Beluister hier de column

Deze keer, lieve mensen – de beste wensen nog trouwens, kan nog nét – deze keer  richten wij de schijnwerper op de eilandgemeente Goeree Overflakkee. Wat kan mij dat schelen, zult U zeggen, ik woon daar niet. Ik rijd daar hoogstens doorheen. Maar toch is wat ik nu te berde ga brengen, de moeite waard voor iedereen die in het grote uitzendgebied van De Late Avond woont.

Goeree Overflakkee dan kent dertien dorpen en één stad, Goedereede. Het commercieel centrum is een winkelstraat, de Diek die de aaneengegroeide dorpen Middelharnis of Meneerse en Sommelsdijk met elkaar verbindt. Samen tellen ze een kleine 15000 inwoners. De gemeente heeft er in zijn totaliteit een dikke 51000. Ze bestaat pas sinds 2013, toen Dirksland, Goedereede en Middelharnis, zelf al fusiegemeentes, moesten samengaan. Dat dit niet overal even goed viel blijkt uit het feit dat de lokale partij Vitale Kernen Goeree Overflakkee zeven zetels telt in een raad van 31 koppen. Andere lokale partijen bezetten met elkaar nog eens 4 zetels. Die laatsten voelen zich op verschillende manieren verwant aan Caroline van der Plas.

Het College bestaat uit een wethouder van de Vitale Kernen, een SGP-er, een CDA-er en een Pvda-er, hoewel die partij maar twee zeteltjes heeft.

Nou, dan weet je het wel, denk je. Maar wacht: op de website van de gemeente staat een knop. Daarmee kun je een afspraak maken met een van de wethouders. Dat is een compliment waard. De site staat ook vol toegankelijke informatie voor mensen in financiële moeilijkheden. Waar ze terecht kunnen voor een handreiking.

En dan is er tenslotte een afspraak met Connexxion, dat op het eiland het busvervoer verzorgt: mensen met een inkomen tot 110% van het sociaal minimum krijgen met ingang van maart 2023 gratis openbaar vervoer. Zij ontvangen een DalVrij abonnement waarmee ze op werkdagen vanaf 9.00 uur en in de weekeinden de bus kunnen nemen. Niet alleen op het eiland maar ook in Zeeland en tot aan het Rotterdamse Zuidplein, voor zover het lijnen van Connexxion betreft. Dat is een beter en eerlijker maatregel dan het gratis openbaar vervoer dat in Rotterdam al sinds jaar en dag geldt voor alle senioren, ook als zij een villa in Hillegersberg bewonen. Het is praktisch. Het zet zoden aan de dijk. Het is een slim idee. Schiedam kende overigens in het verleden ook zo’n regeling maar die is afgeschaft toen de RET naar het idee van het College een te hoge vergoeding ging vragen. Het is nooit tot een nieuwe overeenkomst gekomen.

Eigenlijk zou elke gemeente in Nederland op deze manier de bewegingsvrijheid van burgers met weinig geld moeten vergroten. Dat is juist voor arme mensen van het grootste belang. Zo kunnen hun kinderen naar goede scholen, ook als daar voor gereisd moet worden. Kosten van en naar het werk vallen weg. Goeree Overflakkee is dan ook bestuurlijk een voorbeeld. Het is fijn dat juist nu in de eerste dagen van een nieuw en moeilijk jaar te zeggen. Dat Connexxion tegelijkertijd op het eiland gewone buslijnen heeft vervangen zodat de inwoners van een aantal dorpen afhankelijk worden van een belbus, laten we maar even buiten beschouwing.

Wij luisteren ondertussen naar een Weens lied: instappen maar. Doorlopen graag. En als U vindt dat hier grensoverschrijdend gedrag wordt aanbevolen, dan is het Uw probleem.  https://www.youtube.com/watch?v=gWBTLcDLp14