Beluister hier de column

Kent u het verschil tussen een talkshow en een toksjoo? Nee? Dan moet u echt eens een keertje naar de enige echte ‘Toksjoo op Zuid’ komen. Kunt u het verschil niet alleen, zien, horen en proeven maar ook zelf ondergaan door bij oer Rotterdammer Roel Pot en Joop van der Hor aan de Tokstafel te schuiven. Bij ons geen elitair gezelschap bestaande uit louter en alleen semi-interessante bekende Nederlanders die elkaar financieel in standhouden door om de beurt bij elkaar in het programma te verschijnen en daar een dik betaalde en nog dikker belegde boterham aan over te houden. Geen autocue, geen duur betaalde artiesten, geen visagiste en dus geen dikke laag make up maar gewoon met je platte smoel in beeld verschijnen en alles uit je hoofd doen of met zichtbare spiekbriefjes. Talk(ing) is Engels voor praten maar dat dekt de lading geenszins. In onze toksjoo is er volop ruimte om de pareltjes uit de regio aan bod te laten komen. Iedereen die wat leuks of interessants te vertellen heeft mag aanschuiven, Speel je de Beatles op blokfluit of Bach op basgitaar, je bent van harte welkom, net zoals dichters, zangers, kunstenaars, boekenschrijvers, ja zelfs tot dwarsliggende groene kabouters en bewoners van Rotterdam Noord toe! Kippen tokken en op Rotterdam zuid tokken ze ook. Tokken komt, zoals gezegd, van het Engelse talking. ‘Wij are tokking to joe’ zeggen de havenarbeiders op hun geheel eigen internationale wijze. En waarom zou je show met een ‘h’ erin schrijven als je gewoon sjoo met s –j en dubbel oo zegt. Ik hoop dat u als luisteraar nog begrijpt wat ik bedoel en anders gewoon even Mister Google raadplegen, wat wij overigens schrijven als googel net als goochelen maar dan zonder ch maar met dubbel o en een g. U haakt af? Nou wij breien en tokken vooral lekker door! Gewoon op z’n plat Rotturdams, ech wel! Zou u ook wel eens lekker plat Rotterdams willen leren praten? Bezoek dan eens een cursus van Roel Pot op het ss Rotterdam. Nee, niet dé SS. Dat is heel wat anders en gelukkig iets van inmiddels 75 jaar gelee.

Rotterdam heeft niet alleen zijn eigen skyline maar ook z’n eigen taal. Voor alles heeft de Rotterdammer wel een ander woord of geeft er een andere betekenis aan. Op Katendrecht verkopen ze nog broodjes tante Nel. Wat dat is? Nou gewoon, een broodje rosbief vernoemd naar tante Nel, een prostitué uit de jaren 70. De rest laat ik aan uw eigen verbeelding over.  Voor elk gebouw heeft de Rotterdammer een bijnaam. De Beurstraverse heet de Koopgoot, het nieuwe Centraal Station heet de Haaienbek. De Erasmusbrug heet de Zwaan en Maastunnel is gewoon dé tunnel. Het Feyenoordstation is de Kuip en een kuip is een teiltje.

Elke derde donderdag van de maand is er een Toksjoo op Zuid. Gratis, dus voor niks, noppes, nada, niënte. Kunst, cultuur, dans, muziek en nieuws moet voor iedereen bereikbaar zijn. Onze Toksjoo wordt gehouden in restaurant LISA , gelegen in een zogeheten achterstandswijk en onder het nieuwe spatbordenfondsenbad eh het voormalige sportfondsenbad dat nu Zwemcentrum Rotterdam Zuid heet met het naar Olympische kampioene Rie Mastenbroek vernoemde 50 meter bad. Sinds afgelopen zondag is er ook een ‘Toksjoo de Luxe’, een luxere versie van de extra ordinaire Toksjoo op Zuid maar dan in het Kasteel van Rhoon. Maar het concept is hetzelfde, alleen de zaal is wat sjieker en de Rotterdamse ziektes tering en pleuris worden, net als het Coronavirus, flink op afstand gehouden. U woont in Heerjansdam, Heinenoord of Simonshaven? Geeft niks hoor, iedereen is welkom, ook boeren!