Beluister hier de column

Een tijdje geleden hebben we als college gekookt. Met elkaar, en met een kookploeg van kundige dames. In De Fluit kookten we voor een divers gezelschap..

Onder de gasten waren ook mensen van de wandelgroep Leidschendam-Noord. Ik kende het niet. Zij doen één keer in de week mee met de Diabetes Challenge, van Bas van Goor. Hij was een hele goeie volleyballer – maar moest stoppen vanwege zijn diabetes. Een sportief en persoonlijk drama.

Om mensen te helpen heeft hij een stichting opgezet. Daarmee wordt de ‘Diabetes Challenge’ georganiseerd. Overal in Nederland lopen mensen met diabetes, of het risico op diabetes, met elkaar een uurtje. Eén keer per week.

Als je één keer per week, elke week een uurtje wandelt, neemt je risico op diabetes al enorm af. En je medicijngebruik ook. Het verschilt natuurlijk per persoon, maar voor de meeste mensen is het effect echt heel groot.

En niet alleen hun leven verbetert. Ze hebben ook minder zorg nodig. En minder medicijnen. Kunnen meer hun eigen leven, leven.

Bijzonder dat zo’n uurtje per week zoveel goeds doet. Moet je nagaan: 1 op de 14 Nederlanders heeft diabetes. Dan zou je toch denken dat er een hele hoop mensen mee willen doen met zo’n wandelgroep!

Ik vond het in ieder geval erg gezellig ook, om een keertje mee te lopen!