Beluister hier de column

Er valt niet  aan te ontkomen, lieve mensen. We krijgen het studentenprotest tegen het optreden van Israël in Gaza ook bij ons over de vloer. Verschillende organisaties willen demonstreren op Woudestein, de campus van de Erasmus Universiteit in Kralingen. Ze eisen dat deze alle banden met Israëlische universiteiten en wetenschappelijke instellingen verbreekt. Tot zolang zal hun protest duren.

Het bestuur van Erasmus heeft alle studenten en medewerkers per email een overzicht gestuurd van de relaties met Israël.. Daar heeft dan weer Leefbaar Rotterdam zich over opgewonden. Om geheel onduidelijke redenen want de Erasmus Universiteit is geen gemeentelijke instelling. Toch valt deze partij burgemeester Aboutaleb en zijn wethouders lastig met vragen over de mail van de universiteit. Ze vindt het een laffe daad. De academische partners van de Erasmus Universiteit worden zo voor de bus gegooid.

Nu heb ik toevallig verstand van zulke internationale universitaire samenwerkingsvormen want ze maakten meer dan dertig jaar deel uit van mijn werk. En daarom ben ik nu kwaad over de domheid en de onkunde waarmee van alle kanten, van alle kanten dus van die contacten een probleem wordt gemaakt.

Leefbaar Rotterdam gedraagt zich naar zijn verstand. De informatie die de Erasmus Universiteit aan studenten en personeel heeft verstrekt, was altijd al openbaar en voor iedereen te vinden. Het College van Bestuur heeft de gegevens alleen maar op een rij gezet. Dat kan op geen enkele manier kwaad.

Nu moet U weten dat de meeste wetenschappelijke onderzoekers deel uitmaken van internationale netwerken. Ze helpen elkaar bij onderzoek, ze gaan gezamenlijk projecten aan. Ze ontvangen studenten van collega´s in het buitenland en sturen die ook uit. Het zijn meestal kleinschalige verbanden die heel erg lijken op vriendschappelijke relaties. Het zal aan de Erasmus vooral gaan over economische en medische onderwerpen. Daar is niks geheims aan. En Leefbaar Rotterdam maakt zich alleen maar belachelijk met die vragen aan burgemeester Aboutaleb en zijn wethouders. Het  is zenuwlijdersgedrag van het zuiverste water. Al dit gedoe draagt ondertussen  wel bij aan de giftige atmosfeer  rond Israël en Palestina.

De studentenorganisaties staan wat mij betreft net zo goed negatief in de strijd. Ze denken iets voor Gaza te kunnen bereiken door van de Erasmus Universiteit te eisen dat ze alle wetenschappelijke relaties met Israelische instellingen en Israeli verbreekt. Alsof je  universiteiten en  studenten op één lijn kunt stellen met de regering Netanyahu. De protesterende studenten zouden zelf raar opkijken als ze door hun buitenlandse geestverwanten werden geboycot omdat Rutte een racistisch beleid voert of zo. Israël is geen monoliet maar een zeer veelzijdige, veelkleurige en ook multi-etnische samenleving. Door die banden te verbreken isoleer je alle Israëli van de buitenwereld en drijf je ze allemaal op een hoop. Netanyahu zal zeggen: ¨Zie je wel. Ze moeten ons niet.¨

Ik weet een alternatief: de Erasmus Universiteit noch de hogescholen in onze streek onderhouden banden met universiteiten in Palestina, zoals  Bir Zeit in Ramallah. Zelf zoeken zij die samenwerking wel. Bir Zeit is al begonnen  met de voorbereidingen van een groot wederopbouwprogramma van het hoger onderwijs in Gaza. De instellingen hier zouden contact kunnen zoeken met Palestijnse collega´s. Een bijzonder voordeel is dat wij een gevestigde Palestijnse gemeenschap kennen met een kern van vijfduizend mensen in Vlaardingen.

Toen ik nog betrokken was bij de internationale onderwijssamenwerking, waren er verschillende Nederlandse universiteiten die tegelijk samen werkten met Israëlische en Palestijnse instellingen voor hoger onderwijs. Daardoor schiepen zij ook de mogelijkheid voor contacten en overleg tussen Israëlische en Palestijnse wetenschapsmensen. Ze konden over vrede en verzoening praten op een veilige plek zonder dat politici en bovenbazen in hun nek hijgden. Dat is nu meer dan ooit nodig.

Daarom zeg ik; laat de banden met Israël in stand maar ga nauw samenwerken met het hoger onderwijs in Palestina. Denk daarover na terwijl U luistert naar deze  ode over Jeruzalem door de grote Libanese vedette  Fairuz: Al Quds, Als je geen Arabische muziek gewend bent, geef het dan in ieder geval een kans. Laat  je meevoeren. Het is prachtig. https://www.youtube.com/watch?v=vowbT3hqy0o