Beluister hier de column

Als een gemeente wordt samengevoegd met een andere gemeente. Wat betekent dat dan? In de Krimpenerwaard is lang gesproken over de fusie van de gemeenten. U weet het ongetwijfeld nog goed. Ook Krimpen aan den IJssel werd daarbij genoemd. Na lang praten was de conclusie dat ons Krimpen niet mee zou gaan in de grote gemeente Krimpenerwaard.

Komend weekend is in Hellevoetsluis hun grootste feest, de Vestingdagen. Dit jaar is het extra speciaal, omdat Hellevoetsluis wordt opgeheven. Althans, ze gaan fuseren. Na lang praten is besloten om de gemeente Voorne Aan Zee te laten bestaan uit Westvoorne, Brielle en Hellevoetsluis. Zeker ook op historisch vlak een boeiende en inhoudsrijke combinatie! Ongeveer de linkerhelft van het eiland Voorne-Putten wordt 1 gemeente. Maar voor zo’n feest als de Vestingdagen maakt zoiets toch niet uit? Voor het historisch belang van Hellevoetsluis ook niet!  U kent vast het verhaal van Chatham, Londen (en zo niet, lees na!).

Voor met name de overheid maakt het samenvoegen uit. En wat dat betreft verwacht ik er wel veel van. Want de uitdagingen op Voorne-Putten zijn groot, dus een grotere lokale overheid kan daar een stevigere vuist maken. Voor bijvoorbeeld de bereikbaarheid is dat van belang.

Ik ben benieuwd.