Beluister hier de column

Het is overduidelijk. Het is warm.

Deze week verbreken we allerlei records, onder andere het langste-periode-zonder-regen record. Dat is niet zo mooi. De bodem droogt uit, de natuur gaat niet goed.

Voor de gemeenten in Nederland wordt het ook best warm. We verzamelen ons met z’n allen in Groningen. Daar is het congres van de vereniging van alle Nederlandse gemeenten, inclusief die in het Caraïbisch gebied. Dinsdag komen belangwekkende sprekers met een toespraak. Daarna zijn er inhoudelijke sessies, maar ook gewoon leuke excursies. Op allerlei manieren mag de stad – en het ommeland – zich aan bestuurlijk Nederland presenteren.

Ikzelf ga op een excursie over de ‘eiwit transitie’. De inhoud is interessant, en zoals gehoopt: bitterballen!

Maar minstens zo leuk en belangrijk is het ontmoeten van collega’s. Tijdens zo’n congres praat je weer even bij met deze en gene. Je hoeft niet alles zelf te verzinnen. En wie weet leren anderen weer wat van ons…

Op woensdag is de algemene ledenvergadering. Er zullen moties worden ingediend, een nieuwe voorzitter gekozen, de minister spreekt. Klinkt niet opwindend, maar is voor het wel en wee van de gemeenten van groot belang. We zijn voor zóveel zaken direct afhankelijk van het beleid van het Rijk! En dat is niet altijd even koersvast.