Beluister hier de column

Ondanks de komende feestdagen,lieve mensen, wil ik toch een triest verhaal vertellen, net zo somber en grauw als het weer. Ik ga niet als een soort verzet vrolijk doen.

Nee, ik wil het niet over de uitslagen hebben. Daar bent U al voldoende mee doodgegooid. Ik wil vanavond wat gedachten met U delen over mentaliteit, over angst, over mensen die zichzelf niet durven zijn.

In Dordrecht speelt momenteel voor de rechtbank een zaak over chantage. Twee verdachten moeten zich verantwoorden omdat zij een dominee hebben afgeperst. Deze zou 141.404 euro hebben betaald om de publicatie van naaktfoto´s te voorkomen. Hij was beide heren tegengekomen op de datingsite Bullchat. Zoals de naam al zegt is dat een plek waar stieren met elkaar in gesprek raken. Op de welkomstpagina staat: ¨BULLCHAT is een anonieme gay chat waar je kunt chatten met homo´s uit de hele wereld. Je hoeft geen apps te installeren. Het werkt direct op je mobiel en desktop¨. Waar is de dominee? Hij neemt van de week wel veel tijd om zijn preek voor te bereiden.

Het is een akelige kwestie. Zowel het slachtoffer als de twee verdachten ontbraken op de zitting. De  advocaat van de aangeklaagden voerde wel het woord en stelde dat het hier een lening betrof en dat van chantage geen sprake was. De rechter werd daarop nijdig. Hij beval de verdachten in voorarrest te nemen zodat hij ze in persoon kan ondervragen bij een volgende zitting.

Ik wil mij concentreren op de predikant. Jaren lang maakte hij geld over naar een van de verdachten, nota bene een stadgenoot van mij. Hij zat als een rat in de val want als hij niet over de brug kwam, zouden de foto´s naar zijn kerk gaan.

Ik weet niet tot welk kerkgenootschap deze dominee behoorde. Dat is ook niet belangrijk. Waar het om gaat is zijn dubbelleven. God heeft hem als homoseksueel geschapen en hij ziet zich gedwongen dat voor de wereld verborgen te houden. Omdat dit allerlei vervelende gevolgen zou kunnen hebben, wie weet zelfs de maatschappelijke vernietiging. Dit is allemaal het gevolg van het feit dat deze predikant nooit de kans heeft gehad  zoals dat heet uit de kast te komen. Ik heb net een grapje over hem gemaakt. Dat hij zogenaamd zoveel tijd besteedde aan het voorbereiden van zijn preek. Daarmee zette ik hem eigenlijk een beetje weg als schijnheil. Dat is oneerlijk. Deze predikant zat in een geestelijke gevangenis waarin hij uit angst voor de reacties van  de omgeving zichzelf had opgesloten. En misschien geloofde hij wel werkelijk dat Satan hem naar de zonde van de sodomie had geleid. In dat geval werd hij ook nog eens gekweld door de angst voor het vuur van een vermeende hel. Taboes verboden hem liefde en bevrediging te zoeken. Hij deed het toch en betaalde letterlijk een hoge prijs.

En waarom? Horen wij mensen geen respect te hebben voor Gods schepping en op grond daarvan iedereen te respecteren ondanks kleur of geaardheid? Wie zijn wij dat wij een ander  misbaksel durven te noemen? Wat vindtt God daarvan? En waarom denken zoveel mensen nog van zichzelf dat zij een misbaksel zijn? In een behoorlijke samenleving met zelfbewuste mensen kun je anderen niet chanteren met naaktfoto´s. Het is de schaamte van de slachtoffers die de afpersers hun kans biedt. Als iemand jouw verlekkerd de naaktfoto van een ander toont, dan hoor je te zeggen: ¨Nou en?. Hij (of zij) ziet er een stuk beter uit dan jij. Dat is een ding wat zeker is. En verder?¨

Eigenlijk stond daar in Dordrecht onze hele dubbelhartige maatschappij terecht. Dan stuurt de dominee naaktfoto´s. Worden zijn preken daar minder van? Kom toch gauw. En nu mad about the boy, Edward Nelson https://www.youtube.com/watch?v=Bvvq8EPrwdg