Beluister hier de column

Lieve mensen, ik wil vanavond met U een pijnlijk onderwerp bespreken, iets waar mensen heel erg emotioneel over worden. Je loopt dan gauw het risico dat je wordt misverstaan. Toch durf ik het aan. Het onderwerp is er belangrijk genoeg voor.

Dezer dagen stond een Rotterdamse jongen van een jaar of vijfentwintig voor de rechter omdat hij op behoorlijke schaal pubers had gedwongen naaktvideo´s van zichzelf te maken. Zijn jongste slachtoffer was een meisje uit groep 7. De beklaagde huilde tranen met tuiten, aldus het AD  maar daar was niemand van onder de indruk vooral niet de ouders van de misbruikte jongeren, die op de publieke tribune de zaak volgden.

De dader is volwassen. Hij zal wel een stevige straf krijgen met daarna TBS.

Dit soort rechtszaken zijn in Nederland geen uitzondering. Het komt behoorlijk vaak voor dat jongeren worden gechanteerd met naaktfoto´s of video´s, die ze ooit uit een soort verliefdheid hebben gestuurd aan de persoon die zich later als hun kwelgeest zou ontpoppen. Ze moeten iedere keer nieuwe filmpjes  of foto´s sturen. Anders verschijnen de beelden op het internet, zo dreigen de daders. Het komt voor dat slachtoffers uit schaamte een eind aan hun leven maken. Als jij met je hele lijf onder ogen van je leeftijdgenoten komt, word je uitgesloten, uitgemaakt voor kech en hoer. Je hebt kans dat de hele familie zich tegen je keert. En dat jij zelf de schuld krijgt.

Wat nu volgt, is volstrekt theoretisch. Het vergt een enorme mentaliteitsverandering bij alle groepen van de bevolking. Het is het verhaal van iemand die makkelijk praten heeft. Toch biedt het – hoop ik – stof tot nadenken.

Wij hebben allemaal een moeizame verhouding tot het naakte lichaam. Dat is privé.  Daar mag je eigenlijk alleen maar zélf naar kijken in de spiegel. Een uitzondering op die regel vormt de levenspartner. Aan een levenspartner geef je je wel bloot. Aan anderen niet, of het moesten de poes,  de hond of de papegaai zijn, maar die tellen niet in dit verband.

Tegelijkertijd stellen we hoge eisen aan het geklede lichaam: dat moet voldoen aan bepaalde verhoudingen: niet te dik, niet te dun, niet te lang, niet te klein. En als dat niet het geval is, word je aan alle kanten gediscrimineerd. Kijk maar naar mensen met obesitas. Je moet mooi zijn. Je moet jong zijn. En het is een schande het naakte lichaam aan blikken van anderen prijs te geven.

Juist dát maakt die teenagers chantabel.  Als iedereen de schouders ophaalde over een blootfoto van een bekende op het internet, was er niets aan de hand.

Wie wel eens een sauna of een naaktstrand heeft bezocht, weet dat naakt rondlopen en je zelf totaal bloot geven  de normaalste zaak van de wereld wordt, als je het maar met zijn allen doet. Elke erotische spanning valt weg maar dat is niet het belangrijkste. Ook de normen voor mooi en lelijk verliezen hun kracht.. Je mag zijn wie je bent. Je word niet beoordeeld op je slanke lijn, je rimpels, vlekken in de huid enzovoorts.

Als het taboe op naakt niet bestond, zouden seksmaniakken veel minder kans zien slachtoffers in hun greep te krijgen. Helaas neemt dat taboe op naakt vergeleken met de vrije jaren zeventig en tachtig van de vorige eeuw alleen maar toe. Sauna´s stellen steeds meer badpakdagen in. Op het strand is bij de dames het bovenstukje van de bikini teruggekeerd. In de douches van de sportclubs trekt iedereen tegenwoordig een zwembroekje aan.

Dat maakt het er allemaal niet gemakkelijker op. Een dosis schaamteloosheid zou iedereen goed doen. Dat je kunt zeggen ¨nou en?¨ als een of andere hypocriete hufter je confronteert met het feit dat je in al je glorie op het internet staat. Of een opmerking van het soort dat je op een nette radiozender niet kunt zeggen maar waar U zich misschien een voorstelling bij kunt maken. En dan nu een heel oude hit uit 1970 toen ik nog net geen 21 was: Supersister met She was naked https://www.youtube.com/watch?v=TGiIyLjBkIE