Giel van Strien is een jaar lang de vaste columnist geweest op de maandagavonden. Aan culturele bagage is geen gebrek, zo kunt u zien in zijn biografie:

Giel van Strien begon in 1985 met de studie politicologie aan de Erasmus Universiteit Rotterdam en sloot deze studie in 1993 af aan de Universiteit van Amsterdam.

In 1994 richtte Van Strien met Bert Heemskerk het literair tijdschrift Passionate op met Van Strien als hoofdredacteur. In 1997 nam hij een initiatief tot het Geen Daden Maar Woorden Festival, wat sindsdien jaarlijks wordt gehouden. Dit initiatief zette zich af tegen het in 1993 gestarte Crossing Border festival, waarmee later is gaan samenwerken.

Sinds het samengaan van het literair tijdschrift Passionate en Bulkboek in het nieuwe millennium tot het Passionate Bulkboek is Van Strien daar directeur. In deze hoedanigheid is hij bij allerlei literaire en andere culturele zaken betrokken. Daarnaast schreef hij opiniestukken in diverse dagbladen, en een serie meer literair werk in het tijdschrift Passionate.

In 2003 werd Van Strien onderscheiden met een Laurenspenning voor zijn stimulerende bijdragen aan het literaire leven in de stad Rotterdam.

Hieronder kunt u zijn columns lezen en beluisteren. Let wel: op alle teksten en geluidsopnamen rust auteursrecht © Giel van Strien / © delateavond.nl. Wilt u e.e.a. overnemen, vraag dan even om toestemming.

Volg Giel van Strien op Facebook

Klik op de titel om de column te beluisteren.

Beluister hier de column

Van de week maakte ik een lange fietstocht waarbij ik ook het gebied bij het Naardermeer aandeed. Via Muiderberg passeerde ik Weesp en Nigtevecht. Opvallend waren de protestborden tegen een aantal zoekgebieden voor windturbines in het gebied. In weilanden, in voortuinen, maar ook voor ramen van huizen. Het zoekgebied Aetsveld ligt hemelsbreed niet ver af van IJburg, waar onlangs bewoners ook in verzet kwamen tegen de mogelijke komst van 17 windturbines in de buurt van Amsterdam. Dat werd in diverse media zo breed uitgemeten, alsof het een nieuw onderwerp in Nederland betrof. (read more…)

Beluister hier de column

En ineens is het daar weer: kernenergie. VVD, CDA en PVV zijn  voorstander van het  bouwen van nieuwe kerncentrales in Nederland.

Als 15-jarige bezocht ik begin jaren ’80 een bijeenkomst in het kader van de Brede Maatschappelijke Discussie over kernenergie. In het kielzog van het kernwapendebat verdeelde ook deze energievorm de bevolking. Daarbij zat de angst er goed in na de bijna-ramp in Harrisburg in de VS in 1979. (read more…)

Beluister hier de column

Het was een prettige bijkomstigheid van het invoeren van de avondklok: het aantal huisinbraken daalde fors omdat het verboden was om je ’s nachts op straat te begeven. Niet dat inbrekers zich veel van regels aantrekken, maar het toegenomen risico op aanhouding schrok deze beroepsgroep af.

Hier in de buurt is al jaren sprake van een continue stroom van schuur-en huisinbraken, veelal goed voorbereid, want met de regelmaat van de klok lopen of rijden er mensen voorbij die op gecamoufleerde wijze de toegang tot huizen en terreinen filmen. De brutaliteit is zo groot omdat daders terecht het idee hebben dat ze geen strobreed in de weg worden gelegd. De pakkans is nul. (read more…)

Beluister hier de column

Langzamerhand begint je het gevoel te bekruipen dat de schermutselingen rondom de formatie niet van tijdelijke aard, maar het nieuwe normaal zijn. In de angst om de indruk te wekken tegen openheid van zaken te zijn, is er een biedingenstrijd ontstaan wie het verst durft te gaan. Intussen zijn we aanbeland bij het openbaar maken van de notulen van de ministerraad. Waar gaat dit heen?

In de buurt van Hilversum is John de Mol het verdienmodel al aan het uitrekenen, want als de Trêveszaal en het Catshuis vol met camera’s gehangen worden hoeft niemand meer in Nederland, inclusief 225 Kamerleden, iets te missen van wat er gezegd wordt. Lang leve de Totale Democratie. (read more…)

Beluister hier de column

De Onderwijsraad heeft het advies uitgebracht om alle leerlingen na de basisschool in een driejarige brede brugklas onder te brengen. Zo wil de Onderwijsraad de kansenongelijkheid tussen kinderen verminderen, omdat deze nu volgens de raad te vroeg worden ingedeeld in een bepaald schooltype. Concreet betekent dit dat leerlingen die nu naar het vmbo gaan, wellicht HAVO kunnen doen.

Sinds Van Kemenade als minister van Onderwijs in het kabinet Den Uyl in de jaren ’70 de Middenschool introduceerde, zien we met de regelmaat van de klok varianten hierop bedacht worden. (read more…)

Beluister hier de column

De Nederlandse staatschuld is tijdens de pandemie met 42 miljard gestegen en bedraagt nu 450 miljard euro. Dat is 26.000 per inwoner, baby’s en hoogbejaarden meegerekend.

De regering heeft nu geen keuze. De enige manier om een gigantische economische crisis af te wenden, is alle weggevallen bedrijvigheid financieel te compenseren. De vraag is wel hoelang je dit op verantwoorde wijze kunt volhouden? Al zijn er steeds meer mensen, waaronder ook economen, die beweren dat die grote staatschuld helemaal niet zo’n probleem is. Zolang de rente maar laag is, of zelfs negatief, kan die schuld ons niet deren. De Europese Bank koopt de schulden van de eurolanden op en klaar is Kees…..beluister hier de column….

Beluister hier de column

En ineens is het daar weer: kernenergie. VVD, CDA en PVV zijn  voorstander van het  bouwen van nieuwe kerncentrales in Nederland.

Als 15-jarige bezocht ik begin jaren ’80 een bijeenkomst in het kader van de Brede Maatschappelijke Discussie over kernenergie. In het kielzog van het kernwapendebat verdeelde ook deze energievorm de bevolking. Daarbij zat de angst er goed in na de bijna-ramp in Harrisburg in de VS in 1979. (read more…)

Beluister hier de column

Politici worden digitaal bedreigd en op het Binnenhof geïntimideerd, medewerkers van de NOS voelen zich zo onveilig dat hun baas besloten heeft alle bedrijfslogo’s uit voorzorg te verwijderen.

Bij deze toenemende maatschappelijke spanningen en onrust moet ik steeds vaker denken aan de platentektoniek. Platentektoniek is een geologisch verschijnsel waarbij delen van de aardkorst ten opzichte van elkaar verschuiven. Voor de goede orde heb ik gelijk een disclaimer: Platentektoniek is een wetenschap, dus ook maar een mening van mensen die hier heel hun leven aan weiden. (read more…)

Beluister hier de column

Door de coronacrisis hebben alternatieve verklaringen van gebeurtenissen, nepnieuws  en complottheorieën flink de wind in de rug gekregen. En het ging deze bonte stoet van handelaren in wilde verhalen toch al voor de wind.

Nu is er natuurlijk altijd ruimte geweest voor andere verklaringen dan die door de officiële wetenschap en journalistiek werden aangereikt. Maar in de naoorlogse geschiedenis was het nooit zo sterk aanwezig dan nu het geval is. En deze verhalen worden geloofd en theorieën hebben groepen aanhangers. (read more…)

Beluister hier de column

Ik heb er lang over getwijfeld, maar ik ga het toch doen: ik wil u waarschuwen voor de ANWB die in Nederland en ver daar buiten de macht aan het overnemen is.

De basis voor die machtsovername werd gelegd in het interneringskamp Sint-Michielgestel in de Tweede Wereldoorlog. De Duitsers zette daar een grote groep vooraanstaande Nederlanders gevangen, waaronder politici, burgemeesters, hoogleraren, geestelijken en schrijvers. Die sloten in het geheim een akkoord om de ANWB aan de macht te helpen om zo heel Nederland te kunnen asfalteren. (read more…)

Beluister hier de column

Ik weet niet of u al dagelijks weer naar uw werk gaat. Veel mensen werken nog thuis en zijn al maanden niet meer op kantoor geweest. Anderen komen er sporadisch, voor een overleg of om wat zaken op te halen. Maar er is natuurlijk een grote groep Nederlanders waar thuiswerk helemaal niet aan de orde is. Je kon bij de crisis goed zien wat er echt van belang is en gewoon doorging: natuurlijk de zorg zelf, maar ook leraren, vuilnisophalers, stratenmakers,  bouwvakkers en postbezorgers. En zeker zij hebben straks een mooie vakantie verdiend. (read more…)

 Beluister hier de column

Nu we langzaam uit onze Coronaslaap ontwaken krijgen we met een oud probleem te maken: de file. Het woon/werkverkeer bestaat globaal uit drie middelen: de auto, het openbaar vervoer en de fiets. Vroeger – lang geleden – toen het Covid-virus nog niet ons land had aangedaan werd er een beleid gevoerd om het openbaar vervoer en de fiets te stimuleren en het bebruik van de auto te ontmoedigen. Minder gebruik van de auto is beter voor het milieu en het ontlast de enorme druk die in onze provincie op snelwegen, maar ook N-wegen, is ontstaan. Tijdens de coronacrisis ging iedereen verplicht thuis werken. Dat wil zeggen: als er nog tijd over was nadat je je een breuk had gerekend op de thuisschool, alles over aardlagen te weten was gekomen en aan het eind van de dag het batterijpercentage van je i-pad nog voldoende was. De files waren als sneeuw voor de zon verdwenen. (read more…)

Beluister hier de column

Onlangs werden de voorlopige plannen van de energieregio’s in Nederland bekend. Deze plannen vormen een nationaal programma dat als doel heeft om onze energievoorziening te verduurzamen: dus simpel gezegd: minder CO2 uitstoot.

Interessante conclusie na het lezen van de plannen is dat er veel meer animo voor zonne-energie dan windenergie is. De verhouding bij duurzame energie is nu 60 % wind en 40% zon. Als de plannen uitgevoerd gaan worden, gaat dit drastisch veranderen en wordt het 20% wind en maar liefst 80% zon. Een kleine revolutie. (read more…)

Beluister hier de column

Begin dit jaar zag auteur Abdelkader Benali zich genoodzaakt om zich terug te trekken voor de 4 mei-lezing die hij zou houden. Oorlogsverslaggever Harald Doornbos had Benali in Beiroet ontmoet tijdens de eerste dagen van de oorlog tussen Israël en Hezbollah in 2006 en enkele pikante uitspraken van hem opgetekend. Zo beklaagde Benali zich er over dat er zoveel Joden in Amsterdam-Zuid wonen. Benali zei over die ontmoeting: “Er was oorlog, er waren bombardementen en we lagen op de grond, ik drink een wijntje. We bliezen stoom af tijdens die borrel. Ik zei het in een dronken bui. Het was zwarte humor, ironie en meligheid, achteraf gezien misplaatst.” (read more…)

Beluister hier de column

Van de week maakte ik een lange fietstocht waarbij ik ook het gebied bij het Naardermeer aandeed. Via Muiderberg passeerde ik Weesp en Nigtevecht. Opvallend waren de protestborden tegen een aantal zoekgebieden voor windturbines in het gebied. In weilanden, in voortuinen, maar ook voor ramen van huizen. Het zoekgebied Aetsveld ligt hemelsbreed niet ver af van IJburg, waar onlangs bewoners ook in verzet kwamen tegen de mogelijke komst van 17 windturbines in de buurt van Amsterdam. Dat werd in diverse media zo breed uitgemeten, alsof het een nieuw onderwerp in Nederland betrof. (read more…)

Beluister hier de column

Het is 50 jaar geleden dat het album Déjà Vu van Crosby, Stills, Nash & Young verscheen. Het is opmerkelijk dat een icoon van de revolutionaire hippiegeneratie een aantal lofzangen op uitgesproken burgerlijke idealen vormt. Idealen die sterker lijken dan ooit en wellicht daarmee de populariteit van sommige nummers op het album verklaren.

In het iconische nummer Our House van Graham Nash wordt zonder enige ironie het kleinburgerlijk ideaal van huiselijk geluk bezongen. Wie de tijdgeest in acht neemt verwacht ieder moment een onverwachte wending, een lijk uit de kast komen of zoekt naar cynisch perspectief zoals dat van Lou Reed in Perfect Day. (read more…)

Beluister hier de column

Het was een prettige bijkomstigheid van het invoeren van de avondklok: het aantal huisinbraken daalde fors omdat het verboden was om je ’s nachts op straat te begeven. Niet dat inbrekers zich veel van regels aantrekken, maar het toegenomen risico op aanhouding schrok deze beroepsgroep af.

Hier in de buurt is al jaren sprake van een continue stroom van schuur-en huisinbraken, veelal goed voorbereid, want met de regelmaat van de klok lopen of rijden er mensen voorbij die op gecamoufleerde wijze de toegang tot huizen en terreinen filmen. De brutaliteit is zo groot omdat daders terecht het idee hebben dat ze geen strobreed in de weg worden gelegd. De pakkans is nul. (read more…)

Beluister hier de column

Langzamerhand begint je het gevoel te bekruipen dat de schermutselingen rondom de formatie niet van tijdelijke aard, maar het nieuwe normaal zijn. In de angst om de indruk te wekken tegen openheid van zaken te zijn, is er een biedingenstrijd ontstaan wie het verst durft te gaan. Intussen zijn we aanbeland bij het openbaar maken van de notulen van de ministerraad. Waar gaat dit heen?

In de buurt van Hilversum is John de Mol het verdienmodel al aan het uitrekenen, want als de Trêveszaal en het Catshuis vol met camera’s gehangen worden hoeft niemand meer in Nederland, inclusief 225 Kamerleden, iets te missen van wat er gezegd wordt. Lang leve de Totale Democratie. (read more…)

Beluister hier de column

De Onderwijsraad heeft het advies uitgebracht om alle leerlingen na de basisschool in een driejarige brede brugklas onder te brengen. Zo wil de Onderwijsraad de kansenongelijkheid tussen kinderen verminderen, omdat deze nu volgens de raad te vroeg worden ingedeeld in een bepaald schooltype. Concreet betekent dit dat leerlingen die nu naar het vmbo gaan, wellicht HAVO kunnen doen.

Sinds Van Kemenade als minister van Onderwijs in het kabinet Den Uyl in de jaren ’70 de Middenschool introduceerde, zien we met de regelmaat van de klok varianten hierop bedacht worden. (read more…)

Beluister hier de column

Je kan er ook heel anders naar kijken.

Met een grootse acteerprestatie en opofferingsgezindheid heeft Kajsa Ollengren in nauwe samenspraak met Rutte en Kaag een kabinetsformatie geforceerd. Met de coronatest als geloofwaardig excuus liep Ollengren naar de wachtende fotografen. Ze waren nog bang geweest of dit niet al te doorzichtig was, maar blunders van rivalen worden in de politiek gretig omarmd. Nog genialer was dat de uiteindelijk motie van wantrouwen als een soort boemerang werkte: de Tweede Kamerfracties werden diep in de nacht gedongen om te kiezen of ze wel of niet aan het volgende kabinet wilde deelnemen, terwijl Rutte rustig de uitslag kon afwachten. (read more…)

Beluister hier de column

“Dat je zo’n Viruswappie op Twitter tegenkomt is tot daaraantoe, maar nu hoor je die geluiden ook in de Tweede Kamer en daar maak ik me echt zorgen over,” zei minister De Jonge afgelopen zaterdag in het Algemeen Dagblad. Een groot deel van het interview gaat over de zetelwinst van Forum van Democratie van 2 naar 8 zetels bij de Tweede Kamerverkiezingen van twee weken geleden.

Is dit nu het grootste probleem van onze minister van Volksgezondheid, zou je je kunnen afvragen? (read more…)

Beluister hier de column

Het is natuurlijk niet voor het eerst dat populistisch rechts winst boekt bij Tweede Kamerverkiezingen. Vader van het naoorlogs populisme is Hendrik Koekoek met zijn Boerenpartij, die in de jaren ’60 en ’70 vertegenwoordigd was in de Tweede Kamer. Begonnen als een soort oerversie van Farmers Defence Force ontwikkelde de agrarische beweging zich als een algemene protestpartij die ook steun kreeg in de grote steden. Hoogtepunt van Koekoeks populisme was zijn nummer 1-hit Den Uyl is in de olie, samen met Vader Abraham, over toenmalig minister-president Den Uyl en de oliecrisis van 1973. Populisme had toen nog een carnavaleske onschuld. (read more…)

Beluister hier de column

Wat is onze parlementaire democratie toch een zegen. Wat goed om eens in de vier jaar diep op de grote maatschappelijke uitdagingen in te gaan.

Minister De Jonge is boos op vaccinvoordringer Maarten van Rossem. Henk Krol is boos omdat iedereen denkt dat hij campagne voor 50Plus voert. Baudet loopt boos weg bij Jinek. Geert Wilders die Nieuwsuur afzegt omdat hij een debat met Rutte moet voorbereiden. Azarkan van Denk die Nieuwsuur afzegt door een optelsom van factoren: (read more…)

Beluister hier de column

En ineens is het daar weer: kernenergie. VVD, CDA en PVV zijn  voorstander van het  bouwen van nieuwe kerncentrales in Nederland.

Als 15-jarige bezocht ik begin jaren ’80 een bijeenkomst in het kader van de Brede Maatschappelijke Discussie over kernenergie. In het kielzog van het kernwapendebat verdeelde ook deze energievorm de bevolking. Daarbij zat de angst er goed in na de bijna-ramp in Harrisburg in de VS in 1979. (read more…)

Beluister hier de column

De Tweede Kamer heeft een motie aangenomen waarin Nederland tot een boycot van het WK voetbal in Qatar moet komen. Schrik niet, het Nederlands elftal mag daar gewoon gaan voetballen, maar koning Willem-Alexander, de komende minister-president en minister van Sport mogen niet ons land vertegenwoordigen in het emiraat. Minister Blok van Buitenlandse Zaken vindt het mengen van sport en politiek onverstandig. Alsof de FIFA geen politiek orgaan is en Qatar een geweldig voetballand. (read more…)

Beluister hier de column

De Nederlandse staatsschuld is tijdens de pandemie met 42 miljard gestegen en bedraagt nu 450 miljard euro. Dat is 26.000 per inwoner, baby’s en hoogbejaarden meegerekend.

De regering heeft nu geen keuze. De enige manier om een gigantische economische crisis af te wenden, is alle weggevallen bedrijvigheid financieel te compenseren. De vraag is wel hoelang je dit op verantwoorde wijze kunt volhouden? Al zijn er steeds meer mensen, waaronder ook economen, die beweren dat die grote staatsschuld helemaal niet zo’n probleem is. Zolang de rente maar laag is, of zelfs negatief, kan die schuld ons niet deren. (read more…)

Beluister hier de column

De afgelopen dagen maakte duidelijk hoezeer we er naar snakken de crisis voorgoed achter ons te laten. Er heerste een uitgelaten sfeer op het ijs. Er werd niet alleen geschaatst, maar ook veel gelachen. Er klonk muziek en mensen waren aardig voor elkaar. Men liet elkaar voorgaan bij kluunplaatsen of waarschuwden ongevraagd tegenliggers voor wakken. Er heerste een solidariteit waar de zorginstellingen bij het inenten jaloers op kunnen zijn. Want gisteren bleek dat een zorginstelling, tegen de afspraken in, ook personeel vaccineerde dat geen direct contact met bewoners had. Het gaat om de Argos Zorggroep in de regio Rotterdam. Ook thuiswerkende data-analisten en inkoopmedewerkers werden bijvoorbeeld ingeënt. (read more…)

Beluister hier de column

Aan de Tweede Kamerverkiezingen van 17 maart doen een naoorlogse recordaantal van 37 politieke partijen mee. Het oude record was van vier jaar geleden toen er 28 partijen meededen.

Het is belangrijk dat ieders stem wordt gehoord. Dat is het grootste cliché dat dat hier over gezegd wordt. Daar kun je je vraagtekens bij zetten, want wat moeten we met partijen die luisteren naar namen als BBB, Oprecht of De Feestpartij. Of erger nog, Lijst Henk Krol. Van de 37 partijen die meedoen is hij bij een stuk of 14 ooit betrokken geweest, waarbij hij na evenzoveel conflicten zich heeft afgesplitst. (read more…)

Onze laatste grote landelijke crisis was de bijna-watersnood in het midden van de jaren ’90. Ik moet de laatste tijd vaak denken aan de ontruiming van de polders in het rivierenlandschap in 1995. Door aanhoudende neerslag in Duitsland, Frankrijk en België was het water in Maas en Rijn tot recordhoogte gestegen. Een paar dorpjes in Limburg liepen onder, maar de grote ramp leek zich in het midden van het land te gaan voltrekken: de Betuwe, Bommelerwaard, Tielerwaard en Land van Maas en Waal dreigden allemaal onder te lopen. Nederland had zich sinds 1953 met het Deltaplan gericht op een zeedefensie maar werd nu volledig verrast doordat het water in de rug aanviel. De stijging ging zo snel dat de evacuatie van de Neder-Betuwe hals over kop werd afgekondigd en uitgevoerd. (read more…)

Beluister hier de column

Wat zullen de bij de toeslagenaffaire betrokken ambtenaren wensen voor 2021? Ik denk dat ze hopen dat hun zwartgelakte namen ook dit jaar onbekend zullen blijven. Want terwijl een decennium lang de slachtoffers volgelvrij waren, worden de daders bij de Belastingdienst goed beschermd. De bedenkers van de afpakjesdag incasseerden gewoon hun eindejaarsuitkering en konden wél in harmonie met hun gezin kerst vieren.

Het toeslagenschandaal bij de Belastingdienst is veruit het grootste overheidsfalen dat ik in een halve eeuw in Nederland gezien heb. (read more…)

Er is commotie ontstaan over het bezoek van Ank Bijleveld aan de kerstdienst. Dit betrof de Hofkerk in haar woonplaats Goor. Vrijheid van godsdienst is een groot goed. Kerst is met de geboorte van Jezus één van de belangrijkste christelijke feesten. Logisch dat dit door gelovigen in een kerk gevierd wordt. Laat Ank Bijleveld toch, zou je zeggen. Maar sinds maart bevindt Nederland zich in een enorme crisis. Het land wordt geteisterd door een epidemie en de regering heeft vergaande maatregelen genomen om COVID-19 in te dammen. Ank Bijleveld is niet zomaar een inwoner van Goor maar de minister van defensie. Ze is dus lid van de regering die alle vrijheidsbeperkende maatregelen heeft genomen. (read more…)

Beluister hier de column

Ik weet het: de beste stuurlui staan aan wal. En je wil niet in het kamp van de viruswappies terecht komen. Toch zou ik op deze plaats een heel voorzichtige kanttekening willen plaatsen bij het sluiten van de basisscholen voor vijf weken.

Tot op heden was de boodschap van de regering dat deze open moesten blijven. Omdat dit in het belang van de kinderen is en sluiting geen zin heeft. Op de routekaart van het kabinet kwam deze sluiting niet voor. (read more…)

Beluister hier de column

Er is een breuk ontstaan tussen de SP en zijn jongerenafdeling Rood. Afgelopen vrijdag werd er door het Politburo, het hoogste orgaan van de politieke partij, besloten tot een onderzoek naar de relatie tussen het partijbestuur en de jongerenafdeling Rood. Een onderzoek betekent in Nederland meestal er sprake is van een onoplosbaar conflict. (read more…)

Beluister hier de column

Thierry Baudet is geen partijleider meer van Forum. Joost Eerdmans zegt dat ze niet bij hem moeten zijn. Paul Cliteur houdt er per direct mee op. Thierry Baudet wil gekozen worden als partijleider. Joost Eerdmans zegt van niets te weten maar wel beschikbaar te zijn. Annabel Nanninga zegt er alles van te weten maar niet beschikbaar te zijn. Theo Hiddema stuurt Kamervoorzitter Arib een lieve Khadija-briefje. Theo Hiddema verklaart zichzelf politiek arbeidsongeschikt. Thierry Baudet schrijft een lijsttrekkersverkiezing uit. (read more…)

Beluister hier de column

Het is u wellicht ontgaan, maar Nederland is weer een actiegroep rijker: Vrouwen voor Vrijheid. Als iets de coronacrisis heeft aangewakkerd dan is het wel de behoefte om te demonstreren. Het is alsof een mislukte aardappeloogst een run op frietkramen veroorzaakt. (read more…)

Beluister hier de column

Het heeft maar een haartje gescheeld of in de regio Rotterdam en Zuid-Holland Zuid waren de middelbare scholen gesloten om de tweede coronagolf een halt toe te roepen.

Van de eerste golf weten we dat dit een zeer drastische maatregel zou zijn geweest. Onderzoek wijst uit dat als gevolg van het sluiten van de scholen kinderen een leerachterstand hebben opgelopen en dat het digitaal lesgeven bij lange na niet dezelfde opbrengsten heeft. Over het sociale isolement en de verveling nog maar te zwijgen. (read more…)

Beluister hier de column

Onderduiken. Het is een woord dat je automatisch met de Tweede Wereldoorlog associeert. Je kent het woord alleen van de geschiedenisles. De Joden moesten onderduiken. Mensen uit het verzet ook, wanneer de Duitsers hen op het spoor waren. Onderduiken doe je wanneer je land bezet is en er een vijandige regime je bedreigt.

En nu blijkt er in Rotterdam een docent te zijn ondergedoken omdat hij bedreigt wordt. Sinds de gruwelijke moord op de Franse docent Samuel Paty weten we dat de daad bij het woord kan worden gevoegd .

De ondergedoken docent had een spotprent van Joep Bertrams in zijn schoollokaal hangen. Op deze spotprent zien we een onthoofd mens met een T-Shirt waarop Charlie Hebdo staat. (read more…)

Beluister hier de column

De spanning stijgt ten top: wordt morgen het lot van president Trump bezegeld of zorgt hij voor net zo’n daverende verrassing als vier jaar geleden?

Als hij gedwongen wordt het Witte Huis te verlaten zal bij veel mensen de opluchting groot zijn. Niet alleen binnen de VS, maar zeker ook daarbuiten. Trumps populistische regeerperiode heeft veel weerstand opgeroepen. Zoals ook het Front National in Frankrijk, de AFD in Duitsland en de PVV en Forum in Nederland dat doen. (read more…)

Beluister hier de column

Politici worden digitaal bedreigd en op het Binnenhof geïntimideerd, medewerkers van de NOS voelen zich zo onveilig dat hun baas besloten heeft alle bedrijfslogo’s uit voorzorg te verwijderen.

Bij deze toenemende maatschappelijke spanningen en onrust moet ik steeds vaker denken aan de platentektoniek. Platentektoniek is een geologisch verschijnsel waarbij delen van de aardkorst ten opzichte van elkaar verschuiven. Voor de goede orde heb ik gelijk een disclaimer: Platentektoniek is een wetenschap, dus ook maar een mening van mensen die hier heel hun leven aan weiden. (read more…)

Beluister hier de column

De kogel is door de kerk. Ook in Staphorst is de Hersteld Hervormde Kerk minder bezoekers gaan toelaten bij de zondagse diensten. Hoeveel minder dan de eerdere 600 is niet duidelijk, het is ongetwijfeld nog een rijke schare. Als daar maar geen Babylonische spraakverwarring over ontstaat. De zang is echter niet helemaal geschrapt. Men heeft hemel en aarde bewogen om dat onderdeel van de kerkdienst te behouden. Geen verrassing lijkt me, want men had kunnen weten dat ze in Staphorst niet voor het zingen de kerk uitgaan. (read more…)

Beluister hier de column

Ter gelegenheid van de Kinderboekenweek stond er in het huis-aan-huisblad van Albrandswaard een mooie foto met twee lachende kinderen. Uit de foto zou je kunnen opmaken dat ze blij waren met de minibieb die achter hun te zien was. In zijn volledigheid wel te verstaan, want de minibieb was niet groter dan een duiventil. “De minibieb staat vol met kinderboeken,” meldde de krantenredactie zonder enige ironie. Het verzameld werk van Thea Beckman zou er niet inpassen. (read more…)

Beluister hier de column

De spanning stijgt ten top: wordt morgen het lot van president Trump bezegeld of zorgt hij voor net zo’n daverende verrassing als vier jaar geleden?

Als hij gedwongen wordt het Witte Huis te verlaten zal bij veel mensen de opluchting groot zijn. Niet alleen binnen de VS, maar zeker ook daarbuiten. Trumps populistische regeerperiode heeft veel weerstand opgeroepen. Zoals ook het Front National in Frankrijk, de AFD in Duitsland en de PVV en Forum in Nederland dat doen. (read more…)

Beluister hier de column

In een populistische democratie is zelfs het stadsdichtersschap een instabiele functie geworden. Twee dagen na zijn benoeming tot stadsdichter van Haarlem is Osenga bedankt door het gemeentebestuur. De rapper, ook bekend als Insayno, heeft in het verleden teksten geschreven die “haaks staan op de waarden waar de gemeente Haarlem voor staat.” aldus de persverklaring. Het Haarlemse stadsbestuur dacht aanvankelijk twee vliegen in één klap te slaan. Een jonge dichter die ook nog naadloos in het diversiteitsbeleid past. Lekker inclusief allemaal. Maar dat bleek ook inclusief veroordeling, inclusief antisemitisme en inclusief bedreigingen te zijn. (read more…)

Beluister hier de column

Door de coronacrisis hebben alternatieve verklaringen van gebeurtenissen, nepnieuws  en complottheorieën flink de wind in de rug gekregen. En het ging deze bonte stoet van handelaren in wilde verhalen toch al voor de wind.

Nu is er natuurlijk altijd ruimte geweest voor andere verklaringen dan die door de officiële wetenschap en journalistiek werden aangereikt. Maar in de naoorlogse geschiedenis was het nooit zo sterk aanwezig dan nu het geval is. En deze verhalen worden geloofd en theorieën hebben groepen aanhangers. (read more…)

Beluister hier de column

Ik heb er lang over getwijfeld, maar ik ga het toch doen: ik wil u waarschuwen voor de ANWB die in Nederland en ver daar buiten de macht aan het overnemen is.

De basis voor die machtsovername werd gelegd in het interneringskamp Sint-Michielgestel in de Tweede Wereldoorlog. De Duitsers zette daar een grote groep vooraanstaande Nederlanders gevangen, waaronder politici, burgemeesters, hoogleraren, geestelijken en schrijvers. Die sloten in het geheim een akkoord om de ANWB aan de macht te helpen om zo heel Nederland te kunnen asfalteren. (read more…)

Beluister hier de column

Iedereen kent wel iemand die een feest uitstelt of helemaal niet door laat gaan. Van de week kreeg ik ook weer zo’n bericht. Erg vervelend voor alle jarigen en jubilarissen, maar begrijpelijk gezien de regels voor samenkomsten en evenementen. Het siert heel veel Nederlanders dat zij deze verantwoordelijkheid nemen en de richtlijnen volgen. Iets waar ze zich lang op hebben verheugd, offeren ze nu voor de goede zaak op. Een daad van volwaardig burgerschap. (read more…)

Beluister hier de column

Er wordt in Nederland veel geklaagd over de EU. Zeker nu er net een enorm steunpakket voor de zuidelijke staten beschikbaar is gesteld, is het ongenoegen hoorbaar.

En daar valt ook wel wat voor te zeggen. Want waarom zouden wij ons pensioenstelsel hervormen om de overheidsfinanciën op orde te krijgen en landen als Frankrijk en Italië bij het nalaten hiervan als beloning steun vanuit Brussel krijgen? Maar het krachtenveld in Europa is zo groot en complex dat ik me maar bij dit soort onprettige uitkomsten heb neergelegd. (read more…)

Hoe zou het met de Poema op de Veluwe zijn? Waar is de tijd gebleven dat het zomernieuws beheerst werd door een vermeende waarneming van een exoot in een nationaal park? Stagiairs bij de NOS vulden er hun hele praktijkopleiding mee. Van komkommernieuws ging altijd iets geruststellend uit: er is helemaal niets aan de hand om je druk over te maken, dus je kan er wel even tussenuit.

Dat is deze zomer wel even anders. (read more…)

Beluister hier de column

Er is helemaal geen coronacrisis. Was het maar waar, zou ik bijna zeggen. Was het maar waar dat we een tijdelijk probleem zouden hebben. Was het maar waar dat we met een vaccin of een medicijn al onze problemen zouden kunnen oplossen. De situatie is echter ernstiger dan een hardnekkige epidemie en onze worsteling hoe daar het beste op te reageren. De coronacrisis maakt alleen maar nog beter zichtbaar wat er werkelijk aan de hand is: een systeemcrisis. (read more…)

Beluister hier de column

Nu het aantal gevallen van COVID-19 weer toeneemt zie ik steeds het volgende beeld voor me: mensen die op het strand gefascineerd staan kijken hoe in de verte een vloedgolf opbouwt en aan komt rollen. Imposant en dreigend, steeds dichter en dichter, en pas op het allerlaatste moment, wanneer de golf reeds het strand heeft bereikt, en het al te laat is, begint iedereen weg te rennen.

Wat is dat in ons dat we niet eerder handelen, dat we geen maatregelen nemen op het moment dat het zeer effectief is, maar dat we wachten tot we overspoeld worden? (read more…)

Beluister hier de column

Aanstaande woensdag houden de boeren een landelijke actiedag. Nadat ik het vorige week over de trekkerterreur had, wil ik nu de andere kant van de zaak belichten: het inkomen van de boeren.

Over het terugdringen van het uitstoten van stikstof hoeft niet lang gediscussieerd worden. De agrarische sector – en dan met name de veeteelt – stoot veruit de meeste stikstof uit in Nederland. Meer dan het verkeer en de industrie bij elkaar. Toen in februari de boeren de cijfers van het RIVM betwisten en met een eigen onderzoek kwamen, moesten ze een paar maanden later bakzeil halen: de RIVM-cijfers klopten wel degelijk.  De landbouw is goed voor 45% van alle stikstofuitstoot in Nederland, terwijl de sector nog geen 3% van onze economie vormt. (read more…)

Beluister hier de column

We hebben het op school allemaal geleerd. Als je invloed wil uitoefenen in Nederland, heb je in onze parlementaire democratie een scala van mogelijkheden tot je beschikking. Je kunt brieven schrijven, demonstreren, staken of actie voeren. Ook kun je zelf politiek actief worden en als je verkozen wordt, mag je meebeslissen. Als gemeenteraadslid, als Kamerlid, of als minister, het hoogst haalbare,  zoals Carola Schouten van Landbouw. Voor alles geldt dat je je aan de regels van het democratische spel houdt. (read more…)

Beluister hier de column

Hoe dieper in de regio, hoe kritischer men over Europa is. Is dat provincialisme, gebrek aan wereldwijsheid of gewoon een variant op het oude adagium dat wat de boer niet kent? Op het platteland van Zuid-Holland is deze sceptische houding niet anders. Ik betwijfel echter of dit standpunt iets met de houding van de inwoners op het Zuid-Hollandse platteland te maken heeft.

Al een jaar lang wordt Nederland een zuinige of zelfs gierige houding verweten door met name de Zuid-Europese landen. Wat is er aan de hand? (read more…)

Beluister hier de column

Als de voetbalkantines in onze regio open zouden zijn, is dit het gesprek van de zaterdagmiddag: de val van Veronica Inside met de hoofdrol van Johan Derksen in dit tv-drama. En nu intussen de ene deelnemer de andere voor NSB-er heeft uitgemaakt bereikt de soap z’n hoogtepunt.

Want nog belangrijker dan voetbal zelf is het praten over voetbal. Of beter nog: gelijk krijgen in voetbalzaken. Een verbale strijd waarin nauwelijks regels gelden, geen scheidsrechter aanwezig is en gele en rode kaarten niet voorkomen. (read more…)

Beluister hier de columnt 

Ik weet niet of u al dagelijks weer naar uw werk gaat. Veel mensen werken nog thuis en zijn al maanden niet meer op kantoor geweest. Anderen komen er sporadisch, voor een overleg of om wat zaken op te halen. Maar er is natuurlijk een grote groep Nederlanders waar thuiswerk helemaal niet aan de orde is. Je kon bij de crisis goed zien wat er echt van belang is en gewoon doorging: natuurlijk de zorg zelf, maar ook leraren, vuilnisophalers, stratenmakers,  bouwvakkers en postbezorgers. En zeker zij hebben straks een mooie vakantie verdiend. (read more…)

Beluister hier het programma via Programma Gemist 

In allerlei dorpen en steden houdt men de adem in. In Zoetermeer, maar ook in Bodegraven. In Middelharnis, in Numansdorp, maar ook in Dordrecht. Wat gaat er met de lokale vestiging van de HEMA gebeuren? Gaat de HEMA failliet en moeten alle lokale vestigingen sluiten, gaat de regering overheidssteun geven of komt er nog een andere oplossing?

Het boegbeeld van de Nederlandste detailhandel dreigt omver geworpen te worden. Niet door antiracisten, want het concern deed in 2014 Zwarte Piet al in de ban, maar door een enorme schuldenberg. (read more…)

Beluister hier de column

Nu we langzaam uit onze Coronaslaap ontwaken krijgen we met een oud probleem te maken: de file. Het woon/werkverkeer bestaat globaal uit drie middelen: de auto, het openbaar vervoer en de fiets. Vroeger –
lang geleden – toen het Covid-virus nog niet ons land had aangedaan werd er een beleid gevoerd om het
openbaar vervoer en de fiets te stimuleren en het gebruik van de auto te ontmoedigen. (read more…)

Beluister hier de column

Onlangs werden de voorlopige plannen van de energieregio’s in Nederland bekend. Deze plannen vormen een nationaal programma dat als doel heeft om onze energievoorziening te verduurzamen: dus simpel gezegd: minder CO2 uitstoot.

Interessante conclusie na het lezen van de plannen is dat er veel meer animo voor zonne-energie dan windenergie is. De verhouding bij duurzame energie is nu 60 % wind en 40% zon. Als de plannen uitgevoerd gaan worden, gaat dit drastisch veranderen en wordt het 20% wind en maar liefst 80% zon. Een kleine revolutie. (read more…)