Beluister hier de column

Als burgemeester ben je voor veel dingen verantwoordelijk. De meeste taken zijn wel bekend. Voorzitter van dit, bezig met dat. Langs bij deze, of bij gene. De meeste dagen vullen zich met het gewone burgemeesters-werk. <Ook het gewone werk is bijzonder!>/

Maar er zijn ook taken die je liever niet ‘doet’. Bij een grote brand of ramp is de burgemeester de baas. Officieel zit de burgemeester daarbij als voorzitter van het team dat de aanpak gaat coördineren en hakt zhij de knopen door waar nodig.

Hoe spannend dat ook kan zijn, in zulke gevallen gaat het om heftige en pijnlijke situaties. Want dehuis-tuin-en-keuken branden en ongelukken, daar hebben de hulpdiensten geen burgemeester bij nodig. Pas als er pijnlijke keuzes gemaakt moeten worden, komen ‘wij’ in beeld. En na afloop natuurlijk voor de burgervader, -moeder taak van een schouder en een arm.

Maken we gelukkig niet heel vaak mee. Het treinongeluk in Voorschoten is er een recent voorbeeld van.

Een andere taak is om huisverboden af te geven (‘goed te keuren’) en om mensen gedwongen op te laten nemen. Omdat we de instelling Rivierduinen in de gemeente hebben, komt dat laatste nogal eens voor. Mensen die vanuit LV of (vaker:) van verder weg daarheen gebracht zijn en op dat moment niet weten wat goed voor ze is. De psychiater belt dan – vaak midden in de nacht – de burgemeester en die moet goed vinden dat er gedwongen zorg komt.

Als er een ramp is, of een psychiater belt, dan moet je alert zijn. En, indien nodig, in de buurt. Daarom wordt de burgemeester met enige regelmaat vervangen. Door de wethouders, die op dat moment dan locoburgemeester zijn. Wel zo fijn, want dan kan ik – bijvoorbeeld in de herfstvakantie – een paar dagen weg!