Beluister hier de column

Woensdag gaat een film in première die de VeiligheidsAlliantie Rijnmond heeft laten maken. Zoals u weet worden er veel en vaak mensen beroofd. Ook in Krimpen.

Ik heb het niet over straatroof. Dat gebeurt niet zo heel vaak. Te vaak maar niet zo heel vaak. Wat wel heel vaak gebeurt is beroving aan de voordeur of via de mobiele telefoon.

Ik heb het natuurlijk over de bankpasfraude en de whatsapp-oplichting. Criminelen die onderzoek doen naar een kwetsbaar oudje. Dat gaat ver: ze weten vaak de naam van een kind of naaste. Ze wekken vertrouwen aan de telefoon en dan komen ze je ‘helpen’ met een probleem bij de bank. Aan de deur halen ze je bankpasje op en dan hoeven ze alleen nog maar je pincode van je te horen. Om je te helpen.

En dan ben je duizenden euro’s kwijt voordat je het weet.

Dat gebeurt. Elke dag, ergens in Nederland. Ook bij u in de straat. Afschuwelijk. De whatsapp-beroving, daar trappen ook elke dag weer mensen in. Slachtoffers zijn duizenden euro’s kwijt.

De film die er aan komt is een voorlichtingsfilm. Alle beetjes helpen: bespreekt u het ook met uw moeder en opa en buren?

Trap er niet in!