Beluister hier de column

Ik vind het altijd zo’n mooie uitdrukking: Hollandse luchten. Met die herfstwind waait en woeit het zo lekker. Het is nog lekker weer.

Maar de wind, daaraan merk je toch wel dat we in de herfst zitten. En natuurlijk die prachtige bomen! Schitterende kleuren.

In de wind lopen is goed voor je hoofd. Dat heb ik niet zelf verzonnen. Onder andere professor Scherder heeft daar onderzoek naar gedaan.

Buiten lopen is sowieso goed voor je hoofd. En dan bedoel ik niet alleen je fysieke hoofd, maar ook voor je gedachten en de humeur. Misschien moeten we dat wel ‘je hart’ noemen.

Kop in de wind, zonnetje op je bol, blaadjes waaien om je heen. In de Heemtuin, bijvoorbeeld. Of het Stormpoldervloedbos. Of het Loetbos. Of bij de Surfplas, oké, dat is niet in Krimpen, maar is natuurlijk wel ‘van ons’ hé. Of de Perkouwse Driehoek, tegenwoordig is dat de Zwarte Stern Route. Allemaal om de hoek.

Maar ook het Middenweteringpark of het EZH bos (huh? Ja, dat mooie wandelgebied tussen de N210 en Lansingh-Zuid).

Maar wist u ook dat door de 2 rivieren we meer wind hebben dan bijvoorbeeld in Gouda? Daardoor hebben zonnepanelen nog meer opbrengst dan verderop in de regio.

Heeft u ze al?