Beluister hier de column

Trouwen, lieve mensen, is een dure liefhebberij. Alles en iedereen zweert samen om er voor te zorgen dat het gelukkige paar zo berooid mogelijk  hun levensgeluk tegemoet treedt. Voor trouwjurken betaal je een godsvermogen. Wat denk je dat een restaurant met disk jockey en een diner tegenwoordig kosten? Of de limousimes voor de gasten. Ik raad daarom alle  trouwlustigen aan de Turkse traditie over te nemen. Tijdens het bruiloftsfeest zitten bruid en bruidegom naast elkaar op een troon. De gasten vormen een lange rij en prikken met spelden bankbiljetten op de jurk van de bruid. Vaak genoeg is er een enthousiaste spreekstalmeester die de bedragen omroept. Dus je kunt niet met een enkel tientje aankomen. Zo betaalt de bruiloft zichzelf en kunnen ook arme echtparen een dag lang de illusie hebben dat zij koning en koningin zijn. Dit is een geweldig systeem dat alleen maar benaderd wordt door de geniale inval van een klasgenoot van mij, een dikke halve eeuw terug. . Hij vroeg mij om hem en zijn verloofde – met de prachtige naam Dolly – te helpen bij het versturen van de uitnodigingen voor de bruiloft. ¨Zijn het er dan zo veel?¨, vroeg ik?  ¨Vijftienhonderd¨, zei hij, ¨De meesten komen toch niet maar dan sturen ze wel een tientje¨. Zijn voorspelling kwam uit. Zo werd de bruiloft met zijn Dolly geen kostenpost maar een opsteker.

Ter zake nu: iedereen verdient aan jonge echtparen. Dat is tot daaraan toe. Maar het bevalt me niet dat gemeentes vooraan staan om ze het vel over de neus te halen. De wet zegt dat je eerst op het gemeentehuis moet trouwen. Daarna mag je pas naar de kerk of de moskee. Dat is al zo sinds de tijd van Napoleon. Je moet dus en het is gedwongen winkelnering. Elke gemeente heeft op een zo ongunstig mogelijke tijd nog wel een half uurtje voor gratis huwelijken maar dat gebeurt dan zonder kraak, smaak of ceremonie, vaak met verschillende paren tegelijk. Voor het overige is het kassa.

In de Hoeksche Waard ben je op vrijdag al gauw meer dan vier en een half honderd euro kwijt. Dit getuigt wat mij betreft van een volledig foute uitzuigmentaliteit. Een trouwerij is binnen een minuut of twintig gepiept. Dat weet ik want ik ben zelf wel eens opgetreden als buitengwoon ambtenaar van de burgerlijke stand. Je hebt de zaal, je hebt de bode, je hebt de ambtenaar die een kort praatje houdt gebaseerd op een voorgesprek met het paar. Er kan muziek zijn uit een versterker. Dat is het wel zon beetje. Het gaat ver daar honderden euro´s voor te vragen. Als je dan toch je burgers uit wil persen, doe dat dan via de gemeentelijke belastingen maar maak het paren met weinig geld niet extra moeilijk. Het lijkt me redelijk twintig euro administratiekosten te rekenen maar dat is wel het matje. Het gaat tenslotte om een verplichting die de overheid de burgers oplegt. Om een wettelijke en economische eenheid te vormen kun je niet om het burgerlijk huwelijk heen. Daar mag naar mijn idee de staat geen slaatje uit  slaan. Wist U trouwens dat alleen voor de kerk of de moskee trouwen wettelijk verboden is? De staat zegt dus niet: aan religieuze huwelijken kunnen geen rechtsgevolgen worden verbonden. Nee, alleen trouwen voor de kerk of de moskee is verboden. De boete voor de geestelijke bedienaar  kan de vijfduizend euro overstijgen. Er is een wetsvoorstel in de maak om ook de trouwlustigen zo aan te pakken. Een stelletje idioten in Den Haag schijnt te denken dat je daardoor gedwongen huwelijken tegengaat.

Hoe dan ook, we zien hier een duidelijk tiranniek en inhalig optreden van de staat. Dat geeft een zuur smaakje aan wa de mooiste dag van je leven moet zijn. Laten we er in hemelsnaam nog maar eentje  nemen op alle bruidegoms en bruiden, in welke samenstelling zij zich ook op het gemeentehuis aandienen. Als het effe kan https://www.youtube.com/watch?v=r_PUlvqAcns