Beluister hier de column

Lieve mensen, de kans wordt steeds  groter dat het U ook overkomt: ´s-nachts zit U rechtop in bed vanwege een zware knal die de ruiten laat rinkelen en misschien zelfs vernielt. Bij een buurman is voor de deur een bom ontploft.

Aanvankelijk gebeurden dit soort zaken vooral in Rotterdam en andere grote steden. Tegenwoordig breidt deze nieuwigheid zich steeds verder uit. Bij mij in Schiedam is het nu ook al enkele malen voorgekomen. Als het zo doorgaat, kunnen straks alle gemeenten in ons uitzendgebied van dit fenomeen meegenieten.

De daders ontsnappen en als ze toch gepakt worden zijn het meestal minderjarigen of jongvolwassenen die er geen idee van hebben wie de werkelijke opdrachtgevers zijn. Ik zou bijna zeggen: de daders liggen op het kerkhof maar dat is natuurlijk niet zo. Ze komen er waarschijnlijk wel vroegtijdig terecht als ze zich blijven  inlaten met zulke opdrachtgevers uit het criminele circuit. De politie vermoedt dat er vaak conflicten tussen drugsbendes aan ten grondslag liggen. Als jij nog een bonnetje hebt staan van zo´n cocaïnebaas, ontploffen er bommen totdat je over de brug komt.

Maar dat is lang niet altijd het geval. Verleden week nog kreeg een Delftse huisvader een half jaar omdat hij een bom had geplakt aan de deur van een handelaar die hem een kapotte scooter had aangesmeerd. Basis van de helse machine was een cobra. Je kunt met zwaar vuurwerk een heel effectieve bom samen stellen. Daar hoef je geen expert voor te zijn als zal menig amateur bommenconstructeur het met verlies van zijn vingers moeten bekopen. Zo´n aanslag kan dus een wraakneming zijn. Ook kan er chantage aan ten grondslag liggen.

Dat komt door de neiging van burgemeesters  de veiligheid van de omwonenden voorop te stellen. Als dan de opdrachtgevers van de bomaanslag niet opgepakt kunnen worden, willen zij de reden om er een te leggen wegnemen. Je verzegelt officieel het aangevallen pand. Dan kan niemand er nog wonen of zijn bedrijf uitoefenen. De betreurde burgemeester Van der Laan van Amsterdam is daarmee begonnen. Als een of andere gek een granaat aan de deur van je kroeg hing, kwam deze burgervader meteen met een sluitingsbevel. Hier in onze streek zie je dat ook gebeuren.

Het overkwam bijvoorbeeld Leo van Leeuwen, exploitant van een familiebedrijf in recycling – een sloperij dus – aan de Doklaan in Charlois, een wijk in Rotterdam-Zuid. Hij kreeg een paar maal met bommen te maken, eerst voor de deur later ook op zijn terrein, Na de derde aanslag moest hij veertien dagen dicht van de gemeente. Meneer van Leeuwen kon zijn bedrijf niet meer uitoefenen. Zijn werknemers moest hij noodgedwongen naar huis sturen. Dat kostte hem enorm veel geld. Van Leeuwen dacht erover om op de gevel een groot spandoek te hangen met het opschrift ¨Misdaad loont¨. Maar eerst probeerde hij bij de rechter heropening van zijn bedrijf af te dwingen. Helaas:  die had het druk en heeft pas over veertien dagen tijd voor Van Leeuwen. Dan eindigt ook de door de gemeente Rotterdam  opgelegde sluiting en heeft hij niets meer aan een uitspraak, ook als hij wint.

Daarom heeft hij reden genoeg dat spandoek met ¨Misdaad loont¨ alsnog  op te hangen. Chanteurs hebben goud in handen als de overheid hun karwei afmaakt en omdat ze de veiligheid in de buurt niet kan garanderen, de tent van het slachtoffer op slot draait. Let wel: die ontvangt geen enkele compensatie. Als een verzegeling van je huis je dakloos maakt, moet je zelf maar zien waar je met vrouw en kinderen slaapt. En er is zeker geen vergoeding  voor bedrijfsschade. Dan wordt het verstandig maar een deal te sluiten met de bommenleggers. Dat is altijd goedkoper dan de politie en de gemeente erbij te halen. Want die zullen zich in de praktijk tegen jou keren.

Mag ik dit een misstand noemen? Ja, dit mag ik een misstand noemen. Laten we desondanks eindigen met een vrolijk lied over een bom. Je moet wel weten in het Amerika van vroeger betekende bombshell ook lekker stuk. Beluister uit 1943 de rumba She is  a bombshell from Manhattan. Linay Romay met het orkest van Xavier CugatHijl leidt het nummer zelf in. https://www.youtube.com/watch?v=haaO8Xxa6n0