Beluister hier de column

“Jopie, wil je goed uitkijken bij het oversteken. Kijk eerst naar links, dan naar rechts en dan nog een keertje naar links”. Mijn moeder heeft me dat op 5-jarige leeftijd zo ingepeperd dat ik 20 jaar later tot 4x toe bijna dood gereden werd bij mijn eerste bezoek aan de Britse hoofdstad Londen. Daar vertellen Engelse dames tegen kun kinderen overigens dat ze eerst naar recht, dan naar links en nog een keer naar rechts moeten kijken. Ik ben nu 65 jaar oud en moet de laatste weken steeds vaker aan de wijze lessen van mijn inmiddels lang geleden overleden moeder denken. Ik ben opgegroeid in een arbeidersgezin. Mijn vader was huisschilder en mijn moeder in de oorlog kaasmeisje in Crooswijk, werkte in de waterstokerij van mijn tante aan het Zwaanshals in Rotterdam, stond achter de toonbank in een kruidenierswinkel en zat later achter de kassa bij een grote supermarkt. Zelf ben ik 9 jaar werkzaam geweest in de Rotterdamse haven waar ik niet naar links of rechts moest uitkijken maar naar boven anders liep je de kans een zware hijs met balen koffie op je petje te krijgen. Thuis lazen mijn ouders dagblad Het Vrije Volk en de VARA-gids en mijn broer en ik de boeken van de AP, de Arbeiders Pers.

Mijn naam is Joop, vernoemd naar een oom die bij mijn geboorte al 5 jaar dood was.  En mijn doopnamen zijn Johannes Marinus. Heel bijzonder want ik ben namelijk nooit gedoopt. Mijn oudste broer wel maar door een bijzonder en niet al te prettig voorval in de kerk, waarover ik het hier niet ga hebben, zijn mijn ouders daarna nooit meer in de kerk geweest. Maar ik heb wel de School met den Bijbel gevolgd en ken het verhaal van de Barmhartige Samaritaan. Waar de jeugd van nu een voorbeeld neemt aan popsterren, heb ik de barmhartige in mijn hart gesloten. En nu komt het…….   Ik word door uiterst ‘tolerante’ mensen binnen onze samenleving voor ‘links’ uitgemaakt en soms zelf voor ‘links’ uitgescholden omdat ik een volger ben van de barmhartige. Waarom? Nou, 1 voorbeeld; omdat ik vind dat elke bootvluchteling op zee gered en geholpen moet worden als dat nodig is en dan maakt het mij niet uit of je uit een oorlogsgebied komt of naar hier vertrekt om je geluk te zoeken. Ik ben sociaal ingesteld. Ik zou zelfs Donald Trump van zijn jacht willen halen om hem daarna op een mooi onbewoond eiland met veel voedsel en drinkwater, maar zonder gsm, achter te laten. Ik moet helemaal niets hebben van Trump en dus ben ik links, althans dat vinden mensen binnen de PVV, Forum, de Volkspartij en zelfs leden van het doodgewane, maar nog steeds in enge donkere keldertjes actieve voormalige Centrum Partij (CP86) van wijlen meneer Janmaat.

Tot nog niet eens zo lang geleden stemde ik – in de geest van mijn opvoeding – op de Partij van de Arbeid, misschien ben ik wel naar Joop den Uijll vernoemd ipv naar die dooie oom maar durfden mijn ouders daar niet voor uit te komen want….. Komt het gevaar nou van links of komt van rechts? Bij het oversteken maken automobilisten geen onderscheid en rijden ze je sowieso uit je pantalon als je wilt oversteken. Waarom worden we tegenwoordig in hokjes gezet en in kampen verdeeld? Het is namelijk zo dat je maar 1 woord op facebook hoeft te zetten, bijvoorbeeld ‘boerka’ of ‘islam’ en je krijgt de meest interessantste discussies waarbij na drie reacties mensen elkaar al uitmaken voor kleinzielig, islamofoob, idioot, dom of heel veel erger uitmaken. Maar het wordt pas echt interessant als mensen je in kampen willen duwen. Gelukkig nog niet in vluchtelingenkampen of concentratiekampen maar het zijn ook beslist geen gezellige zomerkampen. Althans dat maak ik niet op uit hun schrifturen. Ik wil niet in een kamp, had ik vroeger al een hekel aan als ik naar zo’n indoctrinatiekamp van het NIVON moest met Pasen. Ik wil vrij zijn in mijn denken en doen, uiteraard binnen de daarvoor gestelde regels. Ik ben niet links, ik ben niet rechts, ik ben een mens die met iedereen wilt samenwerken ongeacht kleur, geloof, cultuur, seksualiteit. Als jij zo graag echt rechts wil zijn, nou dan laat ik je voortaan mooi links liggen!