Iedere woensdagavond te beluisteren
Klik hier om naar zijn columns te gaan.
Han vander Horst is al jaren een vaste waarde in De Late Avond. Hij is auteur van verschillende boeken en vaste schrijvende columnist bij Joop.nl van BNNVARA. Ook heeft hij een eigen historisch podcastkanaal: Het geheugenpaleis. Zijn kritieken, beschouwingen en voorstellen zijn altijd prikkelend, tot nadenken stemmend en humoristisch. Han spaart niets of niemand, maar doet dat op een prettige respectvolle wijze. Sinds januari 2016 is hij iedere woensdagavond te gast in de show. Let wel: op alle teksten en geluidsopnamen rust auteursrecht © Han van der Horst / © delateavond.nl. Wilt u e.e.a. overnemen, vraag dan even om toestemming.
Han spreekt ook iedere week een podcast in, samen met Johhn T. Knieriem. “Het Geheugenpaleis”. In het Geheugenpaleis gaan John en Han vanuit de actualiteit, samen de geschiedenis in. Wat zijn de overeenkomsten? Waar kunnen we nu vanuit geschiedkundig perspectief nog wat van leren? Op zijn eigen wijze omschrijft historicus, schrijver en columnist Han van de Horst de wereld van toen en nu. John T. Knieriem bevraagt hem over de grote lijnen en de kleinste details in de vertrekken van Het Geheugenpaleis. Je kunt het hier beluisteren.
Reageren kan via han@delateavond.nl Volg Han van der Horst op Facebook
Klik hier om naar zijn columns te gaan.
Joost Kievit heeft 40 jaar bij de politie gewerkt, vooral als leidinggevende. In de laatste 15 jaar ging het om de opbouw van de milieutaak in de politieorganisatie en de aanpak van milieucriminaliteit.Toen hij op 57 jarige leeftijd stopte met politiewerk was hij hoofdinspecteur en hoofd van de milieupolitie in Rotterdam Rijnmond. Daarna ging hij aan de slag als ZZP’er in het landschapsbeheer. Dat betekende het maaien van natuurterreinen, onderhoud van bomen maar ook transport van Schotse hooglanders en Konikpaarden tussen de verschillende natuurgebieden in ons land. Nu rest nog vrijwilligerswerk.
Naast zijn werk studeerde Joost onder andere biologie, ecologie en milieukunde. In 1996 studeerde hij af als Master in Environmental Science aan de Universiteit van Greenwich. Hij was zo’n 35 jaar actief in besturen van natuur- en milieuorganisaties, waarvan 21 jaar als voorzitter van Hoekschewaards Landschap. Verder 5 bestuursperiodes actief in de besturen van waterschappen. Nu is de inzet vooral gericht op het op weg helpen van een nieuwe generatie waterschapsbestuurders. Dat doet hij in zijn rol als regiovoorzitter van Water Natuurlijk in de Hollandse Delta. Daarnaast is hij voorzitter van HW Zoemt, een collectief van mensen en organisaties dat werkt aan herstel van biodiversiteit in de Hoeksche Waard.
In 1980 rondde Joost zijn opleiding “Natuurgids” af en begon hij mensen te vertellen over natuur en milieu. In zijn radiocolumn zet hij dat in een andere vorm voort.
Klik hier om naar zijn columns te gaan.
Martijn Vroom werkte vanaf april 2001 als medewerker bij de Tweede Kamerfractie van het CDA. Daarna werkte hij tot 2006 voor diezelfde fractie als beleidsmedewerker Onderwijs, Cultuur en Wetenschap en later Financiën en Rijksbegrotingen. Bij de verkiezingen van 6 maart 2002 werd Vroom verkozen tot lid van de gemeenteraad van Schiedam. Hij betitelde zichzelf in 2006 als een ‘rechtgeaard gereformeerde’. Van 2006 tot en met maart 2008 was Vroom lobbyadviseur bij adviesbureau Public Matters in Den Haag.
Van 31 maart 2008 tot 20 mei 2014 was Vroom wethouder in de gemeente Noordwijk en van 21 mei 2014 tot 8 december 2015 in de gemeente Waddinxveen. Op 9 december 2015 Werd hij benoemd als Burgemeester van de Gemeente Krimpen aan den IJssel en is lid van het Dagelijks Bestuur van de Metropool Regio Rotterdam Den Haag (MRDH). Ook is hij secretaris van het bestuur van de Vereniging van Burgemeesters van Gemeenten in Zuid-Holland, de VBGZH. Sinds 2023 is hij burgemeester van de gemeente Leidschendam-Voorburg.
Hieronder kunt u zijn columns lezen en beluisteren. Let wel: op alle teksten en geluidsopnamen rust auteursrecht © Martijn Vroom / © delateavond.nl. Wilt u e.e.a. overnemen, vraag dan even om toestemming.
Lees hier het archief van Martijn
Maakt helaas geen columns meer voor De Late Avond. Er is natuurlijk wel een mooi archief
Klik hier om naar zijn columns te gaan.
Giel van Strien is een jaar lang de vaste columnist op de maandagavonden geweest. Aan culturele bagage is geen gebrek, zo kunt u zien in zijn biografie:
Giel van Strien begon in 1985 met de studie politicologie aan de Erasmus Universiteit Rotterdam en sloot deze studie in 1993 af aan de Universiteit van Amsterdam.
In 1994 richtte Van Strien met Bert Heemskerk het literair tijdschrift Passionate op met Van Strien als hoofdredacteur. In 1997 nam hij een initiatief tot het Geen Daden Maar Woorden Festival, wat sindsdien jaarlijks wordt gehouden. Dit initiatief zette zich af tegen het in 1993 gestarte Crossing Border festival, waarmee later is gaan samenwerken.
Sinds het samengaan van het literair tijdschrift Passionate en Bulkboek in het nieuwe millennium tot het Passionate Bulkboek is Van Strien daar directeur. In deze hoedanigheid is hij bij allerlei literaire en andere culturele zaken betrokken. Daarnaast schreef hij opiniestukken in diverse dagbladen, en een serie meer literair werk in het tijdschrift Passionate.
In 2003 werd Van Strien onderscheiden met een Laurenspenning voor zijn stimulerende bijdragen aan het literaire leven in de stad Rotterdam.
Op alle teksten en geluidsopnamen rust auteursrecht © Giel van Strien / © delateavond.nl. Wilt u e.e.a. overnemen, vraag dan even om toestemming.
Maakt helaas geen columns meer voor De Late Avond. Er is natuurlijk wel een mooi archief.
Klik hier naar zijn columns te gaan.
Joop van de Hor is een veelzijdig man. Hij noemt zichzelf “mens in progressie”. Al vele jaren schrijft hij wekelijks de column “Eigen Wijs” voor de weekbladen van de Persgroep, is hij hoost bij Toksjoo op Zuid in Rotterdam en een graag geziene gespreksleider. Vele jaren werkte hij als freelancer bij dagblad Het Vrije Volk en het Rotterdams Dagblad, is hij schrijver van historische boeken, uitgever van gedichtenbundels en ambassadeur van o.a de stichting Villa Joep voor het tegengaan van kinderkanker (neuroblastoom). Hij was ook werkzaam in de haven van Rotterdam, bij het politiekorps Rotterdam-Rijnmond als inspecteur en tot 2019 in dienst bij de Gemeente Rotterdam waar hij nu nog als ambtenaar der burgerlijke stand werkt.
Voor zijn inzet voor de samenleving ontving hij een Ridderorde van Oranje Nassau, de Erasmusspeld (gemeente Rotterdam) en de Nissewaardpenning.
De columns van Joop zijn vaak prikkelend en zetten aan tot discussie. Een blad voor de mond nemen is hem vreemd. Let wel: op alle teksten en geluidsopnamen rust auteursrecht © Joop van der Hor / © delateavond.nl. Wilt u e.e.a. overnemen, vraag dan even om toestemming.