Beluister hier de column

Lieve mensen, ik spreek U niet voor niets zo aan. Dat is wat U bent. Dat weet ik zeker. Anders was U al lang afgehaakt maar U blijft luisteren naar de Late Avond. Ik hoef U niet te vertellen dat er ook andere soorten mensen zijn, nare mensen en angstige mensen. Over zulke mensen wil ik het vandaag hebben.

Eerst de nare mensen. Dat zijn de bovenburen van groenteboer Kalash. Na zijn vlucht uit Syrië heeft meneer Kalash met zijn echtgenote een supermarktje geopend in Raamsdonksveer, een vestingstadje niet ver van Geertruidenberg. De groente stalt hij voor zijn zaak uit. Nu heeft de Vereniging van Eigenaren in zijn complex hem een boete van 250 gulden per dag opgelegd, zo lees ik in het AD, als hij die uitstalling niet weghaalt. De woningbezittertjes boven deze groentenboer vrezen overlast. Zo´n hard werkende man op zo´n onaangename manier dwars zitten. Dan ben je ondanks dat eigen woningbezit toch diep gezonken. Lieve mensen in Raamsdonksveer, laat je niet kennen en doe je boodschappen bij Kalash.

Dat waren de nare mensen. Nu de angstige mensen. Veel bewoners van de wijk Fascinatio in Capelle aan den IJssel zijn bang voor de komst van een studentenflat met vierhonderd kamers. Er staat een kantorengebouw leeg dat zich gemakkelijk om laat bouwen. Meneer Rob Verduin van het Wijkoverlegplatform is er, opnieuw blijkens het AD, bang voor dat de studenten straks dwars door zijn wijk heen in de richting van Rotterdam lopen waar zich hun kroegen en sociëteiten bevinden. Dat kunnen de inwoners van Fascinatio natuurlijk niet hebben, zulk volk op hun stoep. En dan laten die studenten natuurlijk ook overal deelscooters slingeren. Tenslotte is er de vrees voor parkeeroverlast. Ik moet bij dit alles denken aan het beroemde rijmpje ¨De mens lijdt het meest onder het lijden dat hij vreest¨.  Meneer Verduin is twee dingen vergeten. Sinds een aantal jaren is het merendeel van de studenten vrouw, niet alleen op het HBO maar ook aan de universiteiten. Dat zijn geen katjes om zonder handschoenen aan te pakken. Het zijn felle meiden die de emancipatie niet in hun uiterlijk maar in hun hart hebben. Moeders, houd Uw zonen thuis. Voor je het weet stapt zo´n studente van haar deelscooter en nodigt hem uit voor een feestje op haar verdieping. U hebt ongetwijfeld gelezen dat er tegenwoordig zoveel schurft heerst in studentenhuizen. Je weet nooit wat hij mee naar huis brengt als hij ´s-ochtends aan komt wankelen. En wat ernstiger is: je weet óók niet wat hij daar in dat gebouw allemaal heeft geleerd.

Ten tweede zijn deze geëmancipeerde meiden slonzen. Zij gaan voor hun studie en hun carrière. Zij laten de stofzuiger links liggen ook al hebben ze er eentje van hun zorgzame ouders meegekregen. Ook wassen zij niet zelf af. Zij flikkeren alles in de afwasmachine die ze door centen bij elkaar te leggen per afdeling hebben gekocht.

Meneer Verduin denkt tenslotte dat ze allemaal auto rijden. Dat ziet hij verkeerd. De jongere generaties haken niet meer naar zo´n sta in de weg waarmee je alleen maar in files terecht komt om vervolgens arm gemaakt te worden via de gemeentelijke parkeertarieven. Ze zitten niet voor niks allemaal op deelscooters. Veel goedkoper en sneller. Het gevoel van vrijheid dat ouderen zich inbeelden, als ze achter het stuur van hun eigen auto plaatsnemen, vinden zij op een andere manier: bijvoorbeeld door het verleiden van Uw zonen die als was zijn in de handen van deze geraffineerde wezens.

Wat je natuurlijk ook kunt doen als inwoner van de wijk Fascinatio is je niet van alles inbeelden. Denk liever: er is een grote kans dat mijn kinderen straks ook gaan studeren. Het zou toch mooi zijn als ze bij hun instelling woonruimte vinden. We hebben ze goed opgevoed. Waarom zou dat voor de nieuwe buren in die studentenflat niet gelden.​ We laten ons niet het hoofd op hol brengen door ongefundeerde angsten. Wij blijven aardig. Wij blijven lief. Wij blijven volwassen. En we luisteren naar nee, laat ik voorzichtigheidshalve niet nemen de Salsa del Estudiante. Denk aan die flat in de nacht en luister naar Mickey Rooney en Judy Garland   hear that drummer boy play https://www.youtube.com/watch?v=ghj7XY5L87Y