Beluister hier de column

Mensen verwachten veel van de gemeente. Als je het rechtstreeks vraagt, reageren best veel mensen minachtend. Maar als je eerlijk bent, dan weet je dat je best veel verwacht van de gemeente.

Afval wordt voor meer dan 95% goed en op tijd opgehaald. Je paspoort ligt op het juiste moment klaar als je zelf de afspraak en pasfoto goed regelt. Je kunt trouwen wanneer je wilt.

Uiteraard zijn er altijd uitzonderingen, maar juist omdat die niet zo vaak voorkomen zijn ze blikvangers. Dan gaat dáár het gesprek over. En dat mag.

Over verkeer is dat ook zo.

Na de werkzaamheden op de Grote Kruising dachten sommigen dat alle file voorbij zou zijn. Dat getuigt van vertrouwen. Maar helaas. In het totaal van de plannen is berekend dat er 15% minder auto’s de weg op zouden moeten om de files écht te verminderen. Gemeten in 2019. Bovendien zou de groei van het aantal auto’s moeten afremmen.

Dat verminderen is, met name door corona, niet gebeurd. Begrijpelijk. Maar dan is dus het hele plan, voor de korte en lange termijn, nog niet af. Werk aan de winkel.

Waarbij 1 ding zeker is: als er evenveel vrachtauto’s en personenauto’s over de brug blijven gaan als in 2019 lost niets de files op. Ook de gemeente niet.

Martijn Vroom