Beluister hier de column

Lieve mensen, Burgemeester Ahmed Aboutaleb heeft jaren terug wel eens gezegd dat in zijn gemeente niemand onder de brug zou moeten slapen of woorden van gelijke strekking. Ze zijn allang verklonken die woorden of men heeft in de Maasstad een nieuwe manier gevonden om dit te voorkomen: overlaad daklozen met boetes. Dan rotten zij vanzelf wel op uit Rotjeknor. Wie aan de openbare weg slaapt, kan een boete krijgen, zeker als je eerst een soort tentje opzet. In de eerste tien maanden van 2022 zijn al 650 bedelaars geverbaliseerd.

Ik begrijp dat niet, vooral niet van die bedelaars. Die mensen hebben geen cent te makke en dan moeten zij toch een bekeuring betalen. Dat kunnen ze niet en dus – dus dus – treedt onmiddellijk een extra boete- en verdubbelingssysteem in werking zodat ze alleen maar dieper in de shit terecht komen. Het is zelfs mogelijk dat je voor dit soort dingen in een soort gijzeling wordt genomen. Je zit dan de boete niet uit. Die blijft gewoon staan.

Het is het zoveelste voorbeeld van de lege handen waarmee de overheid tegenwoordig staat als ze geconfronteerd wordt met een sociaal probleem. De gedachten gaan uit naar een of ander type van de gemeente dat bij je thuis aan de keukentafel zogenaamd komt praten over je zorgvraag en dan allereerst gaat kijken of de aanvrager niet het eigen netwerk of de familie kan inschakelen. Mind you, het gaat dan vaak om bejaarden die minstens een halve eeuw netjes belasting en premie hebben betaald. Nu worden zij op deze manier afgescheept.

Je ziet soms tweets van wijkagenten en andere handhavers die met een zekere gretigheid vertellen hoe ze weer eens een buitenslaper hebben opgejaagd. Wees er maar trots op. Zeker boa´s behoren tot de slechtst betaalde overheidsdienaren. Ze lopen grote kans zelf in de problemen te komen als de energiemaatschappij wil afrekenen. Voor ze het weten, slapen ze zelf op straat omdat de rekening voor gas en  licht een schuldencarrousel op gang heeft gebracht. Je kunt toch ook de andere kant op kijken als er iemand ergens ligt te slapen.  Ik bedoel: wees geen uniform. Wees een mens.

Wie wat dat betreft ook op de toppen van zijn kunnen functioneert, is het raadslid Simon Ceulemans. Hij is zowel actief in Leefbaar Rotterdam als in Ja21 en hij heeft een obsessie met asielzoekers.  Tot mijn verbijstering is hij door de Rotterdamse politieke pers genomineerd als beste raadslid van het jaar. ¨Daklozen die in bosjes, parken en portieken slapen en wooncomplexen binnendringen. Het probleem is heel groot¨, zegt hij. Stelt hij nu de versnelde bouw van noodonderkomens voor? Nee, Ceulemans houdt vol dat er voor alle daklozen onderdak is als je maar eerst de Oost-Europeanen onder hen het land uit zet. Dat eerste is een boude bewering, dat andere houdt een belangrijke waarheid onder de pet. Oost-Europeanen werken vaak onder slechte en onbeschermde voorwaarden in ons land. Als zij hun baan verliezen, worden ze meestal meteen op straat gegooid vooral als het uitzendbureau tegelijk greep heeft op baan en bed. Daar heeft Ceulemans het niet over, jager als hij is.  Hij is van het oppakken en afvoeren. Uiteraard staan er wat het realiseren van dit voornemen betreft, wetten in de weg en praktische bezwaren maar die doen er niet toe. Als mensen zonder huis of haard het leven maar zuur genoeg wordt gemaakt, zijn Ceulemans en zijn achterban tevreden.  Jij bent OK, buiten hangt het grauw rond dat je eronder moet houden. Nog steeds slapen de mensen op straat maar Ceuelemans heeft ze toch maar mooi de wacht aangezegd.  Nare tijd. Toch een gelukkig 2023 toegewenst. En U krijgt een lied in het Latijn te horen. De studenten van Krakau uit het verdoemde Oost-Europa zongen het in de vijftiende eeuw als zij aan het eind van het jaar hun koning kozen. Die koning werd later de zondenbok voor alle overlast die zij aan de openbare weg veroorzaakten. Heel mooi en treffend https://www.youtube.com/watch?v=k-su0Opsslk