Beluister hier de column

Het is inmiddels wel bekend. Mensen die werken in het openbaar bestuur worden best vaak geïntimideerd. Of het nou politici zijn of burgemeesters of ambtenaren. Het is tegenwoordig niet ongebruikelijk dat je te maken krijgt met intimiderend gedrag. Aan de balie van het raadhuis bijvoorbeeld.

In vergelijking met andere gemeenten valt dat in Krimpen gelukkig nog wel mee. Dat komt door de werkhouding van de mensen achter de balie en door de inrichting van ons gemeentehuis. Er is iemand die je welkom heet. Je zit aan een balie en we werken op afspraak zodat je nooit lang hoeft te wachten. Dat helpt allemaal mee aan de sfeer.

Fysieke intimidatie van politici en bestuurders komt in Krimpen niet veel voor. Digitale intimidatie via de mail en social media, wel. Ook daarvoor geldt: gelukkig minder dan elders.

Wat wel steeds vaker gebeurt is het dreigen met “en anders ga ik wel naar de krant” of “en anders dien ik wel een WOB verzoek in”. (WOB is tegenwoordig WOO).

Dat soort ‘dreigementen’ wordt in het land zo vaak gebruikt dat het gezien wordt als een nieuwe vorm van intimidatie. Het kan het democratisch proces ook echt hinderen.

Vanuit het ministerie loopt daar nu een onderzoek naar. Volgende week mag ik op gesprek.