Beluister hier de column

Lieve mensen, verleden week had ik al een Rotterdams onderwerp. Nu kom ik er weer met eentje. Is dat niet teveel van het goede? Verwaarloos ik niet de rest van ons uitzendgebied? Ik denk het niet, want het onderwerp dat ik nu aansnijd, is niet zuiver Rotterdams. Het zou net zo goed bij U in de bibliotheek of zo kunnen voorkomen. Ook gaat het om de kinderziel.

Komende zondag is er in de bioscoop Lantaarn/Venster een bijzondere middag voor kinderen. Drag queens, mannen in vrouwenkleding, lezen dan voor uit kinderboeken. Dat althans is de bedoeling maar rechtse organisaties willen voor de deur demonstreren. Zij zijn tégen. Ze vinden het gevaarlijk. Ze denken dat de tere kinderzielen worden gebutst als zij travestieten of transgenders op de voorleestroon zien.

Stichting de Roze Leeuw, een conservatief en nationalistisch  alternatief voor het COC, lijkt de actie te leiden. Ze is op de eigen site al een petitie gestart. Dat voorlezen is een kopie van de zogenaamde drag queen story hours uit de Verenigde Staten, schrijft de Rode Leeuw. Ik lees: ¨Dit zijn evenementen waarbij uitbundige drag queens uit boeken voorlezen aan kinderen. De Roze Leeuw is hier fel op tegen. Ze eist een verbod omdat zulke travestieten onlosmakelijk verbonden zijn met seks en seksualiteit. Daarom zijn ze niet geschikt voor jonge kinderen. De Roze Leeuw brengt drag queens bovendien in verband met grooming. Grooming betekent dat je als volwassene probeert minderjarigen tot seksuele handelingen te verleiden voor de computercamera. Zo brengt de Roze Leeuw drag queens in verband met pedofilie.

Dit is – eerlijk gezegd – een misselijk makende beschuldiging. Wat staat er in de Lataarn/Venster te gebeuren?

De kinderen zien inderdaad een uitbundig uitgedoste travestiet of transgender. Drag queens zien er precies zo uit als een kind zich een sprookjeskoningin of sprookjesprinses voorstelt. Het is allemaal theater en kinderen zijn slim genoeg om dat meteen in te zien. Ze gaan een heerlijke voorleesmiddag tegemoet in Eftelingsferen.

Het zijn volwassenen en geen kinderen bij wie de erotische gevoelens de overhand krijgen. De oude filosoof Plato – overigens een overtuigd snoeper van jong mannenvlees – zei het al: schoonheid zit in het oog van de waarnemer. De schrijver Adriano Bulla heeft daarvan gemaakt: porno zit in het oog van de waarnemer. Hij zei ook: ¨Als God gewild had dat we andere mensen beoordelen, waren we allemaal geboren met gekke pruiken op¨.  Nog eentje: ¨Wie een boek open doet, moet ook zijn geest openen¨.

De activisten die de voorleesmiddag in Het Venster willen verhinderen, hebben zelf een probleem. De smerigheid zit in hun eigen oog maar zij willen kinderen er mee belasten.

Dat is gevaarlijk. Dat seksualiseert juist stukken van het leven die dat niet zijn. Met hun petities en hun demonstraties scheppen De Roze Leeuw en bondgenoten zelf het gevaar dat zij zeggen te bestrijden.

Uiteindelijk zijn de kinderen het slachtoffer. Hun leuke middag wordt bedorven door verknipte volwassenen die drag queens er van beschuldigen uit te zijn op het seksueel verleiden van kinderen. En suggereren dat zij daarom aan die voorleesmiddag meedoen.

Het is een schandelijke aantijging tegen onschuldige mensen . Ik moet denken aan wat koning David in psalm 31 zingt: ¨Zwijgen moeten de leugenaars die hoogmoedig en vol verachting rechtvaardige mensen beschuldigen¨. Waar kunnen we beter mee eindigen met iets uit Some like it hot, niet de film met Marylin Monroe maar de musical die nu op Broadway triomfen viert: Adrianna Hicks zingt  a darker shade of blue https://www.youtube.com/watch?v=rQd-5Aj40ug