Beluister hier de column

Komende vrijdag is het feest.

In Rotterdam komen dan de bestuurders van alle gemeenten in Zuid-Holland samen. De Vereniging van Zuid-Hollandse gemeenten (VZHG) viert haar 100-jarig bestaan. De VZHG is een onderafdeling van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten.

Vanuit andere overheden krijgen gemeenten (maar ook provincies) steeds meer opdrachten. Alleen, de rijksoverheid geeft ons dan te vaak direct een korting op budget. Want, als je het beter kan, kun je het ook goedkoper. Dat is vaak niet het geval.

De gemeente Leidschendam-Voorburg is actief in de M50. Dat zijn de 50 middelgrote gemeenten van Nederland. Daarnaast heb je de G4 (de grootste vier gemeenten), de K80, jawel: de kleinste. De P10, de grootste plattelands gemeenten.

In de Haagsche regio hebben we de samenwerking steeds beter op orde, en ook in de Metropoolregio Rotterdam Den Haag werken we samen. Kortom, samenwerkingsverbanden genoeg. Daar wisselen we idee├źn uit. Daar maken we samen afspraken hoe we taken uitvoeren. En daar worden de zorgen en wensen van alle gemeenten gebundeld en bij het Rijk neergelegd.

Een van de voornaamste boodschappen van deze tijd:

Als we taken krijgen, dan ook de knaken. Want zonder de knaken gaan we praten over het teruggeven van taken. Het is een feestje, 100 worden. Maar deze boodschap krijgt zeker in alle gesprekken en toespraken een plek.