Beluister hier de column

Lieve mensen, U weet het vast wel: de BCC is failliet. Daarmee verdwijnt weer een bekend logo uit de winkelcentra  want de BCC was best zichtbaar in onze contreien. Misschien nog wel meer dan de Mediamarkt. Je kunt daar je schouders over ophalen maar toch is het maatgevend voor wat er met onze winkels gebeurt.

Die BCC komt eigenlijk uit de hoofdstad. In 1945 begon ene Herman Bakker – de kop ongetwijfeld vol van bevrijdingsenthousiasme – in Amsterdam een radiowinkel. Het duurde een jaar of twintig voor er echt schot in de zaak kwam. In 1962 ging een tweede filiaal open. In 1969 hield de oude Herman er mee op. Hun zoons herdoopten het familiebedrijf in Bakker Cash and Carry, afgekort BCC. Daarna ging het snel. De broers concurreerden op prijs. Dat cash and carry betekende: afrekenen en meenemen. In de loop der tijd is het aantal filialen tot 57 gegroeid.

De familie Bakker had zich in 1997 al laten uitkopen door een Engelse elektronicaketen die voet aan de grond wilde krijgen in Nederland. Daarna is BCC  in 2016 opnieuw overgenomen, ditmaal door de Franse Fnac. Wie wel eens in Antwerpen, Brussel of Parijs is geweest, kent de enorme boekwinkels van dit concern. Het bleek al gauw een miskoop en in 2020 werd de hele keten  voor een euro of zo verkocht aan de Nederlandse Mirage Retail Group.  Die heeft ook Blokker en Intertoys in handen.  Mirage heeft BCC dus aan het faillissement prijs gegeven.

Nu komt mijn stelling: de kiem van de ondergang is in 1969 al gelegd door de zonen Bakker met hun Cash and Carry formule. Dat gaat uit van korte relaties met de klanten. Die komen binnen. Die geef je de indruk dat ze bij jou voordelig uit zijn. Daarna afrekenen en wegwezen. Dat is een heel andere benadering dan die van de oude vader Bakker. Hij had een klassieke zaak voor apparaten met een stekker. Hij voerde gerenommeerde merken. Hij gaf goed en uitgebreid advies. Hij kwam de apparatuur zelf installeren. Hij verleende service en liet je niet  aankloten met je gebruiksaanwijzing. Mijn vader kocht destijds – zestig jaar terug – radio, televisie, stofzuiger, wasmachine en koelkast bij Radio Bob, de winkel van mijnheer Snijders. Ik weet nog dat hij de televisie kwam neerzetten. Hij wees op een afstemschaaltje dat ogenschijnlijk geen doel had. ¨Kijk, hij is al voorbereid voor als er ooit een tweede net komt¨, zei meneer Snijders. Mijn ouders hadden niks met afbetalingszaken  want daarrnee kwam je alleen maar in de problemen. Na de millenniumwisseling bekende mijn moeder: ¨Je vader heeft die TV niet ineens betaald hoor. Hij is nog vier maanden honderd gulden ween brengen naar mijnheer Snijders¨.

Van dat zakelijke model namen de zonen Bakker afscheid. Het bracht ze rijkdom en  groei. Ze hebben het familiebedrijf tijdig over weten te doen aan een groot concern, dat alleen in winst en omzet op de korte termijn dacht. Het leek allemaal goed te gaan tot de webwinkels kwamen. Nu is het een kwestie van thuis op je computer kijken, betalen en dan word je bestelling thuis gebracht. Waarom zou je dan nog naar een winkel gaan om daar door een of ander jongmens zonder bijzondere kennis van zaken zo kort mogelijk te woord te worden gestaan? Sommige mensen gaan nog even kijken naar wat ze straks op het internet willen bestellen. Daar blijft het dan bij. Zo gaat de cash and carry failliet wegens totale overbodigheid.

Bij mij achter zit nog een elektronicawinkel volgens het model Snijders. Die houdt zich prima staande want de eigenaar en zijn oude vader weten wat ze verkopen. Daar heb je wat aan. De meeste grote winkelcentra zijn in handen gevallen van grote concerns waar het een kwestie is van betalen en oprotten. Als U in een kleine kern woont met familiebedrijven die zich nog van vader op  zoon en van moeder op dochter weten te handhaven, dan begrijpt U waarom ze overeind blijven. Ze weten in zo´n zaak waar ze het over hebben. En je kunt ze vertrouwen.  En nu Charles Trenet met Ménilmontant. Dat is het 20e arrondissement in Parijs. Daar zijn de buurtwinkels vervangen door hippe toeristenonzin. Hebben we bij ons in de streek dan weer géén last van. Menilmontant https://www.youtube.com/watch?v=RgtA7FOs90k&list=PLKnfmTQwNxhXKF4KtN8pWv9EDoCuKn6Ki