Beluister hier de column

De kieslijst voor ons parlement is voor Krimpen anders dan voor Kapelle of Assen.

Dat komt door onze kieskringen. Het onderste deel van de lijst, de ‘staartlijst’, mag verschillen per ‘kring’. Krimpen valt onder Kieskring Leiden. Waarom? Geen idee. Maar we vallen onder Leiden.

In een van m’n allereerste stukjes op deze site schreef ik al dat ik voorstander van van een districtenstelsel. Dat je echt iemand hebt die jouw stukje dorp of streek vertegenwoordigd.

Tegen het districtenstelsel is het voornaamste bezwaar dat je met 51 procent van de stemmen gekozen kan worden. Dan zouden alle andere kiezers zich niet vertegenwoordigd voelen.

Ik ben voorstander van een hybride model (soort kruising), ook op lokaal niveau. Heel Krimpen in 10 districten verdelen. Dan stemt iedereen zowel voor de 11 raadszetels, maar ook voor het eigen district. Dan is gegarandeerd dat uit iedere buurt minstens 1 politicus afgevaardigd wordt.

In Alaska hebben ze nu een prachtige variant. Iedereen mag op (de) 4 kandidaten stemmen.

Maar als jouw nummer 1 verliest, zijn je stemmen niet weg. Jouw nummer 2 krijgt alsnog ook jouw stemmen. En zo gaat het getrapt door. Uiteraard is dit iets complexer. Maar het is een manier om het aantal stemmen dat rechtstreeks invloed heeft op de uitslag, te maximaliseren.

Niet: 51 versus 49 en gooi die 49 maar weg. Maar uit die 49 komt dus nog een gewogen ronde, en nog een en zo door.

Arbeidsintensief. Maar dat is democratie altijd.