Beluister hier de column

Lieve mensen, het dorp Piershil op de Hoeksche Waard telt ongeveer achttienhonderd inwoners en zeven rijksmonumenten waaronder de fraaie zestiende-eeuwse kerk. Het is de geboorteplaats van Willem Tichelaar, die in het rampjaar 1672  een grote rol speelde bij het afslachten van de gebroeders De Witt in Den Haag. Je kunt nog een vinger van Jan de Witt bekijken in het Haags historisch museum. Tichelaar kreeg later een pensioen van stadhouder Willem III.

Sindsdien bleef Piershil in de luwte van de geschiedenis maar daar is de laatste weken een abrupt einde aan gekomen. De bevolking is verscheurd in twee kampen. Het gaat om een dorpse kwestie maar die speelt tegelijkertijd op tal van manieren net zo in heel veel steden wijken en dorpen. Daarom is heet volgende een zaak van  Piershil overstijgend belang.

De twistappel is een voetbalkooi. Die werd druk gebruikt door de jeugd  en daar begonnen buren over te klagen. Ze hoorden niet de vrolijke kreten van jonge voetballertjes en de doffe klappen van schoenen die de bal raken maar geluidsoverlast. Hun jonge dorpsgenoten vormden hangjeugd. De klagers haalden verhaal bij de gemeente Hoeksche Waard en kregen gelijk. De kooi is afgebroken. Er komt een veldje aan de rand van het dorp. En misschien zal de kooi ooit herrijzen op een plek ver van alles en iedereen.

Dit heeft bij velen in Piershil kwaad bloed gezet.

Zulke kwesties komen steeds vaker voor. In Rotterdam klaagden bewoners van een complex voor senioren over het lawaai dat zij verwachtten van een kinderspeelplaats. Het leidt over het algemeen tot een scheiding der geesten en een verziekte sfeer tussen buurtgenoten. Als je niet tegen het geluid van spelende kinderen kunt, moet je maar in een hutje op de hei gaan wonen luidt de kritiek van  buren die niet zo gespitst zijn op het signaleren van overlast. En die niet zo panisch zijn van hangjongeren.

Er wordt wel eens gezegd dat de mensen steeds lichtgeraakter worden en weinig meer van elkaar accepteren. In termen van deze tijd: ze hebben een kort lontje en je komt op straat genoeg driftkikkers tegen die ook nog durven zeggen dat ze ¨nu eenmaal¨ zo´n kort lontje hebben. En dat jij er maar aan moet wennen..

De klagers in Piershil willen niet de levendigheid van een kinderrijke gemeenschap maar de stilte van het kerkhof. Laat ze dat goed beseffen. En tegelijk wat de gevolgen zijn van hun overwinning. De Voetbalkooi is verdwenen maar de gebruikers allerminst. Die lopen nu met hun ziel onder de arm door de buurt. Ze zullen ongetwijfeld snel een nieuwe plek vinden om elkaar te ontmoeten, ditmaal niet om te voetballen maar om zich gezamenlijk te vervelen. Dan krijg je pas echt hangjongeren. De gemeentebestuurders van de Hoeksche Waard in het verre Oud Beijerland, waar naar verluidt alleen maar mensen met een hoge borst wonen die zich verheven voelen boven de rest van het eiland, die bestuurders hebben zich niet van hun beste wijze laten zien. Ze namen een besluit dat geen problemen oplost maar er nieuwe bij schept. Ze hebben de jeugd van Piershil bovendien laten zien dat die niet echt meetelt.

Jammer dat het zo moet gaan en dat het op steeds meer plekken zo afloopt. Niks mag. Alles is verboden. Ieder moet op kousenvoeten over het trottoir lopen. Nou ja, toen ik nog naar de lagere school ging was voetballen helemaal verboden, niet met het oog op het lawaai maar omdat we misschien een ruit zouden in kinkelen. Juten namen onze bal zonder genade in beslag.

Dat was ook niks. Toch hoop ik dat bij alle Piershilse klagers de tv uitvalt zodra het EK begint. Dat hebben ze dik verdiend als ze de jongeren van het dorp hun eigen potje voetbal misgunnen. En nou André Hazes: Nederland houdt van Oranje. https://www.youtube.com/watch?v=lteRJkF8pEo