Beluister hier de column

We hebben ze best vaak. Meelopers. Of aardiger gezegd, stagiairs. Voor een dag of langer.

Er zit van alles tussen: raadsleden en wethouders die zich ‘willen oriënteren’ op het burgemeesterschap. Scholieren of trainees, die een half jaar komen werken bij de gemeente.

Of andere burgemeesters, die willen meemaken dat het bij een andere gemeente net zo rommelig – of geweldig – is als bij hen.

Want het gras bij de buren lijkt wel groener, maar als je er op staat merk je dat het niet echt anders is. En toch wel. Elke gemeente doet dingen op zijn eigen manier.

Als je al een tijdje in je vak zit is het leuk als er meelopers zijn. En dat geldt dus ook voor mij als burgemeester. Mensen die geïnteresseerd zijn in wat je doet. Dat je zelf ook weer mag uitleggen hoe en waarom.

Voor raadsleden die meelopen is het vaak een eyeopener. Het werk van een burgemeester is op de meeste onderdelen anders dan ze dachten. En dat maakt het dus extra leuk, zo’n meeloper.

Anders dan sommige collega’s vraag ik niet eerst wat ze willen meemaken. Nee, gewoon meedoen met wat de agenda aanbiedt. Daar leer je er het meest van.