is oorlog¨. Ik was nog maar een kind en ik kon het mij goed voorstellen, dat geroep. Zou het echt zo gegaan zijn? Of hebben mijn moeder, haar broer en oma het gewoon ´s-ochtends op de radio gehoord?  (read more…)

Beluister hier de column

Lieve mensen, de gemeente Hoeksche Waard doet dezer dagen iets geweldigs. Of liever gezegd: ze laten er iets na. De bermen worden een maand lang niet gemaaid. Daardoor kunnen wilde planten hoog opschieten. En ook in bloei komen. Zo steunt de gemeente insecten  die van nectar en stuifmeel uit bloemen afhankelijk zijn. Soms is het helemaal niet zo moeilijk de natuur –  en daarmee ons overleven – een handje te helpen. In dit geval was het zelfs heel gemakkelijk: (read more…)

Beluister hier de column

Foto RVD Frank Ruiter

Lieve mensen, U hoort mij aan de vooravond van Koningsdag. De Oranjes gaan zich in Rotterdam gedragen zoals het Oranjes onder dergelijke omstandigheden betaamt. En wij zelf ook, elk in onze eigen rol. Het valt mij weer op hoe snel we de lockdowns met hun lege straten juist op hoogtijdagen, hoe snel we die zijn vergeten. Maar daar wil ik het met U niet over hebben. Ik wil naar de toekomst kijken. Een paar weken geleden heeft Alexander Pechtold, leider van D66 in ruste, gezegd dat het na Willem Alexander welletjes moet zijn met het (read more…)

Beluister hier de column

Er vond dezer dagen in Rotterdam een nare rechtszaak plaats waarbij een leraar voor het hekje stond die een seksuele relatie had met een oud-leerlinge en daarna met haar zusje. Ze waren op de moments suprêmes respectievelijk zeventien en vijftien jaar oud. Tegen de docent – inmiddels al lang en breed op straat gesmeten – is een jaar geëist met aftrek. De uitspraak zal over een week of wat wel komen. (read more…)

Beluister hier de column

Lieve mensen, verleden week had ik al een Rotterdams onderwerp. Nu kom ik er weer met eentje. Is dat niet teveel van het goede? Verwaarloos ik niet de rest van ons uitzendgebied? Ik denk het niet, want het onderwerp dat ik nu aansnijd, is niet zuiver Rotterdams. Het zou net zo goed bij U in de bibliotheek of zo kunnen voorkomen. Ook gaat het om de kinderziel. (read more…)

Beluister hier de column

Lieve mensen, we gaan het vandaag eens hebben over woningtoestanden. In de krant las ik hier iets over dat treffend deze tijd weergeeft. Of liever gezegd: het is een schrijnend voorbeeld.

Aan de Rochussenstraat in Rotterdam vlakbij het station Dijkzigt stond heel lang een groot foeilelijk kantoor. Dat raakte uit de tijd en daarom is het door een projectontwikkelaar omgetoverd in een appartementengebouw. (read more…)

Beluister hier de column

Wat lees ik daar nu weer, lieve mensen: de nieuwe burgemeester van de Hoeksche Waard moet een boegbeeld en een blijvertje zijn. Dat soort taal zal ik binnenkort in mijn eigen stad Schiedam ook uit ten treure horen want onze gerespecteerde burgemeester Cor Lamers gaat met pensioen. Volgens mij kan hij als hij wil tot zijn zeventigste blijven zitten maar daar heeft hij blijkbaar geen zin in. In juni is het afgelopen en gaat hij een toekomst tegemoet waarin hij voor het eerst zijn eigen agenda bepaalt en niet langer geleefd wórdt. (read more…)

Beluister hier de Column

Lieve mensen, misschien wordt U er zo langzamerhand misselijk van. Misschien zet U nu resoluut het geluid af maar toch moet het nog even een week na dato. Ik wil met U praten over de Boer Burger Beweging.

Wees niet bang. Ik ga niet een ¨vanuit het niets¨ verhaal houden want dit komt niet uit het niets. Caroline van der Plas en de haren vertegenwoordigen een breed gedeeld sentiment dat ik in zijn volle omvang al voor de coronacrisis  zag. (read more…)

Beluister hier de column

Foto: Youtube Hauser & Wirth

Lieve mensen, waar we ook wonen in onze mooie provincie, we komen allemaal wel eens Rotterdam Centraal uit. Daar worden we dan sinds een paar dagen geconfronteerd met een groot standbeeld – vier meter hoog – dat aan de stad is geschonken door de Stichting Droom en Daad. Op het eerste gezicht vraagt een mens zich af wat Rotterdam met deze kolos nu weer aan moet. Het stelt voor een stevige jonge vrouw met een Caribische achtergrond. De maker Thomas Price, een Britse beeldbouwer, noemt het Moments contained. Gevraagd naar de bedoeling verklaarde hij dat zulke sculpturen meestal grote mannen voorstellen. (read more…)

Beluister hier de column

Lieve mensen, nog zes nachtjes slapen, dan mogen wij weer naar de stembus. De stempas is al lang bezorgd. De meesten van ons hebben inmiddels het enorme papier ontvangen met alle partijen en kandidaten. De keuze is ruim om het maar zachtjes te zeggen. Bij het openvouwen dacht ik aan de beroemde dichtregel uit “Jantje zag eens pruimen hangen”, van Jacob van Alphen. “Aan een boom zo volgeladen mist men één twéé pruimpjes niet”. Dat slaat in dit verband nergens op want Jantje bedenkt dit om een paar van die vruchten te kunnen stelen en uiteindelijk doet hij dat niet. (read more…)

Beluister hier de column

Lieve mensen, de afgelopen jaren hebben we allemaal geleerd dat veel overheidstaken beter door de gemeente kunnen worden uitgevoerd want daar zitten ze zo dicht bij de burgers. Of is ons dat misschien wijsgemaakt?

De afgelopen jaren heeft het rijk heel wat taken naar de gemeentekantoren overgeheveld. Daar hoorde dan meestal een forse bezuiniging bij want als je zo lekker dicht bij de mensen zelf zit, kan het allemaal veel goedkoper. (read more…)

Beluister hier de column

Lieve mensen, dit zijn weken van hinder voor de gewone burger en er lijkt voorlopig geen eind aan te komen. Veel luisteraars hebben al een week zonder streekvervoer gezeten. Nu kondigen de chauffeurs nieuwe stakingen aan. In Rotterdam wordt het vuilnis niet opgehaald. Daar hopen zich rond de containers van de ROTEB grote bergen stinkend afval op.

Nederland stond tot voor kort bekend als een land waar arbeidsrust de norm was. (read more…)

Beluister hier de column

Lieve mensen, soms doen gemeentebesturen echt voorbeeldige dingen, die navolging horen te krijgen in het hele land. Dezer dagen verdient Hoeksche Waard een pluim en dan in het bijzonder wethouder Paul Boogaard van circulaire economie. Omdat ik in een royale bui ben, noem ik ook zijn partij erbij: het CDA.

Zonder computer in huis en zonder een aansluiting op het internet wordt het leven heel lastig. Je kunt eigenlijk van kinds af aan niet zonder zo´n ding. (read more…)

Beluister hier de column

Lieve mensen, er zijn tal van drogredenen om toch ongezond te eten. Wij gebruiken ze thuis elke week minstens één keer. Bijvoorbeeld dat er geen tijd overschiet om behoorlijk te koken. De Amerikaanse psycholoog Festinger heeft daarover een theorie ontwikkeld en een nieuw begrip: cognitieve dissonantie. Een dissonant – U weet dat – is een valse klank. Het is de valse muziek die in Uw hoofd speelt als U iets doet waarvan U weet dat het niet hoort, dat het niet kan, dat het slecht voor U is. (read more…)

Beluister hier de column 

Lieve mensen, soms komt het voor dat gemeenteraden en colleges door waanzin worden bevangen. Zij nemen dan krankzinnige maatregelen. Dat is nog tot daaraan toe, maar soms blijkt die waanzin besmettelijk. Dit kán het geval zijn met iets wat de gemeente Lansingerland de burgers heeft geflikt. (read more…)

Beluister hier de column

Lieve mensen, ik wil vandaag beginnen met een felicitatie. Deze maand is Sonja Smit begonnen als voorzitter van het College van Bestuur van Spectrum.

Dat is een stichting voor protestants christelijk primair onderwijs met acht scholen in de gemeente Lansingerland . Samen tellen ze ruim 2000 leerlingen. Eerst was zij vier jaar wethouder in de gemeente Midden-Delfland.

(read more…)

Beluister hier de column

Lieve mensen, vanavond wil ik het hebben over klein leed dat toch groot is. Het is klein als je het afzet tegen de omvang van de grote havenstad Rotterdam maar het is groot als je de betekenis meet naar wat het betekent voor één persoon. Die persoon heet Lenie Boekhout en zij is 92 jaar. De gemeente wil haar het huis uitzetten om dat voor een enorme som te verkopen.

Hier grijnst het onrecht je aan. (read more…)

Beluister hier de column

Er worden in dit land weinig namen genoemd, lieve mensen. Het gaat vaak over  instanties of over sectoren of over bedrijven maar aan het hoofd daarvan staan mensen. Die hebben een ziel, een lichaam en een naam. Vandaag noem ik de namen Petra de Jongh en Gert-Jan Waterink. Samen vormen zij de Raad van Bestuur van de Stichting Pieter van Foreest. Die beheert in Delft een groot aantal locaties waar zorg voor ouderen plaatsvindt. Tegelijk vindt ook zorg aan huis plaats. (read more…)

Beluister hier de column

Deze keer, lieve mensen – de beste wensen nog trouwens, kan nog nét – deze keer  richten wij de schijnwerper op de eilandgemeente Goeree Overflakkee. Wat kan mij dat schelen, zult U zeggen, ik woon daar niet. Ik rijd daar hoogstens doorheen. Maar toch is wat ik nu te berde ga brengen, de moeite waard voor iedereen die in het grote uitzendgebied van De Late Avond woont.

Goeree Overflakkee dan kent dertien dorpen en één stad, Goedereede. (read more…)

Beluister hier de column

Lieve mensen, soms komt het voor dat gemeenteraden en colleges door waanzin worden bevangen. Zij nemen dan krankzinnige maatregelen. Dat is nog tot daaraan toe, maar soms blijkt die waanzin besmettelijk. Dit kán het geval zijn met iets wat de gemeente Lansingerland de burgers heeft geflikt. (read more…)

Beluister hier de column

Lieve mensen, Burgemeester Ahmed Aboutaleb heeft jaren terug wel eens gezegd dat in zijn gemeente niemand onder de brug zou moeten slapen of woorden van gelijke strekking. Ze zijn allang verklonken die woorden of men heeft in de Maasstad een nieuwe manier gevonden om dit te voorkomen: overlaad daklozen met boetes. Dan rotten zij vanzelf wel op uit Rotjeknor. Wie aan de openbare weg slaapt, kan een boete krijgen, zeker als je eerst een soort tentje opzet. In de eerste tien maanden van 2022 zijn al 650 bedelaars geverbaliseerd. (read more…)

Beluister hier de column

Lieve mensen, de inwoners van de Hoeksche Waard hebben met zijn allen een enorme voorraad etenswaar bijeengebracht voor de Voedselbank. Dat is meer dan welkom nu het aantal mensen dat er een beroep op moet doen,  zo snel toeneemt. Uit Amsterdam kwam het bericht dat klanten twee uur in de rij moesten staan voor ze hun tas met boodschappen in ontvangst konden nemen. Voor steeds meer mensen worden voedselbanken de enige barrière tegen ondervoeding en honger. (read more…)

Beluister hier de column

Lieve mensen, in het AD las ik verleden week dat de bibliotheek van de Hoeksche Waard steeds meer bezoekers krijgt. Niet dat die eilandbewoners ineens zo gegrepen zijn door de literatuur: het is er lekker warm en je hebt gratis toegang. Mensen besparen op hun gasrekening thuis door plekken op te zoeken waar je voor nop bij de kachel kunt zitten. Dat zal wel niet voor de eilanden alleen gelden. Overal in onze streek is het vast drukker geworden in bibliotheken. (read more…)

Beluister hier de column

Burgemeester Ahmed Aboutaleb heeft zich bóós gemaakt. Je denkt dan dezer dagen, lieve mensen, meteen dat hij zijn personeel op het stadhuis de huid heeft vol gescholden maar dat was niet het geval. Aboutaleb was functioneel en in het openbaar boos. Het ging over de twee agenten die met een vervalst proces verbaal hebben geprobeerd een garagehouder erbij te lappen. Dit is het  verhaal: de dienders wilden deze garagehouder preventief fouilleren. Hij wilde weten waaraan hij dat verdiend had en toen werden ze meteen agressief. (read more…)

Beluister hier de column

Lieve mensen, de kans dat u een klein eindje fietsen van een voedselbank woont, is groot. Bijna elke gemeente heeft er tegenwoordig wel een.  Ik zocht dat uit naar aanleiding van een uitzending van Op1 waarin een mevrouw van het Rode Kruis uitlegde dat die voedselbanken niet voldoende soelaas konden bieden. Daarom deelde het nu brood uit aan hongerige mensen.

Laat dat even op U inwerken. (read more…)

Beluister hier de column

Hebt U dat nou ook, lieve mensen, als U ´s-avonds op straat loopt? Dat het zo verschrikkelijk zo hartstikke donker is. Zeker in vergelijking met vroeger. Volgens mij is het geen verbeelding. Daar zit de energiecrisis achter. Mensen steken zo weinig mogelijk lampen aan. Veel ramen blijven zelfs duister. Alle licht dat vroeger uit de vensters naar buiten straalde, dat is verdwenen. Het is een luxe uit een vervlogen tijd. Ik weet nog wel wat mijn moeder zei als ik bij het vallen van de schemering met dichtgeknepen ogen zat door te lezen in de krant. (read more…)

Beluister hier de column

Ik doe altijd mijn best, lieve mensen, een onderwerp te kiezen dat rechtstreeks iets te maken heeft met gebeurtenissen en toestanden in de gebieden waar De Late Avond op de lokale omroep te ontvangen is. Maar regels bestaan om er uitzonderingen op te maken. Dat gaat vandaag gebeuren. Het onderwerp is er belangrijk genoeg voor. Tegelijkertijd is het tóch een beetje lokaal want het gaat eigenlijk ook over de school in uw buurt, over de opleiding van Uw kinderen en kleinkinderen. (read more…)

Beluister hier de column

Lieve mensen, ik ga het vandaag weer over de energieprijzen hebben. De enorme rekeningen voor gas en licht halen de kleur uit het leven van heel veel mensen omdat zij nu voor het eerst merken wat het is op bijstandsniveau te leven. Als ze niet ver daaronder zakken. Daar heb ik het verleden keer al zijdelings over gehad. Maar ook op andere manieren wordt door die krankzinnige prijzen het leven kraak- en smaakloos. (read more…)

Beluister hier de column

Lieve mensen, ik had nog nooit van bakkerij Van der Waal gehoord. Ik ken nu de naam van dit oude ambachtelijke bedrijf, omdat het faillissement is uitgesproken. De zes winkels in Ridderkerk, Alblasserdam en Hendrik Ido Ambacht gaan nog niet meteen dicht maar het is de vraag of levering van vers brood nog mogelijk is. De curator gaat allereerst mogelijkheden voor een doorstart onderzoeken. Anders valt definitief het doek. Na 112 jaar. (read more…)

Beluister hier de column

Lieve mensen, U mag het gerust van mij weten, ik ben in het diepst van mijn ziel een  kroegloper. Ik houd van de toog en de tafeltjes. Ik houd niet van tenten waar een mens zich door  daverende muziek niet verstaanbaar kan maken. Ik heb wat dat betreft een probleem extra. Door mijn lengte steek ik een of meer koppen boven de meeste mensen uit, vooral die van de vrouwelijke kunne. Als dan de geluidsvolumes vol open staan, kan van communicatie geen sprake meer zijn. (read more…)

Beluister hier de column

Lieve mensen, ik probeer altijd zo actueel mogelijk te zijn met mijn onderwerpen maar vandaag loop ik achter. Nog erger: ik loop bewust achter. Toch vind ik helemaal niet dat ik met oude koek aan kom zetten. Het onderwerp van vandaag blijft altijd superactueel zoals sommige mensen aan de luidspreker misschien wel dagelijks ervaren.

Pesten. (read more…)

Beluister hier de column

Lieve mensen, ik ben de laatste weken nogal met het verleden bezig. Dat
moet U mij maar niet kwalijk nemen want er is zoveel aanleiding toe. De
Open Monumentendagen liggen nog maar een paar weken achter ons en nu
begint – op 1 oktober- de maand van de geschiedenis, een hele maand.
Die maand van de geschiedenis is een landelijk gebeuren met een centraal
bureau in Arnhem bij het Openluchtmuseum maar de activiteiten hebben voor
het grootste deel een plaatselijk karakter. (read more…)

Beluister hier de column

Lieve mensen,

Ik heb een tip voor nu het weer wat minder is. Ga  naar de Prinsenhof in Delft waar een mooie tentoonstelling wordt gehouden over Amalia. Niet onze kroonprinses maar de grande dame naar wie zij is genoemd: Amalia van Solms. De kans is reëel dat bij U in de gemeente ergens een straat naar haar genoemd is. (read more…)

Beluister hier de Column

Lieve mensen, Weet U wat mij de laatste tijd opvalt? Dat gemeentebesturen in onze streek zo dol zijn op hoogbouw. Op veel plekken staan ze op stapel, niet altijd tot genoegen van de omwonenden. Zo lopen Delftenaren te hoop tegen een woontoren die wordt gepland vlak naast de toch al uit de kluiten gewassen Pauwmolenflat. Het is allemaal op de grens van Midden—Delfland en er wordt grote schade gevreesd voor het aanpalend groen. In Schiedam plant men vlakbij de binnenstad een appartementengebouw van zeventig meter. (read more…)

Beluister hier de column

Lieve mensen, vorig jaar rond deze tijd heb ik het geloof ik ook al eens een keer gedaan maar dat is geen reden  het nu na te laten. Ik ga eens stevig reclame maken voor de Open Monumentendagen. Die vinden volgend weekend plaats, in ieder geval op zaterdag en in een aantal gevallen bovendien op zondag. Steeds tussen twaalf en vijf uur in de middag. Er staan dan bij U in het dorp of in de stad heel veel deuren open die anders gesloten blijven. U krijgt de kans maatgevende gebouwen van binnen te bekijken. Er zijn heel wat activiteiten: lezingen, rondleidingen, soms zelf muziek en straattoneel. Een ding is altijd en overal hetzelfde: de toegang is gratis. (read more…)

Beluister hier de column

Lieve mensen, ik wil het vandaag eens hebben over Numansdorp in de Hoeksche Waard. De meeste mensen kennen deze plaats alleen maar van de wegwijzers op de route naar Flakkee en Zeeland. Misschien heeft U zich wel eens afgevraagd wie die Numan was waar een heel dorp naar is genoemd. Welnu het gaat over mr. Gerard Numan, secretaris van Karel de Stoute en zijn opvolger Maximiliaan van Oostenrijk. Geen kleine jongen dus. Hij was ambachtsheer in het gebied waar later het dorp zou ontstaan. (read more…)

Beluister hier de column

Lieve mensen, U weet het zelf. Het hangt er een beetje van af waar U woont of U veel van die omgekeerde vlaggen ziet. Bij mij schuin aan de overkant van de singel woont een typische boze jonge Nederlander, die er eentje op zijn buitenmuur heeft uitgespreid. De volgende zie ik pas in de metro naar Hoek van Holland. Die hangt aan een balkon op de Parallelweg een stukje voorbij halte Vlaardingen Centrum. Voor een omgekeerde vlaggenzee moet ik de televisie aanzetten. (read more…)

Beluister hier de column

Lieve mensen, je leest soms van die trieste verhalen. Zo werd een dag of tien geleden in Hoek van Holland een gezinnetje gesnapt – vader, moeder, kindje van vijf. Ze lagen achterin een gesloten vrachtwagen die al het zegel van de Nederlandse douane droeg. Alles leek te kloppen. De auto stond al klaar voor de ferry naar Harwich. Zo zou dan eindelijk het beloofde land Albion worden bereikt.

Ze moeten zich wel heel stil hebben gehouden die ouders. En het kind, dat op een dekbedje lag, deed ongetwijfeld ook zijn of haar uiterste best geen kik te geven. (read more…)

Beluister hier de column

Lieve mensen, er is momenteel veel verontwaardiging in Rotterdam over het feit dat de Pleinbioscoop niet door mag gaan. Iedereen heeft het over een geliefd evenement dat we niet kunnen missen met zijn allen. Inderdaad maakten deze filmvoorstellingen in de open lucht deel uit van de Rotterdamse zomertraditie. Nu zult U denken: ik woon in Numansdorp. Of hier in Nootdorp hebben we met dit soort dingen niet te maken, maar dat is niet het geval. Wat er met de Pleinbioscoop gebeurt, staat model voor heel wat bestuurshinder waar we allemaal op zijn tijd op onze eigen manier last van krijgen. (read more…)

Beluister hier de column

Lieve mensen, het lijkt de maand van de geschiedenis wel in onze streek. Middenin de zomer wordt aangekondigd dat er in Vlaardingen op de Westhavenkade een monument komt ter herinnering aan een veldslag in 1018. Daarin werd  het leger van keizer Hendrik II in de pan  gehakt door lokale boeren en dorpelingen onder leiding van graaf Dirk III. In de Hoeksche Waard is er ophef rond de gemeentelijke Canon. Daar komt volgens een boze Amsterdammer niets in voor over slavernij. Nu zijn de auteurs op hun beurt verontwaardigd: zij kunnen er niets aan doen maar daar hadden de bewoners van dit eiland in heden noch verleden iets  mee te maken. (read more…)

Beluister hier de column

Lieve mensen, afgelopen vrijdag zat er een grote rode kat op het metrostation Maassluis West. Ik had hem meteen in de gaten toen we uit de trein stapten. Hij keerde zijn dikke kop niet naar me toe maar toch zat hij klaar om geaaid te worden. Ik boog me ondanks mijn gevorderde leeftijd ver voorover en streelde zijn rug. “”Ben jij zo braaf?” zei ik. De kat verroerde geen vin.

“Dat is de kat van het station”, zei een jonge vrouw die samen met mij was uitgestapt. Hij zit hier iedere dag. Het was geen zwerfkat. Hij had een keurig halsbandje om. Kennelijk maakte hij elke dag voor de gezelligheid een uitstapje naar het station. (read more…)

Beluister hier de column

Lieve mensen, ik kan zo´n man natuurlijk met naam, toenaam en buurt aan de kaak stellen maar dan zet hij alleen maar zijn hakken in het zand. Terwijl hij eigenlijk de kans moet krijgen  zich in zijn privésfeer te schamen. Bovendien: wat hij flikt is tegenwoordig overal schering en inslag. Dus laat ik het verschijnsel maar in zijn algemeenheid bespreken.

U weet het: we hebben in ons land sinds de tweede wereldoorlog niet zo´n grote woningnood gekend. (read more…)

Beluister hier de column

Lieve mensen,  Soms treedt het nieuws als het ware je persoonlijke levenssfeer binnen. Als het ware? Het treedt echt binnen. Dat was bij mij het geval toen ik op Radio Rijnmond hoorde over de toenemende bijziendheid van kinderen. Koningin Maxima bezocht het Erasmus Medisch Centrum om het startschot te geven voor de campagne ¨Knikker myopie de wereld uit¨. Myopie is een ander woord voor bijziendheid.

Vertel mij wat. Sinds 1956 worden mijn edele gelaatstrekken gesierd door een bril. Dat werkte ongeveer zo: tegen april van dat jaar kon ik niet meer onderscheiden wat broeder Blasius op het bord schreef. (read more…)

Beluister hier de column

Lieve mensen, op 1 oktober 1824 brak in een vliegende storm de grote mast af van een vissersschip uit Middelharnis. Alleen de schipper en een scheepsjongen overleefden de ramp, Elf bemanningsleden werden door de zee verzwolgen.

Waarom kom je daar nu mee, zult U zeggen. Let maar op het vervolg. Deze gebeurtenis maakte grote indruk. Overal in het land werd geld ingezameld voor de weduwen. Zelfs tot Nederlands Indië drong het bericht door. Daar werd een slavin van 25 jaar oud geveild ten gunste van de 11weduwen uit Middelharnis. Ik kon wel de advertentie vinden waarin zij werd aangeboden maar niets over de opbrengst. (read more…)

Beluister hier de column

Lieve mensen, het is zomer. De tuinen staan vol bloemen en in de vijvers blazen de Canadese ganzen verzamelen. Ze hebben de afgelopen maanden vaak een gezin grootgebracht en nu wordt het tijd voor groepsvorming. Het zijn prachtige dieren en ze zwemmen in lange rijen achter elkaar. Ze tonen zich superieur aan de nijlganzen die zich eveneens in onze waterpartijen gevestigd hebben. Het zijn kortaangebonden, agressieve dieren maar tegen de majestueuze rust van hun Canadese verwanten kunnen zij niet op. Ja, het is gemoedelijk op straat. Misschien hebben we het gedaver gehoord van een trekker, op weg naar Stroe, wie weet maar daar blijft het bij. (read more…)

Beluister hier de column

Als een paar wouten met jou beginnen te worstelen en een van hen scheldt je uit voor ¨kutneger¨, mag je hem dan op zijn bek slaan? Volgens de Rotterdamse rechtbank wel, lieve mensen tenminste dat is de eerste indruk die je krijgt van hun uitspraak over een knokparttij tussen twee Dortenaren met een Afrikaanse achtergrond en drie geüniformeerde vertegenwoordigers van het openbaar gezag. Het was een klassiek stukje ordehandhaving. De agenten waren niet van het rustige gesprek en de personen die ze op de korrel hadden, lieten  zich niet zo maar  afvoeren. Ze waren al kwaad genoeg dat ze werden staande gehouden. Het kwam tot geweld en één van de agenten riep¨Kutneger¨. Dat lokte een enorm agressieve reactie uit. (read more…)

Beluister hier de column

Lieve mensen, De RET, het openbaar vervoer bedrijf van Rotterdam en omstreken, heeft het publiek weer eens de stuipen op het lijf gejaagd. Als het zo doorgaat, moeten 30% van de bussen, 20% van de trams en 10% van de metro’s worden geschrapt. Anders kan het er niet langer uit. Als dat voor de RET geldt zal het met de  overige busondernemingen in onze streek ook wel zo zijn. Dan hebben ze het nog niet eens gehad over de gestegen brandstofprijzen. (read more…)

Beluister hier de column

Ha mensen, de beroemde Engelse historicus A.J.P. Taylor heeft eens gezegd dat je op moest passen met voorspellingen, vooral als het de toekomst betreft. Of woorden van gelijke strekking. Toch ga ik die waarschuwing vandaag in de wind slaan. Er is vorige week in Dordrecht iets voorgevallen wat je vaker gaat zien.

Tegenwoordig krijgen huurders vaak een contract voor bepaalde tijd. Daardoor ontberen zij huurbescherming. Ze kunnen na afloop van die periode gewoon worden uitgezet. Dat overkwam de bewoner van een appartement op de Noordendijk. Hij had geen alternatief en hij liet zich niet zomaar op straat zetten. Dat ging, aldus het dagblad De Dortenaar met een heleboel commotie en trammelant gepaard. (read more…)

Beluister hier de column

Lieve mensen, ik heb vanavond geen zin de actualiteit erbij te halen. We worden tegenwoordig elke dag geconfronteerd met de ene jobstijding na de andere. Iedereen zonder oogkleppen op ziet het onheil.  Daarom wil ik het met U hebben over een huiselijk probleem, een probleem voor de Rijdende Rechter om zo te zeggen.

De zomer komt er weer aan. Dan gaan veel mensen barbecueën. Ze scharen zich om een komfoor waarop de saucijzen, de ribbetjes en soms zelfs de biefstukjes worden uitgelegd. (read more…)

Beluister hier de column

Lieve mensen, nog maar een paar maanden was Pieter Paans burgemeester van de fusiegemeente Krimpenerwaard of hij moest het veld al ruimen. De oorzaak is een me too affaire. Jan van der Zwaart, fractievoorzitter van D66 gaf hierover in het AD commentaar. Zeker omdat hij vanwege zijn partijlidmaatschap als deskundige op dit gebied mag gelden. Volgens van der Zwaart hadden medewerkers geklaagd. Hij was soms te lichamelijk, zouden ze gezegd hebben. En hij kwam te dicht bij hun privéleven. Volgens de collega´s van Omroep West was zijn gedrag transgressief. (read more…)

Beluister hier de column

Lieve mensen, in Delft hebben ze een mooi initiatief omarmd: er moet een museum komen, gewijd aan Jacques van Marken. Het zijn niet de minsten die zich voor dit eerbetoon inzetten. In het comité van aanbeveling treffen we de namen aan van Wim Pijbes, die men in Rotterdam vooral kent van het Landverhuizersmuseum maar een verleden heeft als directeur van het Rijksmuseum, van oud minister Edith Schippers en van  professor Tim van der Hagen. Hij is nu de grote baas van de TU Delft maar gaf ooit leiding aan het reactorcentrum, de kleine kerncentrale van de universiteit waarvan je de koepel uit de auto op de snelweg kunt zien. (read more…)

Beluister hier de column

Lieve mensen, ik wil het vandaag hebben over wanbegrip voor de tijd waarin wij leven. En wel bij gezagsdragers. Dat is gezien de gevaren die ons bedreigen een ernstige zaak. Daarom begin ik erover. En daarom is mijn inleiding ook zo lang. We zijn sinds 1945 nog nooit zo dicht bij een wereldoorlog geweest. Alleen de dreiging van een wederzijdse vernietiging door atoomraketten houdt Rusland en de lidstaten van de Navo nog uit elkaar. Zonder dat wapen had een van beide partijen al lang het risico genomen door te tasten en de grenzen van de ander te overschrijden, net als aan de vooravond van de Eerste Wereldoorlog toen de ene oorlogsverklaring de andere uitlokte. Dat durft nu – hoop ik – niemand aan. Toch heerst er allerwege een gekte die me niet bevalt. Ik herinner mij een beeld uit een college van professor Presser van meer dan vijftig jaar leden. Het ging over een crisis van rond 1840. (read more…)

Beluister hier de column

Lieve mensen, het is vandaag Bevrijdingsdag. Ik hoef U niet te vertellen dat deze nationale feestdag nooit echt uit de verf is gekomen. De grondslag daarvoor werd al een jaar of zeventig terug gelegd door onze zuinige minister president Willem Drees. Hij en zijn regering wilden geen vrij geven omdat de Nederlandse industrie niet nóg een dag productie kon missen. Daarom zou de vijfde mei slechts een maal per vijf jaar  vrij mogen zijn.

Nu komt het allemaal wel goed, tenminste als Amalia ooit de kans krijgt de troon te bestijgen. (read more…)

Beluister hier de column

Lieve mensen, we hebben  eindelijk weer eens de verjaardag van onze koning ouderwets kunnen vieren. Op straat met overal handel en muziek. Wellicht heeft U zich met de kleuren van de dynastie getooid. Ik heb voor dat doel een paar jaar geleden al oranje sokken aangeschaft. Vroeger had je nog wel eens mensen die met de verkoop van oranje linten een centje probeerden te verdienen maar die zie je niet meer.

Nu alles achter de rug is, kunnen we een pijnlijk thema bespreken. (read more…)

Beluister hier de column

Ik begin altijd met ¨lieve mensen¨. Dat geldt ongetwijfeld voor U allemaal. Laat dat duidelijk zijn. Toch bestaan er ook mensen die naar mijn idee helemaal niet lief zijn. Althans, ik krijg spontaan jeuk van ze aan lichaamsdelen die je op een fatsoenlijke radiozender zoals deze niet  kunt noemen.

Zo iemand is John Nieuwenhuizen, uitgever en zakenman te Den Haag. Hij is onder meer eigenaar van een appartement tussen Marbella Mijas, en Fuengirola, dat U kunt huren voor een fijne vakantie. (read more…)