Beluister hier de column

Bij de uitvoering van teveel wetten zijn gemeenten steeds meer aan rijksregels gebonden. De gemeente zou echt heel goed naar ieder mens kijken. En dan maatwerk bieden. Dat betekent dus dat elk ander mens in elke andere gemeente iets anders krijgt. ‘Den Haag’ kan daar niet mee omgaan.

En dan komen er meer en meer centrale regels en wetten.

De uitvoering daarvan komt bij ons te liggen, maar de kosten van de uitvoering moeten we voor een steeds groter deel betalen uit andere potjes. Dat gebeurt zo bij de afhandeling van de toeslagenaffaire, de WMO, de corona-compensatie voor ondernemers.

Het nieuwe kabinet neemt gemeenten niet heel erg serieus. Dat vindt ook Jan van Zanen. Hij is burgermeester van de gemeente Den Haag en de voorzitter van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten(VNG). “De gemeenten zijn geen uitvoeringskantoor van de rijksoverheid”, dat zijn heldere woorden.

De gemeente is de meest nabije overheid. Burgemeester en wethouders staan letterlijk tussen de mensen. Aan ons gemeentehuis worden – deze week zelfs letterlijk – briefjes geplakt als mensen boos of in de war zijn. Laat ons dan doen waar we goed in zijn.

Ik heb er alle vertrouwen in dat de voorzitter van de VNG het lukt om aan de premier uit te leggen dat het zo niet langer gaat. Toch?