Beluister hier de column

Ooit is bedacht dat raadsleden een lekenbestuur vormen, dat de professionele bestuurders controleert. Het lekenbestuur doet het erbij. Naast je gewone werk of invulling van je week ben je ook nog raadslid. Dat is direct het knelpunt: het raadswerk is veel en druk. Juist omdat het ‘erbij’ is, is het vaak – bijna altijd zelfs – in de avond.

Rondom de (ongeveer) 12 gemeenteraadsvergaderingen per jaar is het druk. En dan nog de voorbereidende commissies. Daaromheen valt het af en toe wel mee. Maar ja, net in die dagen word je geacht het dorp in te trekken, kennis op te doen, kennissen op te doen, enzovoorts. Bijna geen moment heb je echt rust.

Wie zich ondanks die omstandigheden zo inzet voor het dorp, die valt te prijzen.

Als je na een bepaalde periode stopt, bijvoorbeeld na de verkiezingen, dan valt dat weg. Zeker als je onvrijwillig stopt – vanwege de verkiezingsuitslag, of een keuze van je politieke partij – dan is dat niet fijn. De betrokkenheid was enorm en dat stopt dan opeens. Dat vinden veel mensen jammer.

Een paar jaar geleden hebben we daarom, met een knipoog, de Vereniging van Oud-Gemeenteraadsleden opgericht. Een paar keer per jaar komen we samen met de oud-raadsleden informeel samen. Dan behandelen we een thema dat leeft. En ontmoeten we elkaar.

De afgelopen jaren kon dat niet fysiek.

Deze week, hopelijk, wel weer!