Beluister hier de column

Ik weet eerlijk gezegd niet precies meer hoe lang ik haar ken en via wie ik in contact met haar ben gekomen? Was dat die andere leuke vlotte zangeres van de band Little Mystic Margreet van Zanten uit Krimpen a/d IJssel ? Ik pieker me suf. Is het de nakende ouderdom of is het gewoonweg niet belangrijk om te weten hoe en waar maar moet ik me focussen op het feit dat ik kennis heb gemaakt met deze bijzondere zangeres met een stem als van een engel? Hoe klinken engelen eigenlijk als ze zingen? Nou dat antwoord weet ik wel; als Margreet en Maaike, twee zangeressen like angels sings in heaven. Maar gelukkig lopen ze gewoon met twee benen hier op aarde rond. Margreet zingt (te) weinig en heeft haar geluk gevonden bij haar partner in Scheveningen. Maaike is gelukkig met haar toetsenist Jonni Slater en is, na in o.a. China te hebben rondgezworven, verhuist naar Londen en recent naar Bristol. Maaike is onbekend bij het grote publiek. Dat komt omdat ze geen commerciële concessies aan haar muziek doet. En daar moeten wij haar dankbaar voor zijn, dat maakt haar muziek ook zo bijzonder en uniek.  Qua stemgeluid doet ze niet onder voor naamgenote Maaike Ouboter, winnares van het programma de beste singer-songwriter van Nederland in 2013. De mooiste concerten gaf ze in Oliver’s Jazz Bar, de Prince of Greenwich in Londen, St Michael’s Without in Bath, de Noorse kerk in Rotterdam en de Toksjoo op Zuid. Ze is het beste te omschrijven als jazz en dark folk singer-songwriter. Classic jazz, Argentine folk and gothic influences blend in the songs she writes on her Spanish guitar.

Klassieke jazz, Argentijnse folk en gothic invloeden vermengen zich met de liedjes die ze op haar Spaanse gitaar ‘schrijft’. Her voice is reminiscent of the American folk singer Joan Baez and Portuguese fado singer Cristina Branco. Haar stem is een mix van de Amerikaanse volkszangeres Joan Baez en de Portugese fado-zangeres Cristina Branco. Driven by a restless curiosity, Maaike travelled across the globe and lived in China, before moving to England to study music in 2014. Here, she recorded and produced her debut album Born Before the Wind , which was released on 31 Mar 2017. The tracks Yangtze River Blues and Keep It in the Dark were handpicked by Tom Robinson for airplay on BBC Radio 6. Ze vestigde zich in 2014 in Londen om muziek te studeren en nam daar haar debuutalbum ‘Born Before the Wind’ op welke in het voorjaar van 2017 werd uitgebracht. De nummers ‘Yangtze River Blues’ en ‘Keep It in the Dark’ werden door Tom Robinson uitgekozen voor airplay op de BBC Radio. Onlangs ontving ik een mail van Maaike. Ze zat, samen met haar man Jonni en 13 andere songwriters voor drie dagen in een huisje met de opdracht om elk een individueel een lied te schrijven, een gezamenlijk lied, een solo en groeps optreden. Maaike schrijft: ‘De lucht is fris en de bladeren zijn rood en geel. We zijn hier naartoe gekomen langs heldere meren en ruwe bergen, in een huurauto waar net een keyboard en een gitaar in de achterbak passen. Het solo nummer staat snel in de steigers; over miljardairs in de ruimte. Elon Musk wil Mars koloniseren. Met trillende handen speel ik die avond mijn nieuwe creatie ‘Moon and Mars’ voor de anderen. Ik sta stijf van de adrenaline. Flashbacks naar mijn eerste optredens jaren geleden. Maar ze vinden ‘m cool!

De gezamenlijke song is een voor ons allemaal een geslaagde onderhandeling. Op de 3e dag in het Birnam Arts Centre zitten we in een halve cirkel op het podium als we onze nieuwe liedjes spelen; ik speel ‘Moon and Mars’ en ‘So You Think.’ Het is nu minder eng dan in het huisje! We zijn in goed gezelschap en zijn de stuwende kracht achter dit bijzondere project Becci Wallace uit Schotland bijzonder dankbaar’ tot zover Maaike Siegerist zelf. Haar mail After living in London for the past two years, Maaike recently moved to Bristol.She performs across the UK and the Netherlands.draai ik uit en sla ik voor de zekerheid ook op in mijn computer. Ik koester deze als een kostbaar kleinood. Ik voel het, ik weet het; deze brief gaat goud opleveren als Maaike straks echt doorbreekt en wereldberoemd wordt. En mocht dat niet zo zijn dan heb ik toch nog altijd haar mooie brief in mijn bezit, en dat is misschien zelfs nog veel meer waard dan goud!

Lees meer en beluister de muziek

https://www.musicglue.com/maaikesiegerist

https://maaikesiegerist.bandcamp.com/album/acoustic