Beluister hier de column

Het is u wellicht ontgaan, maar Nederland is weer een actiegroep rijker: Vrouwen voor Vrijheid. Als iets de coronacrisis heeft aangewakkerd dan is het wel de behoefte om te demonstreren. Het is alsof een mislukte aardappeloogst een run op frietkramen veroorzaakt.

Ruim een week geleden organiseerde Vrouwen voor Vrijheid een demonstratie op het Museumplein in Amsterdam. Dat was de perfecte locatie want alle musea waren gesloten, als voorzorgsmaatregel tegen de verspreiding van de epidemie. Op hun website had de organisatie alle vrouwen en mannen uitgenodigd om hun manifestatie bij te wonen. Je noemt jezelf tenslotte niet voor niets Vrouwen voor Vrijheid.

“Wij geloven dat iedereen de ruimte moet krijgen om een tegengestelde mening te mogen hebben en persoonlijke keuzes te kunnen maken,” laten de vrouwen weten. Om dit te onderstrepen worden op hun website samenstellingen bij voorkeur los geschreven en krijgt een enkel voltooid deelwoord een dt op het eind. Want alle taalregels zijn natuurlijk opgelegd en belemmeren hoe ze persoonlijk een woord zouden willen vormgeven, mede afhankelijk van de stemming van het moment. Er moet veel tijd zijn gaan zitten in het opstellen van deze websitetekst, om al die emotionele overwegingen zorgvuldig en evenwichtig fonetisch te kunnen vertalen. Het belangrijkste is uiteraard dat je er een goed gevoel bij hebt.

Vrouwen voor Vrijheid vindt het niet juist dat er vanuit de overheid maar één lijn opgevolgd dient te worden, zo staat op haar website. Hoezo moeten we allemaal anderhalve meter afstand houden? Hoezo moeten we allemaal rechts van de weg rijden? Hoezo moeten we allemaal stoppen bij rood licht? Waarom mogen we dat niet zelf bepalen? Dat rood zo negatief wordt gebruikt door onze overheid, komt niet overeen met de warme uitstraling van deze primaire kleur. Rood is de kleur van de edelsteen Jaspis, de moeder aller edelstenen. Die verbinden onze lichamen met Moeder Aarde, die oerbron van leven en wijsheid.

De demonstratie werd uiteindelijk door de politie ontbonden omdat de betogers zich ondanks waarschuwingen niet aan de anderhalve meter afstand hielden. Dit werd overigens door de organisatie – indachtig hun motto – ontkend. De politie had helemaal niet hun demonstratie ontbonden. Wat zeg ik? Ze waren helemaal niet op het Museumplein geweest. Ze hadden helemaal niet gedemonstreerd. Ze hadden helemaal niet de pers te woord gestaan. Ze hadden gewoon een tegenovergestelde mening over de werkelijkheid, dat is alles.

De omliggende horeca en musea zagen miljoenen euro’s verdampen omdat ze van overheidswege gesloten waren. Maar deze bov-ers (bewust onwetende vrouwen) met hun vrijeschoolproza mogen gezellig met 1.000 vrouw bijeenkomen. Waar zijn de Tupperware-avonden gebleven? Ik smeek Rutte en de Jonge om bij een volgende reeks coronamaatregelen koste wat het kost de yogacursussen door te laten gaan. Het eredivisievoetbal gaat ook door, gun hun de meditatiesessies. Maar houd deze vrouwen van de straat. Laat een vliegtuigmaatschappij desnoods wat charters ter beschikking stellen voor een Zenreis naar Bali waar de vrouwen in alle vrijheid in hun volledig uit bamboehout opgetrokken resort hun vragen kunnen stellen. Waarom zou ik me moeten laten inenten voor Hepatitis-A als ik naar de tropen ga? Waarom moeten we hier zo nodig links van de weg rijden? Wat zal ik vanmorgen aantrekken? En wat vanavond? En laat dan die vliegtuigmaatschappij alsjeblieft failliet gaan.