Beluister hier de column

In mijn vorige gemeente was ik secretaris van de VBGZH. De VBGZH is de oudste politiek-bestuurlijke vereniging van Nederland. VBGZH staat voor Vereniging van Burgemeesters van Gemeenten in Zuid-Holland.

Toen ik de overstap mocht maken naar Leidschendam-Voorburg stopte ik met dat secretariaat. De burgemeester van Oegstgeest heeft het stokje overgenomen.

Het is een interessante vereniging. Een aantal keer per jaar organiseren ze een bijeenkomst rondom een thema. Bijvoorbeeld over social media, of over participatie. En dan altijd vanuit de vraag: wat kan je daar als burgemeester mee? Of van leren?

Ook organiseert de VBGZH een jaarlijkse ontvangst voor burgemeesters, dijkgraven, oud-burgemeesters en oud-dijkgraven en hun partners. Dit jaar is deze ontvangst bij de vorige secretaris van het bestuur. Bij ons dus.

We ontvangen de groep op het schitterende raadhuis in Leidschendam. Ze krijgen in kleine groepjes een rondleiding, door een zeer kundige collega. En wellicht hangt dat grote gele ding aan de hemel: ‘de zon’. En als die schijnt, lopen we ook een ommetje door de buurt. Want wist u dat de straten rondom het raadhuis mee ontworpen zijn door architect Kropholler?

Als u nog eens in de buurt bent: de moeite waard om een rondje buitenom het Raadhuis te lopen!

(In een lekker herfstzonnetje bijvoorbeeld…)