Beluister hier de column

Eens in de zoveel weken neem ik de eed of de belofte af van nieuwe medewerkers. Als je bij de overheid komt werken, moet je namelijk meer verklaren en beloven, dan bij een ‘gewoon’ bedrijf.

Als je als ambtenaar bij de gemeente komt werken heb je wel een contract. Eerder schreef ik al dat politici dat niet hebben, die hebben een aanstelling. Maar ook ambtenaren leggen bij mij de eed of de belofte af.

Dat moment is bijzonder. Je belooft dat je eerlijk aan deze baan gekomen bent. Dat je niemand hebt omgekocht om die functie te krijgen. En je belooft of zweert ook dat je je niet zult laten omkopen, dat je dingen geheim houdt als dat in het belang van de gemeente nodig is.

En omdat dit zo’n mooi en belangrijk moment is, doen we dat als college van burgemeester en wethouders met z’n allen. Elke ronde weer. Samen met de gemeentesecretaris.

Stellen we ons aan hen voor, en zij zichzelf aan ons. Krijgen we direct een mooi inkijkje in een nieuw 20, soms wel 30-tal nieuwe collega’s. Van stadsbeheer tot financiën, van bode tot de sociale dienst.

Ik ben er echt blij mee dat het zo goed lukt om elke keer weer nieuwe collega’s aan te nemen!