Beluister hier de column

Als voorzitter van International Justice Mission Nederland (IJM) ben ik betrokken bij de invoering van de Europese regels over eerlijke handel.

IJM strijdt tegen slavernij, iets wat in teveel landen nog voorkomt. Tientallen miljoenen mensen, van een half jaar oud tot hoge leeftijd, zijn slaaf. Vandaag.

Om de spullen in de winkel te beschermen, of beter: de mensen die er aan gewerkt hebben, is Europese wetgeving in de maak.

Het is wel zo netjes als dwingende regels op Europees niveau worden ingevoerd en niet alleen in Nederland. Als je dat doet, dan benadeel je Nederlandse ondernemers ten opzichte van bijvoorbeeld Duitse of Franse.

Europese afstemming zorgt voor een eerlijk speelveld. Voor een klein landje met zoveel handel en activiteiten die de landsgrenzen te buiten gaan is dat van het grootste belang.

Dat ‘de EU’ zich met veel dingen bemoeit is dus goed. Het leidt tot relatief voordeel voor kleine landen en internationale handel en reizen. Dus voor Nederlandse ondernemers.

Ik had zaterdag een ontmoeting met een geslaagde ondernemer. Hij verkocht 11 van zijn 12 bedrijven om te investeren in verlieslijdende ondernemingen her en der. Duurzaamheid, eerlijke handel, enzovoorts.

Hij leerde me: als je bij kleine ondernemers de verantwoordelijkheden legt van administratie, toetsing en controle, gaan ze er aan onderdoor. Het is beter om het vanuit de overheid te verplichten, dan het bij hen te leggen. En dan als overheid zelf die verplichting handhaven en toetsen.

Boeiend, om juist een ondernemer dat te horen bepleiten: vergroot op dat punt de rol van de overheid.

Had ik niet verwacht!