Beluister hier de column

Lieve mensen, er wordt te weinig verdiend in Nederland. Dat zeg ik niet. Dat zegt minister Kaag. Er zijn natuurlijk – al dan niet na stakingen – behoorlijke loonsverhogingen geweest het laatste half jaar maar die dekken nauwelijks de inflatie. Zij zijn bedoeld om de koopkracht op peil te houden, niet om die te vergroten. Zelfs dat is  de werknemers en hun organisaties op waarschuwingen komen te staan. Klaas Knot, de grote baas van de Nederlandse Bank, vindt loonsverhogingen van een procent of zes nog tot daar aan toe, maar  meer, oei, oei, oei, dan ontstaat er volgens hem een loon prijsspiraal.

Gelukkig denkt minister Sigrid Kaag daar heel anders over. Zij heeft daarvan een duidelijk voorbeeld gegeven. Volgens haar dient het salaris van de directeur van het Rotterdamse Havenbedrijf verdubbeld te worden vergeleken met wat de wethouder van financiën in de Maasstad, Maarten Struijvenberg, eigenlijk wil betalen. Hij had de zogenaamde Balkenendenorm in gedachten. Volgens deze norm mogen topambtenaren in Nederland niet meer verdienen dan de premier. Rutte krijgt 223.000 euro per jaar. Dus de directeur van het Havenbedrijf ook. Is Kaag het niet mee eens: er moet zeker twee ton bij. Voor we verder gaan: waar bemoeit ze zich mee? De aandelen van het Havenbedrijf zijn voor 77,83% in handen van Rotterdam en voor 29,17% in die van de staat. Vandaar.

Wethouder Struijvenberg is de beroerdste niet als het om salarisverhogingen van het toppersoneel gaat. Zijn uiterste salarisbod is 354.000 euro. Daar neemt Kaag dus geen genoegen mee. Ze voert daar twee redenen voor aan: anders krijg je de beste niet en directeuren van andere staatsbedrijven krijgen ook zoiets. Dat geldt bijvoorbeeld voor de bekende en goedlachse Rotterdammer  Wouter Koolmees,  die zonder aanwijsbare kennis van zaken aan het hoofd van de NS werd gesteld.

Nu is Sigrid Kaag de politiek leider van een partij die heet Democraten 66 en niet Aristocraten 66. Wij kunnen ervan uitgaan dat zij net als haar geestverwanten een aanhanger is van de gedachte: gelijke monniken, gelijke kappen. Er is kennelijk zulk een gebrek aan liefhebbers voor een baantje als directeur van het Rotterdamse Havenbedrijf, dat je het salaris wel moet verdubbelen. Anders komt er niemand. Of er komt alleen maar een brekebeen. Of je moet der stagiaire een baan aanbieden nog voor zij is afgestudeerd.

Nu geldt dat in onze streek en in heel Nederland vandaag de dag  voor bijna alle banen. Er is een schreeuwend gebrek aan personeel. Voor mijn verjaardag kreeg ik een nacht in een prachtig hotel, waarvan ik de naam niet zal noemen omdat het anders misschien negatieve reclame zou zijn. Hele stukken van het complex waren gesloten vanwege gebrek aan personeel. Sigrid Kaag weet de oplossing; verdubbel de salarissen. Wees op dat gebied concurrerend. Dan kaap je wel personeelsleden weg. Zij geeft zelf het goede voorbeeld.

De vakbonden kunnen uit deze affaire rond het salaris van de directeur Havenbedrijf maar één conclusie trekken: hun looneisen waren veel en veel te laag. Helaas zijn niet alle werkgevers tot het inzicht van Sigrid Kaag gekomen en stellen zij zich op het standpunt van wethouder Struijvenberg. Dan moet er maar gestaakt worden en stevig ook. Ik wil bovendien een actiemiddel aanbevelen dat in Frankrijk wel regelmatig is toegepast maar in Nederland heel weinig: de bedrijfsbezetting. Je hebt Sigrid Kaag aan je kant. Deze in alles consequente vrouw is het beste boegbeeld voor de loonactie. Bedenk: geld maakt niet gelukkig maar handig is het wel. Get out of here and get me some money too. Peggy Lee met de band van Benny Goodman Why don´t you do right? https://www.youtube.com/watch?v=fa5B2jtd3KY