Beluister hier de column

Lieve mensen, wordt U ook zo tureluurs van die jaaroverzichten? Nou, laat je radio maar gerust aan staan. Bij mij ben je veilig. Ik behandel vandaag gewoon een onderwerp. Laten we het nu eens hebben over de vuilniscontainers, U weet wel die dingen die de gemeente de komende dagen op slot doet ondanks het feit dat het afsteken van vuurwerk tijdens de jaarwisseling ten strengste verboden is.

Het is de overheid en de burgerij een doorn in het oog dat veel mensen hun grof vuil bij die containers plaatsen in plaats van ze naar de werf van het reinigingsbedrijf te brengen. Ook gooien velen hun volle vuilniszakken niet in maar voor de containers.

Gemeentes reageren daarop door het dreigen met fikse boetes. Dat haalt weinig uit want je kunt kwalijk bij elke container vierentwintig uur de wacht laten houden door een boa. Natuurlijk, de buurman waakt en verklikt maar dat biedt onvoldoende soelaas. Bovendien is het verkeerd bijplaatsen moeilijk te bewijzen als de vogel eenmaal gevlogen is. Tenzij een adres bij het vuilnis is achtergelaten. Vuilniszakken bevatten nog wel eens lege geadresseerde enveloppen. Dan is de dader de pineut. Inmiddels hebben de meeste burgers wel geleerd hun vuilnis op die manier te scheiden: zorg dat een volle zak nooit maar dan ook nooit te herleiden is naar jouw adres.

In Den Haag gaat men nu een nieuw middel inzetten om het bijplaatsen van vuilnis te voorkomen. Er worden camera´s bij de containers geïnstalleerd. De beelden kunnen  vervolgens  worden bestudeerd door de bevoegde instanties. Wie weet is dit wel zo´n baan waarvoor je met succes autisten in kunt zetten.

Deze nieuwigheid werd overal met veel waardering ontvangen en de kans is dan ook groot dat de nodige gemeentebesturen in ons uitzendgebied dit voorbeeld volgen. Dat zal de bijplaatsers leren!

Het zal ze inderdaad iets leren: zet je vuilnis – groot of klein – nooit bij de container want dan word je gefilmd. Flikker het lukraak ergens op straat. Dan is de pakkans minimaal. Mijd de container.

Niet zo handig allemaal. Misschien is het beter eens na te gaan hoe het komt dat er zoveel vuilnis bij en rond containers wordt geplaatst.

Een belangrijke oorzaak is in ieder geval het pasje dat je in veel gemeentes nodig hebt om de vuilcontainer te openen. Meestal wordt er maar één per adres gegeven. Ook houdt men geen rekening met het feit dat er in onze streken duizenden mensen wonen die wel vuilnis produceren maar niet staan ingeschreven bij de gemeentelijke basisadministratie. Die krijgen geen pasje. Die kúnnen hun vuil niet in de container kieperen. Je mag ze hoogstens dankbaar zijn dat ze hun zakken er nog heen brengen. Wie ervoor zorgt dat iedereen die containers zonder pasje kan openen, neemt een hoop vervuiling op straat weg. Er zullen allerlei ambtenaren beginnen over ¨afvaltoerisme¨ en zo. Dat zijn allemaal schijnproblemen. Het is van belang dat het vuilnis in de containers verdwijnt. Wie het er waar in gooit, doet er niet toe. Het is gemakkelijk genoeg tegenwoordig  ze allemaal van sensoren te voorzien zodat het afvalbedrijf een seintje krijgt als ze nodig geleegd moeten worden.

Toen ik een halve eeuw geleden in Amsterdam ging studeren, namen de vuilnismannen ook het groot vuil gewoon mee. Als het bruikbare objecten waren, verkochten ze die natuurlijk voor eigen gewin waar niets tegen was. Wij studenten probeerden hen  voor te zijn om meubeltjes voor onze kamer te scoren. Dit heette ochtendsterren. Dit ochtendsterren wordt nog steeds uitgebreid beoefend. Ook door mij. Ik heb verschillende handige kastjes van de straat opgepikt en zelfs een prima werkende dvd-recorder met een enorme harde schijf. Weliswaar kun je voor het groot vuil het ophaalbedrijf bellen maar dan ben je aan een datum gebonden en in sommige gemeentes mag je maar een beperkte hoeveelheid grootvuil tegelijk aanbieden. Geen wonder dat mensen het dan bij de container zetten. Is het zo moeilijk om elke dag een paar vrachtwagentjes de ronde te laten doen om dit op te halen? Dat is efficiënter en misschien nog wel goedkoper dan al die vruchteloze handhaverij. Bovendien: de burgers betalen zo al genoeg: meestal meer dan 300 euro per jaar. Daar mag het voor in orde zijn vind ik zo en daarom besluit ik met beste lied, ooit door een vuilnisman gezongen: als ´t effe kan https://www.youtube.com/watch?v=r_PUlvqAcns