Beluister hier de column

De laatste dagen, lieve mensen, moet ik steeds denken aan de profeet Daniël uit het Oude Testament.  Daniël dan moest bij koning Nebukadnezar komen omdat die had gedroomd van een reus met een gouden hoofd, een zilveren borstkas, ijzeren benen en lemen voeten. Wat betekende dat? Het was zijn rijk, verklaarde Daniël. De koning dacht er het zijne van maar nam verder geen maatregelen. Wat dat betreft leek hij het demissionaire kabinet wel en de partijleiders die met informateur Putters niet spreken over de problemen maar over de vorm van hun mogelijke samenwerking.

Jaren later moest Daniël opnieuw stante pede naar het paleis komen, waar de nieuwe koning, Belsjassar, een enorm feest aanrichtte. Toen verscheen er uit het niets een stift die op de muur schreef mene mene tekel Ufarsim. Als U op de christelijke school hebt gezeten, kent U het wel. Daniël moest uitleggen wat het betekende en hij vertelde dat het uit was met het rijk van Belsjassar. Diezelfde nacht viel zijn hoofdstad Babylon.

Vindt U het gek dat ik daaraan moet denken als nu ineens out of the blue een groot rapport verschijnt dat aanbeveelt alle woningbezitters op te dragen een onderzoek te doen naar de fundamenten van hun huis. Omdat de kans groot is dat het daarmee ernstig mis loopt. Zo´n onderzoek kost minimaal 5000 euro. Herstel van de fundamenten is mogelijk maar dan ben je al gauw een ton euro lichter. Geen wonder dat veel mensen bang zijn dat binnen nu en een aantal jaren het mene tekel  op hun muren verschijnt en daarom de boel maar liever negeren, net als koning Nebukadnezar deed met dat alarm van de lemen voeten. Tot het niet meer gaat.

De nationale media gaven de toestand in de Rotterdamse wijk Kralingen als sprekend voorbeeld. Ik weet niet hoe U er over denkt maar tot nog toe was een woning in Kralingen iets om jaloers op te zijn. Kralingen was tenslotte een reservaat voor rijkelui. Vroeger had de wijk wel een armoedige keerzijde – in de omgeving van de Goudse Rijweg – maar die is voor het allergrootste gedeelte met de grond gelijk gemaakt. Nu zitten die Kralingers mooi met de gebakken peren. Ze worden straks gedwongen tot een fundamentonderzoek en bij hen leidt dat waarschijnlijk tot een fatale conclusie: dan zakt de verkoopwaarde van hun huis met tienduizenden, zo niet meer dan honderdduizend euro. Zo gaat de overwaarde van de ene op de andere dag in rook op.

Hoe zou het met mij wezen? Ik woon in een flat uit 1958, die ik zelf heb zien bouwen want ik woonde als jongetje daar min of meer schuin tegenover. Er gingen enorme betonnen heipalen de grond in. We bleven daar als kinderen vaak bij kijken als we op jacht waren naar plastic buizen om als blaaspijp te gebruiken voor onze papieren projectielen. Het tsjak boem van de heimachines begeleiddenin die wederopbuwjaren ons dagelijks leven. Dat hoor je in deze vooruitschuiftijd niet meer. Ik vertrouw dan ook op de palen én hun houdbaarheid want ze moeten het flatgebouw nu al meer dan zestig jaar torsen. En tegelijk met al die berichten hoor je dan dat de ons beloofde twee kerncentrales beter niet gebouwd kunnen worden omdat het elektriciteitsnet al die stroom niet aan kan. Net als met zonnecellen op warme dagen.

Ik zie wel wanneer het mene tekel op mijn muur verschijnt. Als ik voor die tijd niet dood ben tenminste.

Hoe dan ook, dat verhaal over die fundamenten en het wegzakkende Kralingen zijn toch wel heel maatgevend voor deze tijd, waarin zoveel op losse schroeven is komen te staan. Dit is geen lekker decennium, lieve mensen en ik denk wel eens dat die covidperiode de voorbode was van nog veel meer ellende . En dat van die pandemie , dat zijn we eigenlijk toch al lang  vergeten. Ook niets van geleerd. Dat is de Nebukadnezar in ons ten voeten uit. Laat maar zitten. Maak je niet druk. Fluit in het donker https://www.youtube.com/watch?v=d-diB65scQU