Beluister hier de column

Wat is onze parlementaire democratie toch een zegen. Wat goed om eens in de vier jaar diep op de grote maatschappelijke uitdagingen in te gaan.

Minister De Jonge is boos op vaccinvoordringer Maarten van Rossem. Henk Krol is boos omdat iedereen denkt dat hij campagne voor 50Plus voert. Baudet loopt boos weg bij Jinek. Geert Wilders die Nieuwsuur afzegt omdat hij een debat met Rutte moet voorbereiden. Azarkan van Denk die Nieuwsuur afzegt door een optelsom van factoren: ”We waren drie dagen onderweg geweest in een campertje en Kuzu was nogal luidruchtig, waardoor ik in één nacht maar twee uur geslapen had. De verwarming viel ook nog eens uit, het alarm ging af en er moest een gasfles vervangen worden.”

Azarkan legt uit waarom de gaskraan in Groningen weer open moet. Mark Rutte wil een kerncentrale in Groningen. Mark Rutte wil geen kerncentrale in Groningen. Jinek biedt excuses aan Baudet aan. Liliane Ploumen biedt excuses aan voor het beleid van het kabinet Rutte II met de PvdA.  Wopke Hoekstra biedt excuses aan voor een paar schaatsrondjes in Thialf. Sigrid Kaag verontschuldigt zich voor haar tijd bij Shell. Mark Rutte biedt excuses aan voor de toeslagenaffaire. Andere fractievoorzitters zoeken naarstig naar onderwerpen om ook op tv excuses te kunnen aanbieden.

Joost Eerdmans van JA21 denkt dat het afval van een kerncentrale een kopje thee per jaar is. 50Plus-lijsttrekker Den Haan wil dat partijgenoot Ellen Verkoelen zich terugtrekt. Den Haalt belt Verkoelen en laat de media weten dat de plooien zijn gladgestreken. Verkoelen belt de pers en zegt dat de plooien helemaal niet zijn gladgestreken. CDA-er Henk Bleker gaat Forum voor Democratie stemmen. De lijsttrekkers Liane, Lillian en Lianne gaan met elkaar in debat. Burgemeesters beklagen zich over het bekladden van verkiezingsposters, waarbij lijsttrekkers met een stift van hitlersnorretjes worden voorzien. Burgemeester Jorritsma van Eindhoven denkt dat dit voortkomt uit verveling. Burgemeester Dijksma van Utrecht verklaart dat hij niet bij ieder verkiezingsbord een agent heeft staan.

Het trok nauwelijks aandacht, maar ook niet onbelangrijk was het wetenschappelijk hoogstaande debat rondom de klimaatverandering en de stijgende zeespiegel. Wat een visie om nu alvast een plan te ontwikkelen om het hart van Nederland geleidelijk aan naar hoger geleden gronden in het oosten van het land te verplaatsen. Goed ook om alle nieuw te bouwen woningen in de Achterhoek en Noord-Limburg te laten plaatsvinden, tezamen met een enorme economische investering in die gebieden. Fijn om te horen dat alle partijen erover eens zijn dat er 25.000 windmolens op zee moeten worden gebouwd, alle mogelijke daken van bedrijven van zonnepanelen worden voorzien en dat er aanvullend wordt besproken welke energievormen op korte en op lange termijn moeten worden toegevoegd. Heel eerlijk ook om de bevolking nu al de keuze voor te leggen: minder parttime werken of meer immigratie om het toekomstige tekort op de arbeidsmarkt tegen te gaan. En wat te denken van het uitgewerkte deltaplan om een transparante overheid te creëren die burgers beschermt tegen machtige overheidsorganen als de Belastingdienst. Maar klap op de vuurpijl van deze campagne was toch wel het democratische benoeming van Pieter Omzigt tot leider van het CDA.