Giel van Strien is per 1 juni 2020 de vaste columnist op de maandagavonden. Aan culturele bagage is geen gebrek, zo kunt u zien in zijn biografie:

Giel van Strien begon in 1985 met de studie politicologie aan de Erasmus Universiteit Rotterdam en sloot deze studie in 1993 af aan de Universiteit van Amsterdam.

In 1994 richtte Van Strien met Bert Heemskerk het literair tijdschrift Passionate op met Van Strien als hoofdredacteur. In 1997 nam hij een initiatief tot het Geen Daden Maar Woorden Festival, wat sindsdien jaarlijks wordt gehouden. Dit initiatief zette zich af tegen het in 1993 gestarte Crossing Border festival, waarmee later is gaan samenwerken.

Sinds het samengaan van het literair tijdschrift Passionate en Bulkboek in het nieuwe millennium tot het Passionate Bulkboek is Van Strien daar directeur. In deze hoedanigheid is hij bij allerlei literaire en andere culturele zaken betrokken. Daarnaast schreef hij opiniestukken in diverse dagbladen, en een serie meer literair werk in het tijdschrift Passionate.

In 2003 werd Van Strien onderscheiden met een Laurenspenning voor zijn stimulerende bijdragen aan het literaire leven in de stad Rotterdam.

Hieronder kunt u zijn columns lezen en beluisteren. Let op: op alle teksten rust auteursrecht ©Giel van Strien

Volg Giel van Strien op Facebook

Klik op de titel om de column te beluisteren.

Beluister hier de column

Onlangs werden de voorlopige plannen van de energieregio’s in Nederland bekend. Deze plannen vormen een nationaal programma dat als doel heeft om onze energievoorziening te verduurzamen: dus simpel gezegd: minder CO2 uitstoot.

Interessante conclusie na het lezen van de plannen is dat er veel meer animo voor zonne-energie dan windenergie is. De verhouding bij duurzame energie is nu 60 % wind en 40% zon. Als de plannen uitgevoerd gaan worden, gaat dit drastisch veranderen en wordt het 20% wind en maar liefst 80% zon. Een kleine revolutie. (read more…)