Beluister hier de column

Lieve mensen, ik wil het vandaag eens hebben over Numansdorp in de Hoeksche Waard. De meeste mensen kennen deze plaats alleen maar van de wegwijzers op de route naar Flakkee en Zeeland. Misschien heeft U zich wel eens afgevraagd wie die Numan was waar een heel dorp naar is genoemd. Welnu het gaat over mr. Gerard Numan, secretaris van Karel de Stoute en zijn opvolger Maximiliaan van Oostenrijk. Geen kleine jongen dus. Hij was ambachtsheer in het gebied waar later het dorp zou ontstaan.

Numansdorp dus. Ze hebben daar net als in de grote steden ook een daklozenprobleem. In het nabijgelegen Numansdorpse bos slapen twee ontheemden in oude tentjes. De gemeente vond dat een ongewenste toestand. Werden de daklozen dan door boa’s weggedreven, zoals maar al te vaak het geval is? Nee, de gemeente besloot voor hen twee woonunits te bouwen. Dan zijn ze op een redelijke manier onderdak en is Numansdorp van zijn daklozenprobleem af. Iedereen blij.

Dat had je gedacht. Behalve de omwonenden dan. Die zijn bang voor overlast en voor nog iets veel ergers: dat de overwaarde op hun koophuizen verloren gaat. Voormalige daklozen zijn immers geen buren waar je over kunt opscheppen. Die halen de hele buurt naar beneden en daarmee de waarde van de huizen. Het enige voordeel: je kunt misschien met succes tegen je aanslag WOZ in beroep gaan.

Je hoort dat wel vaker: dat de komst van buren die niet op je lijken, slecht is voor de woningwaarde. Het argument wordt ook altijd naar voren gebracht als de overheid statushouders en asielzoekers ergens onder wil brengen. Dan wordt de inmiddels obligate demonstratie gehouden. Dan verschijnen “bewoners” in beeld die klagen over de teloorgang van de democratie waarmee zij in het algemeen bedoelen dat niet precies gebeurt wat zij willen. En ze hebben het over de waardedaling van hun huis.

Daklozen, asielzoekers, mensen met een kleurtje, die zijn funest voor jouw plannen om je huisje voor een woekerprijs te verkopen waarna je dan in Spanje of Frankrijk een nieuwe en veel grotere behuizing  koopt. Je klaagt daar dan de rest van je leven over het feit dat die Fransen of die Spanjolen niet van plan zijn zich bij jou aan te passen en geen woord Engels spreken en ook anderszins niet enigzins buiten de deur. Dat plannetje gaat door de komst van die daklozen mooi niet door.

Mensen die er zo over denken, vergeten een belangrijk ding. Luister goed naar mij want het kan je veel geld opleveren, zeker tienduizenden euro’s.

Die waardedaling is hun eigen schuld. Ze praten elkaar aan dat de komst van mensen die qua inkomen, levensstijl of huidskleur, niet op hen lijken, slecht is voor de prijs van je huis. Hun vooroordelen zijn daar verantwoordelijk voor. Zij praten elkaar de armoede in. Ze doen het zelf. Als je onbekenden van buiten niet zo zou wantrouwen, zag het prijskaartje bij de makelaar er heel anders uit.

De kans is de groot dat de gemeente de komende weken bij jou in de buurt statushouders en asielzoekers wil vestigen. Dat is het onontkoombaar gevolg van de besluiten die de regering afgelopen vrjidag heeft genomen. De nood is hoog. Het rijk oefent grote druk uit. Wat belangrijk is, Den Haag trekt ook de portemonnee. Roep dan geen moord en brand. Loop niet onmiddellijk te hoop. Hang de buurt niet vol met onberaden spandoeken. Daardoor schep je ongunstige publiciteit. DAN gaat de waarde van je woning pas naar beneden. Dat heb je dan – nogmaals – zelf gedaan. Die asielzoekers hebben er part noch deel aan. Als je zelf gaat beweren dat het allemaal agressieve jongemannen zijn en veilige landiers, zakkenrollers, winkeldieven, dan roep je het geldelijk noodlot over je zelf af. Dan schrik je kopers af. Je jaagt ze weg Stel je hart liever voor ze open en zorg dat bewoners van de buurt en het AZC aan elkaar wennen. Heus, dat is goed voor de woningwaarde. En dan nu Liza Minelli met Money want daar gaat het uiteindelijk in de grond altijd om: geld https://www.youtube.com/watch?v=4JDWJzKYfdc