Jongeren komen – te vaak – makkelijk in verleiding om snel geld te verdienen. Dat heeft ook te maken met de fase waarin hun hersens ontwikkeld zijn. (read more…)
Martijn Vroom werkte vanaf april 2001 als medewerker bij de Tweede Kamerfractie van het CDA. Daarna werkte hij tot 2006 voor diezelfde fractie als beleidsmedewerker Onderwijs, Cultuur en Wetenschap en later Financiën en Rijksbegrotingen. Bij de verkiezingen van 6 maart 2002 werd Vroom verkozen tot lid van de gemeenteraad van Schiedam. Hij betitelde zichzelf in 2006 als een ‘rechtgeaard gereformeerde’. Van 2006 tot en met maart 2008 was Vroom lobbyadviseur bij adviesbureau Public Matters in Den Haag.
Van 31 maart 2008 tot 20 mei 2014 was Vroom wethouder in de gemeente Noordwijk en van 21 mei 2014 tot 8 december 2015 in de gemeente Waddinxveen. Op 9 december 2015 Werd hij benoemd als Burgemeerster van de Gemeente Krimpen aan den IJssel en is lid van het Dagelijks Bestuur van de Metropool Regio Rotterdam Den Haag (MRDH). Ook is hij secretaris van het bestuur van de Vereniging van Burgemeesters van Gemeenten in Zuid-Holland, de VBGZH.
Hieronder kunt u zijn columns lezen en beluisteren. Let wel: op alle teksten en geluidsopnamen rust auteursrecht © Martijn Vroom / © delateavond.nl. Wilt u e.e.a. overnemen, vraag dan even om toestemming. Lees hier het archief van Martijn
Volg Martijn Vroom op Facebook
Klik op de titel om de column te beluisteren.
Soms moet je een traditie beginnen – zoals bijvoorbeeld het recente Ted Meines-symposium. Dat noemden we niet voor niets het ‘eerste’. Een eerste in een – kleine knipoog – lange traditie. Een oudere traditie is de kerstboom als lichtbrenger in de wereld. In Noord-Europa doen we dat al een jaar of 2500, liefst met een boom die groen blijft in de winter. Lichtjes er in en er omheen, tegen het donker.
Het gezegde is niet voor niets: met 1 ontstoken kaarsje is het duister niet meer absoluut. (read more…)
Komende zomer is Den Haag het toneel van een bijzondere gebeurtenis. De NAVO vergadert in de Hofstad. Nog nooit kwam de grote conferentie van de NAVO samen in Nederland. Alle leiders van de landen die lid zijn, van Canada tot Spanje en van Turkije tot de Verenigde Staten.
Tien jaar geleden kwam de NSS-top naar Den Haag. Dat was een ‘top’-conferentie die over nucleaire wapens ging. Dat was al een grote gebeurtenis, waar heel erg veel bij kwam kijken.
Ongelofelijk veel hotels werden afgehuurd, wegen afgezet, hulpdiensten klaargezet. (read more…)
Veiligheid is belangrijk. Ja.
Makkelijk gezegd, natuurlijk. En iedereen is het er mee eens.
Maar wat bedoelen we dan, als we dat zeggen? Dat je de struiken langs een fietspad kort snoeit, zodat er geen enge mensen (meestal: mannen) achter verstopt kunnen zitten?
Dat je de verlichting in een donker buurtje goed fixt? Uiteraard. (read more…)
‘Je moet gewoon handhaven’ en ‘je moet niet zo moeilijk doen’ en ‘het is traditie’ en ‘het milieu’. Om er maar een paar klaar te leggen. Een paar jaar geleden is een aantal categorieën vuurwerk jaar-rond toegestaan. Fop- en sierwerk van ’t kleinste soort. Alleen: ook die soorten vuurwerk groeien in kracht. Dat is in ieder geval door de huidige regelgeving niet te handhaven. (read more…)
Of, vorige week nog, met de wijkagent een praatje met de locatie-manager.
De plek die zo’n huis inneemt in de wijk is van grote waarde. En dan niet als vastgoed, maar de rol die een verzorgingshuis kan spelen in de gemeenschap. (read more…)
Dat brengt vanzelf met zich mee dat burgemeesters in die landen een andere positie en rol hebben dan bij ons. Het wordt vanzelf politieker wat hij of zij doet en wil. Dat komt onder meer omdat de burgemeester op deze kies-wijze ook volksvertegenwoordiger wordt. (read more…)
De kans op een ramp is groter dan de kans op een oorlog, denk ik. Een ramp, dat kan een grote brand in de file in een van de tunnels zijn.
Of als de regenbui van een paar jaar terug, die in Zuid-Limburg viel, als die op Delft valt. (read more…)
Jongeren komen – te vaak – makkelijk in verleiding om snel geld te verdienen. Dat heeft ook te maken met de fase waarin hun hersens ontwikkeld zijn. (read more…)
Ok, ja, ik weet ook wel dat het niet zo zwart/wit ligt, maar toch. Ik heb elke ochtend een wekker die vroeger gaat dan ik zou willen. Elke ochtend moet ik mezelf aan het ontbijten zetten. (read more…)
Maar er zijn te weinig mensen en er is te weinig materieel om een volwaardige oorlog te kunnen voeren. In de NAVO, in de EU en in Nederland is gewoonweg te weinig. (read more…)
Maar omdat het natuurlijk ook wel ‘verstandig’ moet blijven, ‘nuttig’ en zulks, gingen we op bezoek bij de gemeente Lelystad. Dat was echt leuk. Ontvangst op het gemeentehuis door hele enthousiaste mensen, raadsleden en college-leden. En niet te vergeten: een begeesterde griffier.
Dus niet: we hebben onszelf bevrijd. We hebben niet de bezetters het land uitgegooid. We konden het niet zelf. Tienduizenden soldaten uit verre landen waren er voor nodig. Canada, Noorwegen, Verenigde Staten, Zuid-Afrika, Australië, Polen, ze kwamen van heinde en verre. (read more…)
De opening is een optocht van mooie wagens en paard-en-ruiters. Alles spik en span, mooi versierd. Het ene paard nog mooier gevlecht in de manen dan het volgende paard. De ene wagen met gouden details, de volgende met hortensia’s of zonnebloemen. Feestelijk tot en met. (read more…)
Een van de dingen waar ik echt af en toe op moet broeden is de vraag waarom we als Nederlanders zoveel verwachten van de overheid. Aan de ene kant zijn we vrijgevochten, laat me met rust, let liever op de buurman dan op mij, dat zo. (read more…)
De politiek is officieel nooit met vakantie, maar er zijn wel pauzes in de vergaderingen.
En zeker wel dat de politici en de bestuurders die pauzes gebruiken om bij te komen. En om op vakantie te gaan, al dan niet buitenshuis.
Zelf ben ik er eerlijk gezegd ook best aan toe. De weken zijn vol en de avonden lang. (read more…)
Instagram, Bluesky, Facebook, noem maar op. Social media zijn een leuke manier om plaatjes en ervaringen uit te wisselen. (read more…)
En dan gaat het niet over de verkiezingen, of politiek.
De campagne is bedoeld voor jongeren op wie ongewenste druk wordt uitgeoefend. Jongeren die van de basisschool naar de middelbare gaan. Want dat is nogal een andere wereld waarin ze terecht komen. Klinkt nog een beetje vaag denk ik – maar scherper: als jongere heb je een keus om mee te doen met verkeerd, gewelddadig of crimineel gedrag of niet. (read more…)
Nou is dat in zichzelf niet bijzonder, er wordt heel wat afgewandeld in ons dorp, stad en land!Met de diabetes-groep, mensen die zich vergapen aan polders en molens, mensen die een paar keer per dag met hun hond naar buiten gaan…
En dat is echt heel goed. (read more…)
Dat heeft ook gevolgen voor de hoeveelheid ambtenaren op het gemeentehuis. En voor de expertise die dan en daar beschikbaar is. Als gemeente, als bestuurder, moet je daarom ook om je heen kijken. Waar is een andere gemeente goed bezig en kun je dat overnemen of samen doen? (read more…)
Ook mag ik langs bij mensen die een bijzonder huwelijksjubileum hebben. Mensen die 60 of 65 jaar getrouwd zijn. Ook dat is een heel eind. Mensen die 70 jaar of langer getrouwd zijn, dat heb ik de afgelopen 9 jaar maar 2 keer meegemaakt. (read more…)
We werden bezet door een buitenlandse overheid die van staatswege vervolging inzette van Joden, Sinti, Roma, communisten, homo’s, Jehova’s Getuigen, kunstenaars met een verkeerde smaak, psychiatrische patiënten en geestelijk gehandicapten. Als je bij deze groepen hoorde, moest je dood. (read more…)
Wat betreft handhaving op afval zijn we, u weet er van, bezig met een afvalscanauto. Van daaruit kunnen we heel precies in de gaten houden waar er afval ligt of staat. Vervolgens wordt ter plaatse doorgegeven wat er moet worden gedaan. Data verzamelen en actie ondernemen. (read more…)
Dat houdt met name in dat ik me iets meer dan anderen mag bezighouden met de vraag (kort door de bocht) ‘wat doen we als de dijken breken?’ (read more…)
Inclusief al de mensen die er wonen. Dat zijn er een hoop. U bent met elkaar een groot, bont gezelschap van zeer uiteenlopend pluimage.
In de Tweede Wereldoorlog lag aan de noordzijde van Den Haag een grote Duitse raketbasis. (read more…)
De N14, u kent de route, bestaat uit zes tunnels; drie heen en drie weer.
Tunnels zijn iets bijzonders, want anders dan bij een brug heeft de burgemeester dan een speciale rol. De wethouder ‘verkeer’ gaat, uiteraard, over de doorstroming, de files, het verkeer door de tunnel. (read more…)
Hoe dan ook, het heeft totaal niet de bijklank van iets afschuwelijks. Het klinkt als een goochelaar die op visite komt. Op dit moment is er in Leidschendam-Voorburg een sterke toename van het aantal ‘babbel-trucs’. We zien in het hele land dat slachtoffers vaak beroofd worden van hele grote geldbedragen. (read more…)
Omdat ik graag iets wil doen in een totaal andere wereld, en omdat ik defensie een warm hart toedraag. Maar ook omdat ik denk dat de burgermaatschappij, ik ook, heel wat kan leren van en uit de militaire wereld.
Er zijn drie groepen reservisten. Mensen die specifiek iets ‘kunnen’: ondernemers, bouwers, psychologen, noem maar op. (read more…)
Donderdag heb ik bijvoorbeeld een overleg met mensen van Leidschendam-Voorburg en externen over een regionale aanpak van ondermijning.
Met ondermijning bedoelen we dat criminelen proberen invloed uit te oefenen op bijvoorbeeld bestuurders en ambtenaren, omdat ze een vergunning voor hun bedrijf willen. (read more…)
De gemeenteraad is een verzameling van mensen die gekozen zijn door de inwonersg. Met 35 leden bestaat de raad uit een heel divers gezelschap. Politieke meningen lopen uiteen, en dat is maar goed ook.
Daarmee vertegenwoordigen die raadsleden die meningen. (read more…)
Maar het is een hele grote oefening, in het ‘cyber-domein’. Dan oefenen heel veel mensen (1500) en heel veel organisaties (bijna honderd): wat gebeurt er als er een echte digitale crisis uitbreekt?
Als de ICT écht plat ligt. Of de telecom. Wat als de zendmasten het niet meer doen.
Of misschien nog wel erger: overgenomen wordt door criminelen of een ander land.
Dat laatste is niet ondenkbeeldig, we zien de pogingen daartoe nu al. Verder weg, en dichterbij.
Dat is best verontrustend.
Internet, telecom, je hebt het nodig voor heel veel dingen.
U weet dat uiteraard.
Maar wat, als je meer dan een week niet bij de recepten van de apotheek kunt?
Of de telefonie van 112 uitvalt? Of als de gemeentelijke rampen-specialisten geen telefonisch bereik of internet meer hebben?
Of als je via internet alleen boodschappen van de vijand tot je krijgt – wat we misschien in eerste instantie niet eens doorhebben?
Die grote oefening is bedoeld om er achter te komen wat er allemaal kan gebeuren en wat je dan moet (zou kunnen) doen. Spannend.
Wij als LV zitten niet direct aan tafel. Een aantal gemeenten uit onze regio wel, het is een beetje verdeeld over het land.
Komende weken heb ik een aantal 1-op-1 gesprekken met collega’s die er aan meegedaan hebben. Gesprekken over de evaluatie van Isidoor. Ik wil goed weten wat wij zelf kunnen doen en leren.
Ter voorbereiding om zoveel mogelijk te voorkomen. Maar ook wat we zouden kunnen als het onverhoopt toch gebeurt…
In veel nieuwjaarstoespraken gaat het – ook – dit jaar over de manier waarop we met elkaar omgaan in de maatschappij.
Hoe zorgen we er met elkaar voor dat we elkaar blijven of gaan ontmoeten? (read more…)
Dat zien we ook terug bij de naturalisaties. Ongeveer elke anderhalve maand hebben we een ceremonie. Tijdens die plechtige bijeenkomst leggen de mensen die Nederlander willen worden de eed of de belofte af. Dat heet ‘de verklaring van verbondenheid’. (read more…)
Toen ik de overstap mocht maken naar Leidschendam-Voorburg stopte ik met dat secretariaat. De burgemeester van Oegstgeest heeft het stokje overgenomen. (read more…)
Maar er zijn ook taken die je liever niet ‘doet’. Bij een grote brand of ramp is de burgemeester de baas. (read more…)
Bij een eerder bezoek – aan de Groene Loper – kwam het verhaal van het busje op tafel. En dan bedoel ik de buurtbus – of, zo u wilt, bus 47.
Alweer heel wat jaren geleden hebben we met elkaar besloten dat mensen langer thuis moeten blijven wonen. Daar is veel voor te zeggen. (read more…)
Mijn doel hiermee is om u een klein beetje een inkijkje te geven in de beslommeringen van een burgemeester.
Van sommige mensen hoor ik terug dat de burgemeester ’niet alleen maar handjes moet schudden’. (read more…)
Maar zeker als het donker wordt kan dat ook spannend zijn. Zeker als je in een buurt woont waar plekken zijn die niet echt veilig voelen. Of zelfs onveilig zijn. (read more…)
In Rotterdam komen dan de bestuurders van alle gemeenten in Zuid-Holland samen. De Vereniging van Zuid-Hollandse gemeenten (VZHG) viert haar 100-jarig bestaan. De VZHG is een onderafdeling van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten. (read more…)
Ook voor bijvoorbeeld de schrijvers Nescio en Piet Grijs was een pseudoniem belangrijk. Legio voorbeelden te noemen. (read more…)
Ingewikkelde vraag eigenlijk. Want wie geeft daarop wanneer antwoord? Best veel kunstenaars werden tijdens hun leven niet gewaardeerd.
Een bekend voorbeeld is Vincent van Gogh, die niet veel geld verdiende met z’n zonnebloemen. (read more…)
Onder de gasten waren ook mensen van de wandelgroep Leidschendam-Noord. Ik kende het niet. Zij doen één keer in de week mee met de Diabetes Challenge, van Bas van Goor. (read more…)
Op social media was het een tijdje zo, dat een blauw vinkje betekende dat je ‘echt en bekend’ was. Tegenwoordig betekent het alleen nog maar dat je geld uitgeeft aan zo’n vinkje. (read more…)
Als je als ambtenaar bij de gemeente komt werken heb je wel een contract. Eerder schreef ik al dat politici dat niet hebben, die hebben een aanstelling. Maar ook ambtenaren leggen bij mij de eed of de belofte af. (read more…)
Of beter, nooit ‘officieel’ vakantie.
Natuurlijk hebben mensen in de politiek wel af en toe vrij. Dat is net zoals bij mensen met een ‘gewone’ baan. Politici hebben geen arbeidscontract maar een aanstelling. Raadsleden, wethouders, Kamerleden, ministers: de vergoeding (‘salaris’) staat in de wet. (read more…)
Dat doen we aan de hand van de jaarrekening. Daarin legt het college uit wat er geworden is van de plannen van vorig jaar. (read more…)
Aandacht voor de betekenis van veteranen is goed. Erkenning voor het feit dat dit impact heeft op het leven van de uitgezonden soldaat – en de mensen om haar of hem heen. (read more…)
Deze week verbreken we allerlei records, onder andere het langste-periode-zonder-regen record. Dat is niet zo mooi. De bodem droogt uit, de natuur gaat niet goed.
Voor de gemeenten in Nederland wordt het ook best warm. (read more…)
Ongelofelijk toch? Wat vliegt de tijd. En wat heb ik al een hoop van u mogen horen! En meemaken. Een bijna eindeloze rij van mooie, droevige, ingewikkelde momenten. (read more…)
Dinsdagavond vergadert de gemeenteraad over het grote plan rondom de enorme woningbouw-opgave van de Binckhorst. (read more…)
Het wordt weer een mooie week.
Veel afspraken heb ik buiten de deur, dus dat is altijd leuk.
Bij m’n aantreden heb ik het aangekondigd: veel organisaties en alles wil ik bezoeken.
Maar ook wil ik op pad met alle raadsleden en commissieleden. (read more…)
Honderd.
Hij hing – letterlijk – uit het raam toen de Hindenburg in Rotterdam landde. (read more…)
4 En 5 mei komen er aan.
De oproep om op juist die dagen de nationale driekleur nog een keer om te draaien, zodat het rood weer boven hangt, is me uit het hart gegrepen. Het noodsignaal – want dat betekent een omgekeerde vlag – is gehoord en erkend. (read more…)
Stralende zon, blauwe lucht, af en toe een wit wolkje en een aardig briesje.
De provincie en een mooi aantal (buur-)gemeenten organiseerden de trekvaart-dag.
Een mooie manier om ons met elkaar te verbinden. De trekvaart is de snelweg van de afgelopen eeuwen. (read more…)
Aan het begin van een raadsperiode wordt door de raad, op basis van een coalitie-akkoord, een aantal wethouders aangesteld. Zij vormen samen met de burgemeester het college van burgemeester en wethouders. (read more…)
‘Driehoek’ is jargon voor het overleg tussen de gemeentesecretaris (lees: de hoogste ambtenaar van de gemeente), de griffier (lees: de secretaris van de gemeenteraad) en de burgemeester. In die driehoek worden de dingen besproken die spelen tussen het college en de gemeenteraad. Maar ook zaken die spelen bij de gemeentelijke organisatie. (read more…)
Die eerste werkdag… de file van het jaar noemden ze het al snel op de radio. Meer dan 50 minuten vertraging. (read more…)
Woensdag mag ik bij de minister komen. Als minister van Binnenlandse Zaken ‘gaat’ mevrouw Hanke Bruins Slot over de gemeenten. Over de ‘decentrale overheden’, dus ook de provincies en de waterschappen.
Met die pet op gaat ze ook over de benoeming van nieuwe burgemeesters. En over nieuwe benoemingen van burgemeesters.
Jaren lang voorlichting en verleiding werkte redelijk. Een groeiend aantal mensen wil maatregelen nemen om het klimaat nog een beetje te redden. De wild west verhalen dat de klimaatverandering ‘nep’ is zijn we gelukkig kwijt.
Met de driehoek bedoelen we de gezagsdriehoek van politie, Openbaar Ministerie en de burgemeester. Die driehoek gaat over de openbare orde. (read more…)
Maar dat is nog wel even ver weg. Dus afscheidstoespraken, evaluerende columns en dat soort dingen: nu nog even niet. (read more…)
Op dat schip zitten ook mensen die al statushouder zijn: die hebben al gehoord dat ze in ieder geval vijf jaar in Nederland mogen blijven. Op ons schip zit geen statushouder die aan Krimpen aan den IJssel is toegewezen. (read more…)
Althans, als je doortelt na de fusies. (read more…)
Jaren geleden zagen we dat het kruispunt steeds sneller verzakte. Het plan van aanpak hebben we kunnen combineren met de strijd voor betere bereikbaarheid van Krimpen. (read more…)
IJM strijdt tegen slavernij, iets wat in teveel landen nog voorkomt. Tientallen miljoenen mensen, van een half jaar oud tot hoge leeftijd, zijn slaaf. Vandaag.
Om de spullen in de winkel te beschermen, of beter: de mensen die er aan gewerkt hebben, is Europese wetgeving in de maak. (read more…)
Zoals u weet ligt er weer een asielschip in Krimpen aan den IJssel.
Al weer een paar maanden vangen wij iets van 150 mensen op in de crisisnoodopvang. Dat doen we, omdat er een grote maatschappelijke nood is. (read more…)
We bieden hiervoor zoveel mogelijk ondersteuning. Ingewikkeld is dat er strikte regels zijn over hoe de lokale overheid geld mag ‘weg’geven. Bovenop Rijksbeleid geld geven mag niet zomaar. (read more…)
Deze week doen we met de gemeenteraad een experiment. Vergaderingen hebben regels. Dat is niet gek.
Op verzoek van diverse fracties hebben we in de gemeenteraad een paar jaar geleden spreektijden afgesproken. Dat is een manier om te voorkomen dat raadsleden die veel praten, te veel praten. Of eigenlijk is het een manier om er voor te zorgen dat iedere fractie evenveel tijd aan het woord mag zijn. (read more…)
Maar de wind, daaraan merk je toch wel dat we in de herfst zitten. En natuurlijk die prachtige bomen! Schitterende kleuren.
In de wind lopen is goed voor je hoofd. Dat heb ik niet zelf verzonnen. Onder andere professor Scherder heeft daar onderzoek naar gedaan. (read more…)
Rondom de (ongeveer) 12 gemeenteraadsvergaderingen per jaar is het druk. (read more…)
Wat is integer? Je denkt direct wel aan een paar voorbeelden. Integriteit heeft alles te maken met ongeoorloofd of grensoverschrijdend gedrag.
Bijvoorbeeld een scheidsrechter die zich laat omkopen. (read more…)
Terwijl daar een deel van het probleem van Ter Apel ligt. Mensen waarvan de Rijksoverheid heeft bepaald dat ze mogen blijven, kunnen geen huis krijgen.
Nou, ik hoor u denken: wie wel? Precies. (read more…)
En weer in de Sliksloot. Er zijn 150 mensen aan boord, die al langer op dit schip verblijven. Dat was voor ons een belangrijk punt bij het accepteren van dit schip.
Het is een groep die elkaar al kent en al weet hoe het in Nederland gaat. Ze zijn al tot rust gekomen. Dat is bij asielzoekers niet vanzelfsprekend. (read more…)
In Nederland maken we onderscheid tussen mensen die vluchten voor geweld en vervolging aan de ene kant. Aan de andere kant zijn er ook mensen die vluchten voor armoede, honger en/of ziekte, klimaat-verandering zoals droogte of overstromingen.
Die laatste groep worden soms ‘gelukszoekers’ genoemd. Dat zijn het natuurlijk ook. Niet voor niets spreekt de nieuwste Bijbelvertaling van ‘gelukkig’ in plaats van ‘zalig’. Het zoeken naar geluk is een mensenrecht. (read more…)
Dat komt door onze kieskringen. Het onderste deel van de lijst, de ‘staartlijst’, mag verschillen per ‘kring’. Krimpen valt onder Kieskring Leiden. Waarom? Geen idee. Maar we vallen onder Leiden.
In een van m’n allereerste stukjes op deze site schreef ik al dat ik voorstander van van een districtenstelsel. Dat je echt iemand hebt die jouw stukje dorp of streek vertegenwoordigd. (read more…)
Dan is er helemaal niemand meer in het pand en kan de woning met rust gelaten worden.
Vroeger hoorden we niet vaak van dit soort zaken. Dat komt ook omdat de gemeente óf beter: de burgemeester, een grotere rol heeft gekregen. (read more…)
Afval wordt voor meer dan 95% goed en op tijd opgehaald. Je paspoort ligt op het juiste moment klaar als je zelf de afspraak en pasfoto goed regelt. Je kunt trouwen wanneer je wilt.
Uiteraard zijn er altijd uitzonderingen, maar juist omdat die niet zo vaak voorkomen zijn ze blikvangers. Dan gaat dáár het gesprek over. En dat mag.
De ene keer regent het keihard. De volgende dagen is het gortdroog en heet.
De tuin heeft er last van, de boer ook. Maar de palen onder best veel woningen ook. Een te lage grondwaterstand geeft paalrot.
Als het te hard regent, is het water al weer weg, voordat het netjes in de bodem gezakt is. (read more…)
Bij tunnels moet de gemeente een vergunning afgeven. Dus dan is helder wanneer de burgemeester zijn of haar vinger kan opsteken om er over mee te praten. Bij bruggen is dat niet zo. (read more…)
Ik heb nogal wat zorgen over alle elektra die de komende jaren erbij gaat komen. Zoals elektrische auto’s, zonnepanelen, scooters en grote batterijen om stroom op te slaan. Voor de brandweer is het allemaal nieuw. Maar voor ons ook. Hoe we daar mee omgaan? (read more…)
De rol van de raad is dus anders geworden, hoewel zij ook medewetgever en eindverantwoordelijk is voor het meeste beleid. Kaders stellen, heet het. Dat betekent dat de gemeenteraad doelen vaststelt en de begroting bepaalt. Maar het college bereidt dit alles nog steeds voor. (read more…)
Als enige provincie in het land hebben we in Zuid-Holland een burgemeestersvereniging. Daarnaast hebben we in de regio’s kringen, Krimpen hoort bij de burgemeesterskring Rijnmond. Deze club is er met name voor de gezelligheid. Elk jaar zijn 3 burgemeesters aan de beurt om vooral iets leuks te organiseren voor de collega’s. In alle regio’s zijn zulke kringen.
De Vereniging van Burgemeesters van Gemeenten in Zuid-Holland organiseert een keer of 5 per jaar een inhoudelijke bijeenkomst. (read more…)
Natuurlijk, het is een ingewikkeld vraagstuk. Wat is daar precies misgegaan? Heeft iedereen wel echt alles gedaan wat kon en had gemoeten? Precies deze vragen teisteren de nachtrust van teveel veteranen. (read more…)
Daarnaast staat erin wat je wel of niet als raadslid mag en moet doen. Een raadslid is op zichzelf geen functie, behalve als lid van een gemeenteraad. Daarmee bedoel ik dat alleen een gemeenteraad besluiten neemt. Een raadslid kan besluiten wat ze wil. Maar wettelijke kracht heeft het alleen als een meerderheid van de raad zo ook besluit.
Datzelfde geldt ook voor wethouders. Alleen als het hele college van burgemeester en wethouders wat ervan vindt of besloten heeft, heeft het wettelijke kracht. Bij de burgemeester is het net even anders. (read more…)
Pak aan, deur open, brandweerauto op pad.
Als al die vrijwillige brandweermensen in voltijds dienst zouden zijn, was het onbetaalbaar. (read more…)
Zoals al decennia lang een feit: hoe hard je als politiek professional werkt heeft niet zo veel effect op de verkiezingsuitslag. Daar komt meer bij kijken. Dat is eigenlijk over de hele wereld wel het geval. En al helemaal omdat we in Nederland niet direct onze bestuurders kiezen. Ministers, de premier, burgemeesters en ook de wethouders niet. (read more…)
Ondertussen zitten we in nog een andere crisis. (read more…)
De komende paar jaar staat ons nog veel meer verkeersellende te wachten. (read more…)
Tegenwoordig vallen 4 en 5 mei in de meivakantie. Sterker nog, midden in de meivakantie. Want op de een of andere manier hebben de scholen de vakanties anders ingeregeld dan ‘vroeger’.
Vanaf Koningsdag, of zelfs al eerder, zijn de meeste scholen voor dagen of weken vrij. En daarmee zijn vaak ook de ouders ‘elders’. (read more…)