Beluister hier de column

Lieve mensen, ik ben nog net op tijd om U allemaal het beste toe te wensen voor het nieuwe jaar. En natuurlijk ook veel heil en zegen. Als je de journaals een beetje volgt op de televisie, dan weet je meteen: we zullen het nodig hebben want er hangt ons van alles boven het hoofd waarvan we niet weten of het wel kan worden afgewend.

Is Uw stad, Uw buurt, Uw dorp, bijvoorbeeld voorbereid op oorlog? Dat is niet eens zo´n gekke vraag meer. In Oekraine zijn ze aan die toestand al gewend. Heel veel mannen liggen aan het front. Op de straten zijn invaliden een gewoon verschijnsel geworden. Als het aan Geert Wilders en consorten ligt, geven wij de financiële steun aan dat ongelukkige land op. Je hoort steeds vaker dat Zelensky en zijn regering maar eens aan de onderhandelingstafel plaats moeten nemen. Land in ruil voor vrede zou misschien een mooie oplossing zijn.

Een mooie oplossing.

Dan gaan al die Oekraïners fijn weer terug en wordt het vrede.

Vladimir Poetin leert daarmee een belangrijke les: je kunt je doelen bereiken als je maar lang genoeg grootschalig geweld toepast. Die Europeanen zijn te bang om zelf te vechten en als de  bodem van hun portemonnee in zicht komt, laten zij hun bondgenoten in de steek. De kans is groot dat Donald Trump de Amerikaanse presidentsverkiezingen wint en die heeft geen cent over voor Europa. Dan moeten we of bangelijk alle eisen accepteren of ons verdedigen als Poetin tot de aanval over gaat. Aanleidingen genoeg: de Baltische staten kennen grote Russische minderheden van wie de laatste jaren steeds meer aanpassing en integratie wordt geëist. Poetin kan het net als Hitler destijds gaan opnemen  voor onderdrukte Russische minderheden over de grens.

We zouden al lang met Rusland in oorlog zijn als er geen nucleaire afschrikking bestond. In Moskou weten ze: als we rechtstreeks in gevecht raken met navolegers, dan ontaardt alles zonder twijfel in een atoomoorlog. Dan is het met iederéén afgelopen. Valt die dreiging weg omdat de Verenigde Staten de andere kant op kijken, in dat geval wordt het anders. Frankrijk en Engeland zijn weliswaar atoommachtjes maar hun wapenvoorraad valt in het niet bij die van Rusland.

Rotterdam is verreweg de grootste haven van Europa. Mocht het werkelijk tot oorlog komen, is dat een voornaam aanvalsdoel voor Russische raketten en drones. Vanaf de eerste dag van de oorlog. Als Rotterdam niet meer functioneert, wordt de logistiek van de Europese strijdkrachten ernstig verstoord.

Hebt U zich wel eens afgevraagd waar U naar toe moet als de sirene van het luchtalarm een keer geen oefening blijkt? Waar zijn de schuilkelders voor de burgerbevolking?  Is er een bescherming burgerbevolking om evacuaties in goede banen te leiden? Zijn er plannen om in ieder geval de kinderen zoveel mogelijk op het platteland onder te brengen? Niets van dit alles. Er schijnen in Rotterdam bij sommige metrostations nog wel een soort schuilkelders te zijn geweest maar hoe gemakkelijk  je die weer op orde kunt krijgen, blijft onduidelijk. En dan bieden ze ook  nog veel te weinig plaatsruimte. Denk trouwens niet dat je in Strijen of Ouddorp veilig bent.

Ik wil geen angst zaaien of hoongelach maar ik doe het natuurlijk wel. Het is helemaal niet zo gek als gemeentebesturen – ook op het platteland  – eens een inventarisatie maken van mogelijke bedreigingen en wat je zou kunnen doen om je daarop voor te bereiden. Dat is geen overbodige luxe. We hebben weliswaar sinds het wegebben van de laatste covid-epidemie geleerd  bedreigingen zo snel mogelijk te vergeten maar toch. En nu uit die vorige oorlog in Europa toen er ook  vreselijke dingen uit de lucht kwamen een troostend lied: a nightingale sang in Berkeley Square Vera Lynn https://www.youtube.com/watch?v=xTeiYN_Vq6E