Beluister hier de column

Lieve mensen, U weet het zelf. Het hangt er een beetje van af waar U woont of U veel van die omgekeerde vlaggen ziet. Bij mij schuin aan de overkant van de singel woont een typische boze jonge Nederlander, die er eentje op zijn buitenmuur heeft uitgespreid. De volgende zie ik pas in de metro naar Hoek van Holland. Die hangt aan een balkon op de Parallelweg een stukje voorbij halte Vlaardingen Centrum. Voor een omgekeerde vlaggenzee moet ik de televisie aanzetten.

In de Alblasserwaard is het anders. Daar wappert de omgekeerde driekleur ten teken van de algemene onvrede want er waren er honderden te zien in Alblasserdam en Papendrecht. Dat zijn geen boerendorpen maar industrieel georiënteerde plaatsen. Dat geldt trouwens voor de hele strook langs Noord en Merwede.

Nu denken de gemeentebestuurders van de waard in meerderheid nog steeds dat de overheid het zwaard niet tevergeefs draagt, zoals de apostel het al tweeduizend jaar terug formuleerde. Daarom trokken zij een wenkbrauw op bij het zien van zoveel omgekeerde vlaggen. En zij namen maatregelen. De burgemeester van Alblasserdam  verklaarde dat de openbare ruimte neutraal moet blijven en liet er een paar honderd weghalen. Dat is natuurlijk een argument van lik me vessie, een autoritaire staat waardig. Dit is een vrij land en aan de openbare weg moet dan ook altijd ruimte zijn voor uitingen van allerlei aard. Zo lang zij geen gevaar opleveren voor het verkeer of de eigendommen van anderen niet beschadigen. De eigenaren van die vlaggen waren dan ook terecht verontwaardigd toen ze verwijderd werden en kwamen verhaal halen op het gemeentehuis. Het waren, aldus de media ¨jongeren¨. De burgemeester van de belendende gemeente Papendrecht nam ook maatregelen. Hij huurde een aannemersbedriif  in om de vlaggen weg te halen. Dat ging niet zonder slag of stoot. Het publiek reageerde verontwaardigd en een bouwvakker klaagde tegen het AD dat hij voor homo was uitgemaakt. De baas durfde het karwei niet af te maken en nu is Papendrecht op zoek naar een dapperder onderneming die niet alleen de vlaggen maar misschien ook de beschermers van het gewraakte dundoek zal aanpakken.

Ik heb een hekel aan die omgekeerde vlag. Hij staat niet voor  bezorgdheid maar voor haat en rancune. Dat blijkt maar al te duidelijk uit de agressieve reacties die je krijgt als je probeert ze te beroeren. Bovendien vind ik dat de driekleur het collectief bezit is van alle Nederlanders. Het hoort niet om daar allerlei rare fratsen mee uit te halen. Als iets van ons allemaal tegelijk is, is het dus niet van jou of je makkers alleen.

Er hangt de laatste maanden een nare sfeer in ons land en die is ook in onze streken duidelijk te merken. Er heerst geen vastberadenheid. Het gaat niet van  ¨Wij weten wat wij willen en wij stellen gerechtvaardigde eisen¨. Het is meer een gevoel van verongelijktheid, van vingerwijzen. ¨Hun daarzo¨ hebben het gedaan. Bozig Nederland is niet op zoek naar oplossingen maar naar zondenbokken. Die omgekeerde vlaggen staan voor negativisme. Daarom moet ik er weinig van hebben.

Maar als die man aan de andere kant van de singel er eentje ophangt, láát hem. En de jongeren uit Alblasserdam die vijfhonderd vlaggen aanschaften, hebben dat geld tenminste niet aan lachgas en het witte spul uitgegeven, wat hun leeftijdgenoten in dat soort streken maar al te graag doen. Laat die onvrede rustig blijken. Ik herhaal: het is een vrij land. Maar dan moet je ook niet kwaad worden als je weerwoord krijgt of als iemand anders vlaggen ophangt die jou misschien niet bevallen. Een rode bijvoorbeeld, of een regenboogvlag of die van Ajax. En dan nu Henk Viskil met Hollands vlag je bent mijn glorie https://www.youtube.com/watch?v=cyJ4iu7IzmU