Dit programma is hierook te beluisteren via Uitzending Gemist. (nog niet beschikbaar)
> Terre des hommes – Kabinet steunt EU-verordening tegen online kindermisbruik niet
> Franciscus – Zorg voor ouderen met kwetsbare gezondheid
> Museum Vlaardingen – Maak kennis met poëzie uit de Rijnmond
Lieve mensen, U weet het allemaal zelf maar al te goed, sommigen van U uit persoonlijke ervaring: drugs zijn overal. Ze dringen door tot de haarvaten van het dagelijks leven. Dit ondanks de bestrijding door de autoriteiten. De politie en de douane weten maar een fractie te onderscheppen van de cocaïne die de Nederlandse havens en dan in het bijzonder die van Rotterdam bereikt. De binnenlandse productie van synthetische drugs draait op volle toeren. Wellicht zelfs in die vage loods op het bedrijventerrein bij U in de buurt.. De vraag naar verdovende middelen is in binnen- en buitenland onverminderd groot. (read more…)
Dit programma is hier ook te beluisteren via Uitzending Gemist.
> Straatinterview – Welke uitvinding mist u in deze wereld ?
> Column Midas Dekkers – de Knoflookpad
> Max Koedood – Leren door lezen, luisteren en communiceren
Lieve mensen, verleden week had iedereen de mond vol over het Openbaar Vervoer. Dat weet U nog wel. Inmiddels is de ophef bedaard. Maar wat mij betreft niet. Want het Openbaar Vervoer zit mij hoog. Dat ga ik zo uitleggen. Eerst de ophef: het Planbureau voor de Leefomgeving heeft een rapport uitgebracht waarin staat wat iedereen die wel eens bij de bushalte gaat kijken al jaren weet: de bus komt niet en als hij toch komt op momenten dat je hem niet nodig hebt. Wel is een duur elektronisch systeem aangebracht waarop je dat kunt lezen. Het Planbureau voor de Leefomgeving stelde – in gewone mensentaal geformuleerd – vast dat je buiten de grote steden zonder een auto (read more…)
Als er één ding is dat we nu wel geleerd hebben van de oorlog in Oost-Europa is het wel dat logistiek cruciaal is. Al sinds mensenheugenis worden oorlogen verloren door de kant waar het eerst de mensen of de pijlen of het brood op is. Met alle vredige jaren zijn we dat keihard vergeten met z’n allen.
Maar er zijn te weinig mensen en er is te weinig materieel om een volwaardige oorlog te kunnen voeren. In de NAVO, in de EU en in Nederland is gewoonweg te weinig. (read more…)
Lieve mensen, ik ga ditmaal mijn woorden op een goudschaaltje wegen want ik wil het hebben over de Barendrechtse zedenzaak. Dan moet je voorzichtig zijn want voor je het weet, wordt je verhaal verkeerd opgevat. Dat risico wil ik zoveel mogelijk vermijden.
We hebben het allemaal uit de media vernomen. Een gescheiden man wordt ervan verdacht een twintigtal kinderen bij hem thuis seksueel te hebben misbruikt. Ze kwamen met zijn eigen kinderen mee. Niemand vermoedde iets kwaads. Tot het tenslotte uitkwam. (read more…)
Internationale waterautoriteit, of misschien wel het lachertje van Europa. Nederland is een
waterland. Als er ergens op de wereld een probleem is met water, dan zijn we erbij. We worden om
advies gevraagd en Nederland rukt uit om te helpen. Onze bedrijven verdienen daar een leuk centje
aan. Da’s mooi meegenomen. We staan bekend als de internationale waterautoriteit . Is dat imago
terecht of is daar het nodige op af te dingen?
Ons land ligt voor een groot deel onder de zeespiegel. We leven al eeuwen met het water en de strijd
tegen het water gaat altijd door. Dat zit als het ware in de genen van ons volk. (read more…)
Deel met je vrienden
Reacties uitgeschakeld voor Column Joost Kievit – Internationale waterautoriteit | Filed under: Columns Joost Kievit, Programma inhoud | Tags: No Tag
Een tijdje geleden waren we met de gemeenteraad op ‘raadsuitje’. Zoals met ieder team is het goed om af en toe samen ‘iets anders’ te doen. Er even uit, elkaar wat langer spreken, los van de stukken en agenda’s en vergaderzaaltjes.
Maar omdat het natuurlijk ook wel ‘verstandig’ moet blijven, ‘nuttig’ en zulks, gingen we op bezoek bij de gemeente Lelystad. Dat was echt leuk. Ontvangst op het gemeentehuis door hele enthousiaste mensen, raadsleden en college-leden. En niet te vergeten: een begeesterde griffier.
Lieve mensen, wees maar blij dat U geen importeur bent van fatbikes. U ligt dan onder het vergrootglas en je hebt kans dat de Inspectie voor de Leefomgeving je megabestelling uit China in beslag neemt. Dat is verleden week met 16.500 van zulke fietsen gebeurd. Ze kwamen niet verder dan de Rotterdamse haven. De bestellers zijn hun geld kwijt want hu fatbikes worden vernietigd. Het Openbaar Ministerie bekijkt of ze ook nog strafbaar zijn. Je kon die fatbikes namelijk heel gemakkelijk opvoeren, in een aantal gevallen zelfs met een druk op de knop. Dan veranderen zij wetstechnisch gezien in bromfietsen waarvoor een nummerbord en een rijbewijs nodig zijn. Ook geldt er een helmplicht. (read more…)
Deel met je vrienden
Reacties uitgeschakeld voor Column Han van der Horst – Han breekt een lans voor de fatbikes | Filed under: Columns Han van der Horst, Programma inhoud | Tags: No Tag
Lieve mensen, het schijnt dat in Rotterdam een student van 25 jaar zijn pesters heftige dreigbrieven is gaan sturen. Dit tien jaar na dato. Zo lang had hij het opgekropt. Nu kwam het er eindelijk uit. Voor het eerst deed hij iets terug.
U merkt uit mijn woordkeus dat ik mij bijzonder verontwaardigd toon over wat je toch met gerust hart ¨terreur¨ kunt noemen. Hij joeg zijn voormalige belagers de stuipen op het lijf met verhalen over het doorsnijden van kelen met een roestig mes, verkrachtingen, moordpartijen en dergelijke meer. (read more…)
Komend jaar zijn we 80 jaar geleden bevrijd. Elk jaar met 4 en 5 mei sta ik er telkens weer even bij stil hoe bijzonder het is dat we bevrijd zijn. Wat ik erg mooi vind overigens, is hoe we dat elke keer weer met elkaar vormgeven, die herdenkingen en vieringen. Maar let op: we zijn bevrijd.
Dus niet: we hebben onszelf bevrijd. We hebben niet de bezetters het land uitgegooid. We konden het niet zelf. Tienduizenden soldaten uit verre landen waren er voor nodig. Canada, Noorwegen, Verenigde Staten, Zuid-Afrika, Australië, Polen, ze kwamen van heinde en verre. (read more…)
Dit programma is hier ook te beluisteren via Uitzending Gemist.
> Straatinterview – Welk kattenkwaad heeft u vroeger ooit uitgehaald
> Column Midas Dekkers – de Streptokok
> UMC Utrecht – Onafhankelijke communicatie bij ALS
Het is geel en … het vliegt niet. Nou ja, soms toch ook weer wel. Het is geel en er is veel gedoe over, er zijn Kamervragen over gesteld. Discussies op sociale media lopen van tijd tot tijd hoog op. Landbouw organisaties roepen op tot bestrijding en krijgen gehoor. Een hetze zou je het kunnen noemen. Het is geel en het is giftig en we hebben het over Jacobskruiskruid.
Jacobskruiskruid is geel en giftig. Zoals veel plantensoorten giftig en vaak ook geel zijn. Eten en gegeten worden. Daar draait in de natuur bijna alles om. (read more…)
Lieve mensen, de laatste dagen zie je in onze steden allemaal groepjes jonge mensen blij rondlopen. Tegelijk gedragen ze zich als een kat in een vreemd pakhuis. Dat zijn ze ook want ze doen mee aan de zogenaamde intree. Ze maken kennis met de stad en de instelling waar ze gaan studeren. Die groepjes staan meestal onder leiding van een oudere student die de omgeving al kent. Ik heb dat vroeger ook wel gedaan toen ik nog in Amsterdam studeerde. Geschrokken realiseer ik mij nu dat dit een halve eeuw geleden is. Crea, de culturele poot van de universiteit had een heel programma georganiseerd en ik leidde mijn groep naar alle evenementen terwijl ik (read more…)
Lieve mensen, gemeenteraadsleden zijn geen ledenpoppen van hun kiezers en zeker niet van schreeuwlelijken die zich als zodanig opwerpen. Zij bepalen hun positie zonder last of ruggespraak zoals in de wet staat. Je brengt bij de verkiezingen je stem uit op een kandidaat omdat je gelooft dat die het algemeen belang goed zal behartigen.
Het algeméén belang. Een zelfbewuste gemeenteraad durft zijn verantwoordelijkheid te nemen ook als dit tot impopulaire beslissingen leidt. (read more…)
Lieve mensen, wij remmen vandaag eens af bij een dorp waar U meestal aan voorbij flitst als U op weg bent naar Brielle of de stranden van Oostvoorne en Rockanje. Wij slaan een zijweg in en belanden te Zwartewaal. Aan de prominente positie van het haventje kun je zien dat het in oorsprong een vissersplaats is. Bij de buurtsuper is hierover een studie verkrijgbaar met de titel ¨Een arm zeedorpken¨. (read more…)
Giftig, maakt het me. Giftige kippen, giftige eieren. Waar zijn we in vredesnaam mee bezig. We zijn bezig onszelf te vergiftigen. Wij hebben thuis kippen. Al zo’n 40 jaar. Hobbykippen zegt de overheid. Ze adviseert om geen eieren van hobbykippen te eten. Ik heb het nooit als een hobby ervaren. Die kippen horen gewoon bij hoe wij leven. Ze scharrelen over het erf en ze krijgen onze etensresten, zodat we geen eten in de vuilnisbak hoeven te gooien. En ze leggen een lekker eitje. Vroeger slachtte ik regelmatig een kip, maar we eten al heel lang geen vlees meer. Dus dat is verleden tijd. Nu scharrelen ze rond totdat ze omvallen van ouderdom. (read more…)
Lieve mensen, in Dordrecht hebben ze heel wat met hun zwanen te stellen. In het Wantijpark heeft een koppel een vijver tot verboden gebied verklaard voor alles en iedereen. Eenden en ganzen die zich te water begeven, worden door vaderzwaan onverbiddelijk verdronken. In de media kwam een meneer met een hond aan het woord die een gans op het nippertje van een wisse dood had gered.
Het zwanenpaar heeft jongen, dat is de kwestie. De witte vogels zwemmen meestal statig rond maar reageren furieus als je te dicht in de buurt van hun eieren of hun broed komt. (read more…)
Lieve mensen, de meesten van ons wonen in een veilige omgeving. We schrikken wel eens van bepaalde berichten uit ons dorp of uit onze buurt maar uiteindelijk leiden we een rustig leven. Op de televisie en het internet zien we het woeden van de wereld. We zien honger, oorlog en geweld maar dat komt onze slaapkamers niet echt binnen. En al die vuurwerkbommen dan waarmee onduidelijke bendes hun conflicten uitvechten? Dat is niets vergeleken bij wat er elders in de wereld gebeurt al kan het misschien het begin zijn van veel ergere zaken. Dat geef ik graag toe. (read more…)
Deze dagen zijn de Stompwijkse Paardendagen. Al dik over de honderd keer werden ze georganiseerd.
De opening is een optocht van mooie wagens en paard-en-ruiters. Alles spik en span, mooi versierd. Het ene paard nog mooier gevlecht in de manen dan het volgende paard. De ene wagen met gouden details, de volgende met hortensia’s of zonnebloemen. Feestelijk tot en met. (read more…)
Giftig, maakt het me. Giftige kippen, giftige eieren. Waar zijn we in vredesnaam mee bezig. We zijn bezig onszelf te vergiftigen. Wij hebben thuis kippen. Al zo’n 40 jaar. Hobbykippen zegt de overheid. Ze adviseert om geen eieren van hobbykippen te eten. Ik heb het nooit als een hobby ervaren. Die kippen horen gewoon bij hoe wij leven. Ze scharrelen over het erf en ze krijgen onze etensresten, zodat we geen eten in de vuilnisbak hoeven te gooien. En ze leggen een lekker eitje. Vroeger slachtte ik regelmatig een kip, maar we eten al heel lang geen vlees meer. Dus dat is verleden tijd. Nu scharrelen ze rond totdat ze omvallen van ouderdom. (read more…)
Dit programma is hier ook te beluisteren via Uitzending Gemist.
> Netwerk Nieuw Rotterdam ontwikkeld zichzelf en anderen
> Column Han van der Horst – De schuldhulp van Van Der Vorm
Lieve mensen, zitten jullie toevallig in de schulden? Komen jullie er niet meer uit? Dan drijven er op de kolkende zee van jullie ellende de reddingsboeien van de familie Van der Vorm. Je hoeft er alleen maar een te grijpen en je er dan aan vast te houden.
De familie Van der Vorm is groot geworden in en rond de Rotterdamse haven. Havenbaron Willem van der Vorm heeft de stad zo´n beetje door de crisis van de jaren dertig gesleept. Nee, dat is overdreven maar hij heeft in die zware tijd wel een heel belangrijke rol gespeeld Nog iets: zonder hem was de Kuip nooit tot stand geworden. (read more…)
Dit programma is hier ook te beluisteren via Uitzending Gemist.
> Nieske Dijkshoorn – Het voorjaar van de regen in de drup
> Movisie – Impact van online discriminatie
> Zomertentoonstelling Studio Kling
Dit programma is hier ook te beluisteren via Uitzending Gemist.
> Nieuw Vaarwater – 11000 gezinnen uit de schulden helpen
> Column Martijn Vroom – Wij of wie anders
> Geerte Paradies – Klimaatdoelen halen door gedragsverandering
In de zomer hebben we allemaal wat meer tijd om op gedachten te kauwen. De waan van de dag is er een beetje af, dus af en toe een diepe gedachte toelaten, dat kan.
Een van de dingen waar ik echt af en toe op moet broeden is de vraag waarom we als Nederlanders zoveel verwachten van de overheid. Aan de ene kant zijn we vrijgevochten, laat me met rust, let liever op de buurman dan op mij, dat zo. (read more…)
Dit programma is hier ook te beluisteren via Uitzending Gemist.
> Straatinterview – Wanneer was u voor het laatst trots op u zelf ?
> Column Midas Dekkers – de Cavia
> Franciscus Gasthuis & Vlietland – Immunotherapie bij patiënten thuis
Lieve mensen, hebben burgemeester en wethouders van Uw gemeente U al bang gemaakt met de komende bezuinigingen? Met ingang van 2026 verlaagt Den Haag de rijksbijdrage aan het lokale bestuur in een klap met twee en een half miljard per jaar. De plaatselijke politiek is daar – zoals het heet in het jargon – nu al op aan het voorsorteren. Schraalhans is keukenmeester. Wethouders zijn op zoek naar posten om te schrappen of uit te wringen. De keus daarbij is beperkt. De meeste kosten die een gemeente maakt, liggen vast. Als je kenners van de materie mag geloven, gaan vooral leuke dingen eraan, onderhoud van parken, cultuur, feesten. (read more…)
Dit programma is hier ook te beluisteren via Uitzending Gemist.
> Blooming Stories brengen positiviteit en fun in de wereld
> Column Martijn Vroom – voordat we de zomer ingaan
> Het Talentenpaspoort van Yvonne van Hilten
Dit programma is hier ook te beluisteren via Uitzending Gemist.
> Straatinterview – Waar heeft u geen geduld voor
> Column Midas Dekkers – de Zaadeter
> Movisie – Doorwerken na 67 jaar is goed medicijn
Lieve mensen, Rozenburg is een dorp met iets meer dan twaalfduizend inwoners. Eigenlijk zou je het ook een kleine stad kunnen noemen of als je hatelijk wil wezen een uit de hand gelopen nieuwbouwwijk. Hoe dan ook, daar is op het moment ophef. Er wordt over gedacht de politiepost op te heffen. Die kun je – schijnt men bij de prinsemarij te denken – ook wel verplaatsen naar Hellevoetsluis, vijftien kilometer verderop. Daardoor voelen de Rozenburgers zich onveiliger dan ooit. Nu wordt door de boven ons gestelden wel gezegd dat onveiligheid vooral een gevoel is. Nou, als dat klopt, dan hebben ze in Rozenburg extra reden zich in het nauw gedreven te voelen. (read more…)
Elk jaar is er veel aandacht voor de Slag om de Residentie, mei 1940. De Duitsers probeerden de regeringsstad te bezetten en de nationale top gevangen te nemen. Dan zou de oorlog snel klaar zijn. Overigens, dat is een vergelijkbaar scenario met de slag om Kyiv (Vroeger: Kiev) een paar jaar geleden. Maar ons kleine legertje hield langer stand, maakte meer krijgsgevangenen en schoot meer vliegtuigen uit de lucht dan gepland. Een groot deel van de strijd om Den Haag vond elders plaats. De zoeklichten die vliegveld Ypenburg beschermden stonden in Stompwijk. Luchtdoelartillerie stond langs de Vliet. (read more…)
Deel met je vrienden
Reacties uitgeschakeld voor Column Martijn Vroom – Leidschendam 2e Wereldoorlog | Filed under: Columns Martijn Vroom, Programma inhoud | Tags: No Tag
Dit programma is hier ook te beluisteren via Uitzending Gemist.
> Straatinterview – Wat was als kind uw droombaan
> Column MidasDekkers – het Rijpaard
> Troy Salomons – Gezond-Werken
Dit programma is hier ook te beluisteren via Uitzending Gemist.
> Statenlid Lars Klappe – App je als je veilig thuis bent?
> Kunstenaar Hans Rikken over de tentoonstelling Rijnmondiaal
> MOVISIE – Meer dan alleen zorg om gezondheidsramp te voorkomen
Dit programma is hier ook te beluisteren via Uitzending Gemist.
> Natuurlijk Delfland – De wereld van de insecten
> Column Han van der Horst – Balen
> Wijvan010 – Rotterdamse aanpak én resultaten.
Lieve mensen, verleden week kwam ik in mijn vaderstad Schiedam langs het Stedelijk Museum. Op de binnenplaats waren een stuk of twintig balen uitgeladen. Tenminste zo kon je ze het beste noemen. Ze waren rechthoekig, helemaal met plastic omhuld en duidelijk gevuld met samengesperst materiaal. Een kind zou er makkelijk op kunnen zitten. Wat hadden ze nu weer verzonnen. Ik ging binnen een kijkje nemen en het bleek mij dat ze onderdeel waren van een kunstwerk. In een grote zaal stonden nog meer van die balen opgestouwd en men had er zelfs een soort huisje van. (read more…)