Beluister hier de column

Lieve mensen, wie weet koestert U mooie herinneringen aan de gezelligheid van kerstmis. U hebt genoten van de familiekring. Of U hebt de vrije dagen gebruikt voor bezinning. Het kan ook zijn dat U een zucht van verlichting slaakt omdat U deze stormkaap heelhuids hebt gerond. Het water is nu even rustig. Straks moet U over wilde golven koersen langs de rotsen van het oude jaar. Maar daar komt U ook wel weer overheen. Zelf heb ik vroeger wel eens plannen gekoesterd om de feestdagen door te brengen in Bangkok of Kairo, in ieder geval ergens waar niemand zich om christelijke feestdagen bekommert maar in de praktijk is het daar nooit van gekomen en uiteindelijk bleek kerstmis dan best genoeglijk. Dit was ook nu weer het geval hoeveel een weekend van vier dagen – zeg ik goddeloos – toch wel een beetje veel  van het goede is . Hoe dan ook, de meesten van ons zitten vandaag om uiteenlopende redenen lekker in het vel. Tenzij de kater eindeloze vormen heeft aangenomen. Grote kans trouwens dat de baas de tent  tot twee januari gesloten houdt. Dat is dan een lekker vakantietje.

Uitslaapweek behalve natuurlijk voor de agenten, het medisch personeel, de chauffeurs, de machinisten, de conducteurs, de werkers die zorgen voor stroom en gas, en alle anderen voor wie een aaneengesloten rij vrije dagen eind december geen optie is. Juist deze mensen verdienen ons aller waardering. En natuurlijk ook de boa´s, die hun best doen en steevast van het knorrige publiek de schuld krijgen als ze door de gemeentelijke politiek weer eens met een domme of onmogelijke opdracht de  straat op zijn gestuurd . Al dezen wens ik een gezegend 2024 toe en dat zij als ze in de loterij spelen, eindelijk eens een behoorlijke prijs winnen.

Oef, dat is een lange inleiding voor wat ik  eigenlijk wilde zeggen: niet terugblikken maar vooruit kijken. Morgen is het Onnozele Kinderen. Dan herdenkt de katholieke kerk de peuters van Betlehem, die koning Herodes  dood liet steken in de hoop zo ook Jezus een kopje kleiner te maken. Hij had gehoord dat deze de koning der Joden zou worden en die kroon wilde hij graag voor zijn familie behouden. Van wie had hij dat dan gehoord? De wijzen uit het oosten, de drie koningen, hadden ten paleize hun mond voorbij gepraat. De opzet van Herodes mislukte want Jozef en Maria waren met de kleine Jezus tijdig naar Egypte gevlucht. De onnozele kinderen zijn door de katholieke kerk collectief heilig verklaard. Er is genoeg bittere realiteit die de onnozele kinderen van nú in herinnering roept, maar daar wil ik het niet over hebben. Dat gebeurt dezer dagen genoeg. Ik wil het over hun moordenaar Herodes hebben. Dat is natuurlijk de kwaaie pier. Wij wijzen hem en alles waar hij voor staat af. Toch: schuilt er in het diepst van onze ziel niet ook een Herodes? Deze koning dankte zijn positie aan zijn boezemvriend keizer Augustus, die hem kende als een charmante man en een volstrekt betrouwbare bondgenoot. Thuis in Jeruzalem maakte deze toffe meer korte metten met iedereen die hij ervan verdacht zijn positie te bedreigen. En daar was niet veel voor nodig. Dit doet sterk denken aan mensen die met hun gelijken en vooral de boven hen gestelden hartelijk omgaan maar hun ondergeschikten constant op hun tenen laten lopen want het is nóóit, nóóit goed. Het zijn pluimstrijkers naar buiten maar aan de binnenkant kan er geen compliment af. Tegelijkertijd zijn ze steeds op hun hoede: je hoeft niet paranoïde te zijn, denken ze, om te weten dat iedereen je altijd in de luren wil leggen. Zulke mensen zijn ook aanhangers van het adagium: ¨De goeien moeten onder de kwaden lijden¨ en ¨Waar gehakt wordt, vallen spaanders¨.

Je hoeft niet per se een kindermoord uit te laten voeren om toch bij tijd en wijlen een Herodes te zijn. Misschien is dat een goed voornemen voor 2024. Dat wordt gezien de onzekere situatie op allerlei gebied een jaar waarin we elkaar meer dan ooit nodig zullen hebben. Laten we met zijn allen proberen de Herodes in ons te bedwingen, ook al is het maar een klein Herodesje. Ik beloof: ik zal het zelf ookdoen. En dan nu: wat ga je doen met oudjaar? https://www.youtube.com/watch?v=EFIgMlBcKAs