Beluister hier de column

In onze regio, de regio ‘groot Den Haag’, ook wel ‘Haaglanden’ genoemd, hebben we gemeenten van alle omvang en soorten. Een aantal grote steden, een aantal behoorlijk kleine gemeenten en een paar ertussenin.

Dat heeft ook gevolgen voor de hoeveelheid ambtenaren op het gemeentehuis. En voor de expertise die dan en daar beschikbaar is. Als gemeente, als bestuurder, moet je daarom ook om je heen kijken. Waar is een andere gemeente goed bezig en kun je dat overnemen of samen doen? Maar ook: waar kun je een handje helpen? Als je meer mensen ‘tot je beschikking hebt’ kun je wellicht ook iets meer doen voor een buur. En uit ervaring weet ik dat juist in kleinere gemeenten sommige zaken heel creatief worden opgepakt, wat ook voor anderen heel leerzaam kan zijn.

Om dat soort vragen helder te krijgen moet je elkaar goed genoeg kennen. Het heeft ook wel iets kwetsbaars, om hulp vragen. Daarom heb ik het initiatief genomen om als burgemeesters in onze regio wat vaker ‘zonder agenda’ samen te komen. Of beter: rondom de vragen ‘hoe gaat het met en bij jou?’ en ‘wat kunnen we voor elkaar betekenen?’.

Vrijdag is de eerste keer dat we dit gaan doen.

Ik kijk er naar uit!