Beluister hier de column

Integriteit is een ingewikkeld onderwerp. Maar ook weer niet. Iedereen heeft er wel een beeld bij.

Wat is integer? Je denkt direct wel aan een paar voorbeelden. Integriteit heeft alles te maken met ongeoorloofd of grensoverschrijdend gedrag.

Bijvoorbeeld een scheidsrechter die zich laat omkopen. Of een wethouder die een bouwkavel voor een gereduceerde prijs mag afnemen van een commerciële bouwer. Maar ook een hand net te lang op een schouder kan grensoverschrijdend zijn, of een ‘grappige’ opmerking.

Of een raadslid dat zich opvallend bemoeit met een individuele casus van een inwoner. Kan te ver gaan, maar hoeft niet altijd over de grens te zijn.

Want door de tijd heen verschuift ook wat we integer vinden. Reisjes van politici met bouwbedrijven was 30 jaar terugnormaal. Nu is dat onacceptabel.

Wat ook gebeurt is dat criminelen proberen raadsleden, of mensen uit politieke achterbannen, in te zetten. Bijvoorbeeld door hen scherpe berichten te laten plaatsen op social media. Met de hoop dat dan een bestuurder bakzeil haalt.

Integriteit is een onderwerp waar je het vooral goed over moet hebben. Wat zie je, wat gebeurt er, wat mag, wat kan?

Deze week is er op het stadhuis van Rotterdam de ‘nacht van de integriteit’. Sprekers, gesprek, discussie. Ik zie er naar uit.