Beluister hier de column

Lieve mensen, op gevaar af dat ik vervelend wordt, gaan we het vandaag eens over daklozen hebben. Maakt U zich geen zorgen, het zijn er ditmaal maar twee. Ze kregen allebei de nodige aandacht in het Algemeen Dagblad en wat ik hier over ze meldt komt voornamelijk uit de journalistiek van onze streekkrant.

De eerste is Orwin Gomes. Zaterdagmiddag schitterde hij als King Orwin op het Rotterdamse Zomercarnaval. Met zijn verenpak maakte hij grote indruk.

Maar deze koning leeft op straat. Orwin heeft het als jong homoseksueel niet altijd even gemakkelijk gehad in zijn geboorteland Aruba. Toch zag hij kans zich te ontwikkelen tot professioneel danser. In Nederland volgde hij de Groningse Dansacademie. Hij geeft nu zumba en aqua arobic lessen op de sporschool David Lloyd. Ook brengt hij op lagere scholen kinderen in contact met de dans.

Dan verdien je in Rotterdam niet genoeg om een onderdak te kunnen betalen. Orwin zwerft een beetje rond. Hij slaapt nu eens bij de ene, dan weer bij de andere vriend op de bank. De o zo sociale gemeente zal hem wel als zelfredzaam beschouwen. Om iets te huren in de vrije sector zijn in Rotterdam voor de meeste mensen twee salarissen onontbeerlijk. Orwin blijft dus dakloos tenzij hij een liefde van zijn leven ontmoet met een behoorlijk inkomen.

Zo is het leven in Nederland.

Van de andere dakloze ken ik de naam niet. Hij is verleden week in Barendrecht gevonden.

Dit is het verhaal.

Aan de Van Riedevliet in Barendrecht staat een appartementencomplex van de woningbouwvereniging Patrimonium. Huurders vonden verleden week dat er wel veel bromvliegen rond zoemden op de kelderverdieping. Ook hing er een vreemde lucht. Patrimonium kreeg verleden week twee maal een klacht. Medewerkers gingen op onderzoek uit. De deur van een kelderbox was van het slot. Daarachter lag een lijk in staat van ontbinding. De politie kwam erbij. De overledene had blijkbaar geen identificatie op zak. Het zal moeite kosten zijn identiteit te achterhalen.

Toch hebben bewoners een sterk vermoeden dat het hier om een jonge man gaat die een tijdje terug door Patrimonium wegens huurschuld op straat is gezet. Hij zou – zo gaat het verhaal – stiekem zijn toevlucht hebben gezocht in een kelderbox. Dat had niemand gemerkt, tot die bromvliegen op het lijk af kwamen. Heel Barendrecht is verbijsterd. Deze welvarende forenzengemeente heeft tot nog toe niet tot nauwelijks met dakloosheid te maken gehad. Woningcorporatie Patrimonium heeft zich kennelijk na de uitzetting niet om de huurder in kwestie bekommerd. Als hij de overledene is natuurlijk. En anders ook niet.

Dat Patrimonium wijst op een protestants christelijke achtergrond. Je hebt een aantal woningbouwcorporaties van die naam in heel Nederland. Patrimonium is ook de oude naam van het Christelijk Nationaal Vakverbond. De samenhang is duidelijk. Het bouwen van betaalbare woningen werd in christelijke kring gezien als een sociale en maatschappelijke plicht. En men toog in dat kader zelf aan het werk in plaats van meewarig te doen over ministers die hun plicht zouden verzaken. Een goed verstaander heeft maar een half woord nodig.

Over die christelijke achtergrond is niets meer terug te vinden op de website van Patrimonium Barendrecht. Het is echt een organisatie geworden van deze tijd.

Dit is zo ongeveer wat ik van de week te vertellen heb. Ik kan er  natuurlijk wel  een moraliserend eind aan breien maar dat doe ik liever niet. Deze twee inkijkjes in de staat van het vaderland zijn mij genoeg. In plaats daarvan sluit ik af met een lied over iemand die fundamenteel boos is geworden. . Hij leefde aan de andere kant van de wereld. Hij heette in het echt Virgulino Ferreira da Silva maar stond bekend als Lampião. Dat is de lichtflits die je uit de loop ziet komen als een Mauser geweer wordt afgeschoten. Het lied gaat natuurlijk ook over zijn geliefde Maria Bonita. Die was eveneens fundamenteel boos . https://www.youtube.com/watch?v=3xlcxzdIihU