Beluister hier de column

Lieve mensen, ik kan zo´n man natuurlijk met naam, toenaam en buurt aan de kaak stellen maar dan zet hij alleen maar zijn hakken in het zand. Terwijl hij eigenlijk de kans moet krijgen  zich in zijn privésfeer te schamen. Bovendien: wat hij flikt is tegenwoordig overal schering en inslag. Dus laat ik het verschijnsel maar in zijn algemeenheid bespreken.

U weet het: we hebben in ons land sinds de tweede wereldoorlog niet zo´n grote woningnood gekend. Als je weinig geld hebt, moet je jaren op een sociale huurwoning wachten. Als je wat ze noemen tot de middenklasse behoort, ben je net zo goed de sjaak. Er is maar een oplossing: we moeten snel en op grote schaal woningen bij bouwen. Al het andere is praatjes voor de vaak, in het bijzonder het racistische gelul dat Nederland vol is en de grenzen dicht moeten. Als de grenzen dicht gaan, wordt er geen schuur meer bijgebouwd want de aannemerij is volstrekt afhankelijk van buitenlands personeel. Hoe komt dat? Dat komt omdat onze vrouwen al een halve eeuw massaal de pil slikken, terwijl we als volk een steeds hogere gemiddelde leeftijd bereiken. Daardoor raakt de bevolkingsopbouw in disbalans en ontbreken voldoende autochtone handen om het werk te doen. Zo eenvoudig ligt dat. De gemiddelde leeftijd in Nederland is 41 jaar en zes maanden, in Indonesië 30,5 jaar en in Brazilië 32,4 jaar. Dan weet U een beetje hoe het zit.

Er moet dus behoorlijk worden bijgebouwd en anders blijft Uw zoon noodgedwongen tot zijn 35e in zijn tienerkamertje wonen. Ook zal het aantal daklozen dan toenemen.

Nederland is een klein land en het kan dus voorkomen dat je een woonwijk voor je deur krijgt. En daarmee kom ik terug op die ongenoemde man. Hij mobiliseert de hele wijk tegen nieuwbouw omdat daardoor zijn privacy wordt aangetast. Zegt hij.

Privacy aangetast? Hij krijgt er gewoon buren bij. Dat is normaal in Nederland. Buren erbij. Toch zie je hoe wijkbewoners  tot aan de Raad van State processen voeren om te voorkomen dat de woningnood binnen hun blikveld wordt bestreden. Daarbij lukt het ze in ieder geval de bouw een paar jaar uit te stellen. En zo blijft de woningnood bestendigd.

Ik heb een beetje een hekel aan zulke mensen. Ik vind dat U zo´n boze wijkbewoner de deur moet wijzen als hij voor de deur staat met zijn petitie. Het is een beetje: ¨Wij zitten lekker met voor en achtertuin. Het lazerus voor de anderen¨. O ja, dit is een vrij land. U hebt geen inspraak over wie er naast U, onder U, boven U of tegenover U woont. Pas bij daadwerkelijke en bewezen overlast zijn maatregelen gewettigd.

Nederland krijgt grote problemen als er de komende jaren niet op grote schaal tijdelijke woningen worden bijgebouwd. Het zou schandalig zijn als mensen die al behoorlijk gehuisvest zijn, dat proberen te voorkomen. Voor dezulken heb ik een geschiedenisles.

Na de bevrijding kende Nederland ook een grote woningnood. Er was weinig geld om bij te bouwen. Daarom besloot de regering de bestaande voorraad eerlijker te verdelen. Er werd per persoon een maximum aantal woon vierkante meters vastgesteld. Had je huis een oppervlakte, groter dan de gezinsgrootte wettigde, dan moest je inwoning nemen. Eigen familie ging voor maar anders wees de gemeente je woningzoekenden toe. Uiteraard deelden zij in de betaling van de huur. Op die manier gaven mijn grootouders van vaders- en moederszijde hun bovenverdieping op. Zo konden mijn vader en zijn broer Aad aan woonruimte komen om hun  gezin te stichten. Gevolg: U zit nu naar mij te luisteren.

Zo kan het natuurlijk ook. En ik zou het maar niet uitsluiten als de situatie  nijpend wordt en de economische oorlog die we tegen Rusland voeren echt gaat bijten. En nu Red Dead Redemption met de Housebuilding song https://www.youtube.com/watch?v=TMQeYF_xOxE