Beluister hier de column

Lieve mensen, De krankzinnigheid van ons land blijkt uit de kleine voorbeelden. Zij leren ons veel over hoe het hier over het algemeen werkt of liever gezegd niet werkt. Dat heeft  te maken met een overdreven zucht naar  controle en tot het vermijden van alle risico´s. Wij willen niet alleen het heden beheersen maar ook de toekomst aan ons onderwerpen. Niets mag verkeerd gaan. Voorkomen is beter dan genezen. Neem bijvoorbeeld het stukje vrije natuur dat de Dordtse wijk Stadswerven aan het Wantij gaat flankeren. Tegenwoordig laten bouwmeesters zich heel erg inspireren door architectuur en stadsplanning uit de jaren twintig en dertig van de vorige eeuw. Je krijgt dan laagbouw aan lange straten met op zijn best voortuintjes en bomen langs de stoeprand. Dat is niet genoeg groen.

Vandaar dat stuk vrije natuur. Het komt rond de sleephelling en de kraanbaan van de voormalige werf De Biesbosch. Je zou nu denken dat de gemeente er verder niks meer aan doet. Dat is tenslotte het kenmerk van vrije natuur. De natuur kan zijn gang gaan. Dat is in deze dure tijden nu de meeste gemeentes enorme tekorten verwachten, een geluk bij een ongeluk. Het kost ook niks. We zien wel wat er allemaal aan gewassen opschiet en welke dieren zich in het groen zullen vestigen.

Wacht even: de gemeente zit toch niet stil. Langs het water worden maatregelen genomen om oeverzwaluwen tot nestbouw te verlokken. Ook komen er, aldus het AD, holtes voor vleermuizen. OK, niet erg. Een hoop mensen hangen vogelhuisjes in hun tuin hopend dat zij betrokken zullen worden door een schattig koppel gevederde vrienden. Niks aan de hand.

Maar nu is de natuur echt vrij gebleken. Er is een nieuwe bewoner letterlijk opgedoken: een bever heeft het nieuwe natuurgebied ontdekt. Onder de sleephelling bouwde hij een onderkomen en  camoufleerde het zo slim dat mensen er pas maanden later achter kwamen.

Bevers hebben met mensen gemeen dat zij hun omgeving veranderen. Ze wonen graag in natte omgevingen, waar ze uitgebreide burchten bouwen met een ingang onder water. Als het water er niet is, zorgen zij er zelf voor door het aanleggen van dammen en dijkjes.

Het schijnt dat het nieuwe onderkomen onder de sleephelling door de  bever alleen nog maar als rustplaats wordt gebruikt. Maar het kan best zijn dat zich er een heel gezin vestigt dat vervolgens met ferme klauw en tand aan waterbouw gaat doen. Zo gaat dat in de natuur.

Het zal mij overigens benieuwen of dit werkelijk gebeurt. Bevers zijn schuwe dieren die weinig op hebben met menselijk gezelschap. Je hebt best kans dat zij zich niet vestigen als zij merken dat daar langs het Wantij een druk door mensen bezochte zone ontstaat.

Hoe dan ook, de gemeente wil de bever wegjagen omdat die van de vrije natuur iets zou kunnen maken dat niet haar bedoeling is. Dit is typisch de ambtelijke bemoeizucht waar zoveel mensen in ons land een punthoofd van krijgen. Laat die bever. Gelukkig heeft hij een krachtig bondgenoot gekregen in Cor Goosen van de natuurstichting Het Wantij. In het Algemeen Dagblad is hij stevig tekeer gegaan over  de gemeentelijke haat jegens de bever met zijn passantenwoning onder de sleephelling. Ik hoop dat het goede volk van Dordrecht opstaat tegen de tirannie van de gemeente. Dortenaren neem het op voor jullie bever. Laat dat beest zijn gang gaan. Het is al erg genoeg dat mensen een vergunning moeten hebben voor elke steen die ze willen verschuiven. Maak daarvan niet ook zo´n onschuldig knaagdier het slachtoffer. En nu: hup daar is Willem met de Waterpomptang https://www.youtube.com/watch?v=7uNLnTa7qak