Beluister hier de column

Langzamerhand begint je het gevoel te bekruipen dat de schermutselingen rondom de formatie niet van tijdelijke aard, maar het nieuwe normaal zijn. In de angst om de indruk te wekken tegen openheid van zaken te zijn, is er een biedingenstrijd ontstaan wie het verst durft te gaan. Intussen zijn we aanbeland bij het openbaar maken van de notulen van de ministerraad. Waar gaat dit heen?

In de buurt van Hilversum is John de Mol het verdienmodel al aan het uitrekenen, want als de Trêveszaal en het Catshuis vol met camera’s gehangen worden hoeft niemand meer in Nederland, inclusief 225 Kamerleden, iets te missen van wat er gezegd wordt. Lang leve de Totale Democratie. Tenminste als je bereid bent om € 25,00 per maand automatisch te laten afschrijven, want naar goed neoliberaal gebruik zijn de  uitzendrechten verkocht aan de hoogste commerciële bieder. Daarbij kun je je abonneren op verschillende pakketten, waarbij vooral het Canal 50+ – erg populair is. Live uitzendingen van de gelijknamige fractie worden van persoonlijk commentaar voorzien door niemand minder dan Jan Nagel, die als babyboomer nooit te beroerd is om te incasseren ten koste van de volgende generatie.

De Superleague van de Nederlandse politiek wordt een grootverdiener en keert haar winsten uit aan politieke partijen die de meeste kijkcijfers trekken. Met ‘doe ff normaal man’ hoef je dan niet meer aan te komen. Dit soort oubollige uitdrukkingen worden ingeruild voor forse beledigingen en unieke persoonlijke politiek. Superspannend wordt het in de Superleague in de periode voor de sluiting van de transfermarkt, welk Kamerlid scheidt zich af en welke fractie weet een kijkcijferkanon te strikken voor het komende televisieseizoen?

De zondagmorgenvergaderingen op het Catshuis zullen vanwege het gunstige tijdstip voor live-uitzendingen worden gecontinueerd, ook lang nadat de coronacrisis achter de rug is. Heel Nederland Bruncht met de beelden van de arriverende hoofdrolspelers. Kijk daar hebben we Hugo de Jonge op z’n racefiets, gaat hij vandaag zijn beste rondetijd bij de Acht van Cats verbeteren? En weet het zoontje van minister Hoekstra eindelijk het kabinet te verleiden tot het spelen van die lang geleden door zijn vader beloofde voetbalwedstrijd, ook al heeft Wouter Koolmees uitonderhandeld dat er alleen met kleine goaltjes zonder vliegende keep wordt gespeeld? En dan natuurlijk onze minister-president, onze normale minister-president mogen we wel zeggen. Want er is bijna niemand zo normaal in Nederland als onze minister president. Zo’n normaal outfit met zo’n normale fiets, die hij ook gewoon normaal op slot zet omdat hij ook wel weet dat het normaal is dat hij gejat wordt, ook al heeft Grapperhaus voor de kijkcijfers beloofd dat hij de dief persoonlijk achterna zou gaan.

De betaalmuur ontploft echter op die zonnige dag dat Jaap van Dissel in zijn korte broek, met sandalen en op z’n ligfiets bij het Catshuis arriveert. Na de coronacrisis was Van Dissel overgestapt op statistieken van andere ziekten, maar dat sloeg minder aan bij de kijkers. Op velerlei verzoek ontpopte hij zich als gerenommeerd statisticus van de eredivisie. En de boze emails dat de profclub FC Volewijckers niet meer bestaat nam hij op de koop toe. Of zoals Rutte zou zeggen, het is slechts een advies.